Sterk stall, Anna og Tobias er kampklare!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  13.04.2023
Artikkelbilde
- Dette blir en spennende sesong, sier Anna Pilroth og Tobias Hellgren. De er parhester og par i hjerter og møter 2023 med en sterkt stall og to topphester i Quebello, med 93 i formtall, og "nye" Titannia. Foto: Svensk Galopp

Anna Pilroth og Tobias Hellgren holder hus og stall i Skara i Västergötland, 36 mil fra Øvrevoll. Men blikket mot Bærum er konstant. Duoen er kampklar og veldig godt forspent i 2023.

Tobias er energisk og i vanlig høyt humør. Og rett på sak i analysen av fjorårs-sesongen: 

- Pengemessig var det helt ok. Og det gikk okey til september. Det vil alltid være "ups and downs", september og oktober var imidlertid dårlige måneder. Så jeg vil si at vi ikke fikk ut alt i fjor. Ambisjonen i 2023: Å få alle hestene til å levere til sitt fulle potensial. Da blir det et bra år!  

«Quebello kan vinne»
Vi spoler tilbake til Oslo Cup-dagen i fjor: Spillerne var lunkne til Quebello fra Hellgren-stallen etter en 7. plass i Scandinavian Open på Klampenborg: En 2,9-prosenter kl. 14.30 løpsdagen. Men trener Hellgren var ikke lunken. -
- Han kan vinne. Ble påridd før han havnet innvendig på Klampenborg og er ikke slått mer enn halvannen lengde av Jet Action og Master Bloom. Det er for stor forskjell i strekprosentene i dette løpet – og Quebello har helt klart fin spillerverdi, sa «Tobbe» til ovrevoll.no.

DEN SATT! Her forteller bildet det meste. Anna Pilroth, Quebello og Tobias Hellgren på vei inn i vinnerpaddocken etter Oslo Cup. – Han er veldig rask, utholdende og lettplassert, sa Anna om Quebello etter storløpstriumfen.
Foto: Hesteguiden.com

Med blikk for storløpene

Han fikk på alle måter rett. Quebello, nå 6 år og kjøpt på billigsalg som ustartet 3-åring i Tyskland, fosset inn til seier i Oslo Cup sammen med Anna Pilroth.
En drømmedag og karrierens største for Anna, Tobias og Quebello.
Og igjen et eksempel på at Tobias Hellgren behersker info-delen bedre enn flesteparten av sine kolleger.
- Scandinavian Open, Oslo Cup og Stockholm Cup er blinket ut for Quebello denne sesongen, uttaler Tobias til ovrevoll.no. Han kunne helt klart tenkt seg en revansj i Stockholm Cup.
I fjor var Quebello i seiersbildet uten å være helt 100 prosent denne Bro-søndagen.
Hard One To Please, Outbox og Master Bloom ble til slutt pallhestene; Quebello og Anna Pilroth tok fjerdeplassen i en tett finish. 

«En ekstremt fin hest»
1. februar ble det klart at den danskfødte stjernehoppa Titannia, nå 4 år, fortsetter karrieren i Skara hos Anna og Tobias. Titannia har fire seire på seks starter: Mowerinaløp, Jyllandsløpet, Dansk Derby og Breeders’ Trophy Classic er inne på en blendende CV. Nesten 2,6 millioner kroner har fylt opp kontoen, ikke småpenger!
Lars Kelp, som overtok treneransvaret etter Paul Fitzsimons, har nå sagt foreløpig trenerstopp.  
Tillitserklæringen fra eierparet og oppdretterne Mette og Dean P. Olsen var stor, Lars Kelp var for øvrig også inne i det vi kan kalle «en rådgivningsprosess».
- Det blir spennende. Jeg er veldig takknemlig for å ha fått Titannia. En ekstremt fin hest, sier Tobias som parerer spørsmålet «om han føler presset?». Han gjør det ganske kontant:
- Det er mye lettere å trene bra hester enn dårlige hester!

* Quebello, med 6 seire på 13 starter, får en planlagt årsdebut i Dansk Jockey Club Cup (Listed) 29. april. Titannia blir også trolig å se på Klampenborg (Sceptre Stakes) den samme løpsdagen.
- Hovedplanen for Titannia er Breeders’-løpene. Så får vi se etter hvert; jeg tenker da på hvor hun eventuelt står mot Ascot Brass, Iron Butterfly & co., informerer Hellgren.
   

Par i det meste
Tobias Hellgren (32) og Anna Pilroth (32) er par i hjerter, parhester og stort sett par i det meste.
«Tobbe» bruker oftere «vi» enn «jeg» når han snakker. Han er ingen taus mann og alltid verdt å lytte til.
- Vi vil samme sak, og i det store og hele er det veldig, veldig «roligt» å være sammen om alt. Vi er vel enige om de store sakene. Ser ting på samme måten. Hvis vi bråker litt, er det om de små sakene, men det er egentlig ikke mye å snakke om. Anna vil heller at jeg skal bli trenerchampion enn at hun blir rytterchampion, sier han. Ganske bestemt. Og får dermed sagt mye, veldig mye.
Han ser heller ingen grunn til å spare på rosen til partner Anna, født inn i galoppen som datter av Bodil Blomquist og Stig Pilroth.
- Anna rir veldig bra, og hun har en fantastisk «kjänsla» for hestene!

* Tobias Hellgren, med størrelse som en basketspiller, har 25 seire i rytterkarrieren; 18 på hinder syv på flatt. Den siste tatt på velkjente Calvados på Øvrevolls 17. mai-dag i 2015. Anna Pilroth kan se tilbake på 244 rytterseire med svenskregistrerte hester pluss 54 med utenlandske. Trener-Tobias passerte 100 i fjor, tallet er nå 121. 12 førsteplasser var Øvrevoll-fasiten i fjor, Anna vant 15 løp på Norges eneste galoppbane.  

SISTE RYTTER-SEIER: Tobias Hellgren, på ryggen av Dennis Persson-trente Calvados, på vei inn til det som ble karrrierens 25. og siste rytter-seier. Vi er på Øvrevoll, datoen er 17. mai 2015 og løpet er "Hipp Hurra Hekkeløp". Calvados ga 2,5 ganger pengene, favoritt i løpet var Omoto Sando som endte som firer med Henrik Engblom på ryggen. Foto: Hesteguiden.com

Trav – en fritidssyssel
- Hvor mye vi jobber og hvor lite som blir igjen til fritid? La meg si det sånn: Det er jobb alle dager "i veckan" og alle timene når det er lyst!, har «Tobbe» sagt tidligere.
Han smaker på oppfølger-spørsmålet; «andre hobbier?» før han lander på et svar:
- Vi er jo «hästnerdiga». Men vi har to travere; jeg kan kanskje kalle det en fritidssyssel. Der har vi intet å bevise. «Lugnt och skönt», sier galopptreneren som har egeneide Granit de la Roque og Fury Scoop i stallen på Skara.
De trenes som fullblodshester, ridetrening – og bare ridetrening.
- Mange har sagt at det ikke kan gjøres sånn, men de har travet inn 100 000 siden nyttår. Granit De La Roque starter på Färjestad mandag 17. april med Linda Sedström, oppsummerer Tobias.

Hester fra Hellgren
Stallen teller nå 20; fire 2-åringer, fire 3-åringer og fire 4-åringer. Det er nå "bedre individ per boks enn det har vært" i Skara. Topphestene Quebello og Titannia har fått sin omtale.
Tobias nevner andre som bør følges av fans og spillere:
- Quentino er blitt 5 år. Har vunnet to på fem starter. Fortsatt vil jeg kalle ham talentfull.
- Fort Dodge og Willing And Able er to fine 3-åringer. Håpet er at de kan gjøre seg gjeldende i klassiske oppgjør. Fort Dodge har vunnet to av fire, står på 73 i formtall og var toer, 2,5 lengder bak Cotton Eye Joe fra Niels Petersen i Skandinavisk mesterskap for 2-åringer på Derby-dagen i fjor.
- Midnight Oil har startet én gang for oss, kommer ut på Klampenborg lørdag 23. april. En handicapper som har stått på 80, nede i 59 nå. Kommer trolig også til Øvrevoll åpningsdagen sammen med Ede's Garrinchi. Jeg sier trolig.



MAIDEN-SEIER: Fort Dodge, med Anna Pilroth, vinner på Øvrevoll som 2-åring 11. august foran innvendige Brazuca og Sandro De Paiva, trent av Raphael Freire. Fort Dodge var feltets nest minst spilte hest til 12 ganger pengene.
Foto: Hesteguiden.com 

Tre på Klampenborg
Men før den tid: Tre starthester i vårpremieren på Klampenborg lørdag 15. april:
Linda Lou (1. løp), Ginmann (3. løp) og Midnight Oil (5. løp). Anna Pilroth sitter på alle.
- De kommer godt forberedt. Og alle tre skal kunne vinne. Men de kan også havne lengre ned. Det er «svårt» å si noe sikkert så tidlig. Jeg er veldig usikker. Vinner den første, kan man spille de andre to, sier Tobias Hellgren.
Han og makker Anna er også, og ganske selvfølgelig, på plass på Øvrevoll-premieren 27. april.
- Den beste banen i Skandinavia. Gressbanen er fin. Dirt-banen er fin. Folkene er trivelige.
Sitat Tobias Hellgren som var 12 ganger i Øvrevolls vinnerpaddock i fjor. Det blir flere besøk i år.
Det er ingen dristig spådom.  

Dansk Derby 2022. Videoen er hentet fra galopsport.dk. Bildet er tatt av Burt Seeger.