Full gass og blikk mot Øvrevoll!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  18.04.2023
Artikkelbilde
Astron vant fem løp i fjor, og er hesten Nathalie Mortensen håper kan gjøre en ny toppsesong i år. Foto: Svensk Galopp

Nathalie Mortensen, 37 i mai, gir alltid full gass. Hun er trener, jockey, hesteeier, transportør og mamma til 6-årige Dewin; «han kommer alltid først». For Øvrevoll er Nathalie viktig og omvendt.  

* Med 80 starter, og 9 seire, var hesteeier Nathalie Mortensen flittigst startende på Øvrevoll i fjor. Som hun var det året før.

Klatrekonge og publikumsfavoritt
Eventyr-hesten på stallen i Skara i Västergötland er Valence. Fighteren og frontrunner’n som Øvrevoll-publikummet har et helt spesielt forhold til. Han ble kjøpt inn for 3000 pund og har vunnet 11 løp på 41 starter. «Sjokket» 17. mai 2020 på Øvrevoll til 33 ganger pengene med Jay Drew Kozazcek på ryggen. Den gang fra 76 i formtall, oppe i 95 i fjor, står i 91 nå. Litt av en klatrekonge. Vant ett løp i fjor, det var ikke Valence (7 år nå) sin beste sesong – selv om han ble pen femte i Sveaas; slått fire lengder av King David. - Han stod høyt i handicap i fjor, men jeg fikk heller ikke helt ordning på ham, sier Nathalie som også er litt usikker på Valence foran denne sesongen. Hvorfor forteller hun litt om i neste avsnitt!

* Valence (se Hesteguidens bilde under) har 11 seire på 41 starter. Åtte av seirene er tatt på Øvrevoll.

Hør denne historien: - Valence har mistet bestekompisen;  «farbror»; Backcountry som er blitt pensjonist i Norge. De «tyckte» veldig om hverandre, Valence og Backcountry. Var «jätte-tighte». Nå står Valence ved grinden, han savner Backcountry. Det funker liksom ikke helt for ham. Vi får se om vi kan finne en annen kompis til ham, forteller Nathalie.

Astron er den nye stjernen
Hun har imidlertid en annen klatrekonge klar for innsats. Svenskfødte Astron var stallstjernen i fjor med fem seire; den første tatt på Göteborg 15. mai, en søndag spillerne sov veldig godt: Astron sendte samtlige ti gjenværende bonger ut av V64-spillet i V64-finalen. Dette var hesten Nathalie på alle måter blinket ut før 2022-sesongen. Vant første gang for Nathalie og «morsan» Annette Stjernstrand 12. juni 2021 med Willa Synøve Marcussen Schou fra formtall 68.
Står på 87 nå. Han ble treer i Polar Cup i fjor; 93-hesten til Niels Petersen; Could Be King vant.
– Vi satser på Polar Cup (Listed) i år igjen. Han er frisk og fin, skikkelig grunntrent, men jeg har bare gitt ham én ordentlig jobb, foreløpig. Astron kjennes veldig fin ut og er pigg og glad. Jeg håper det blir et bra år igjen, dette blir kul, sier en spent Nathalie.      

Slapp ikke galoppdrømmen
- Mine foreldre holdt ikke på med hester, men jeg har alltid elsket hester over alt annet. Jeg red først på rideskole, så fikk jeg min egen ponni da jeg var 11, fortsetter Nathalie med blikket bakover i tid.
Hun startet etter hvert som rytter i feltritt. Via en venn ble hun penset inn på et kurs i galopp i 2005; "Prova-på".
Henrik Engblom var lærer på Strømsholm. Hun jobbet for "Henke" en periode før retur til feltritt og flytting hjem igjen. Men hun slapp ikke galoppdrømmen og tok amatørlisensen. Debuten kom på A Town Called Malice 12. juni 2007. 
På venstre overarm har hun tatovert navnene Remember Me og Moorland Boy. Den første vant hun Young Rider-SM med, den andre en galopphest som betydde mye, hun vant løp på Moorland Boy første gang på Täby 6. mars 2011. Og den første Øvrevoll-seieren? Nathalie husker godt.
- Den kom på Jim Beam i 2009 (se Hesteguidens bilde under), svarer hun veldig kjapt om seieren som kom i den 23. starten.

 NATHALIE OM:

Trening: - Først og fremst prøver vi å holde hestene glade og friske og trene variert. De skal ha et hesteliv. Så får vi være takknemlige for at vi har dem som arbeidskamerater og "tävlingskompisar" på deres vilkår. Hestene har fått mye grunntrening i år, det har blitt mange lange turer. Det er ikke no’ stress, foreløpig. Sesongen er lang.
Forholdet til Norge: - Øvrevoll er den beste banen. En "underbar" bane der man kjenner seg velkommen, beste personale, beste løp, beste banene. Selv om det er mye nattkjøring når man har vært der og konkurrert, er det verdt det. Både jeg og hestene mine elsker Øvrevoll!
Hester å passe: - Icy Lady, 4 år med 62 i handicap, har mye nerver. Men denne står bra til nå, kan nok mer. Både 4-årige Rudy Carlras, som Willa Synøve Marcussen Schou har vunnet på, og 5-årige Heshmah er fine hester og verdt å nevne.

63 seire på Øvrevoll i karrieren
- Jeg har Valence (91 i handicap, red. anm.) og Astron (87 i handicap), de andre er handicaphester. Ingen «jättestjerner», men jeg håper jo på en god sesong, sier Nathalie med blikket litt fremover.
Snur vi det samme blikket mot fjoråret, ble det helt klart bedre enn det hun antydet kunne bli «et mellan-år» før sesongstart. Hun fryktet at for mange av hestene stod for høyt i handicaptall.

* Men 14 rytterseire på Nathalie i 2022 var ingen dårlig fasit, ti i Sverige, fire på Øvrevoll der hun foreløpig satte «pers.» med ni seire i 2018. I alt har hun vunnet 152 løp i Sverige i rytterkarrieren, 63 i Norge.

25 løpshester i år
33 mil fra Oslo, på stallen utenfor Skara i Västergötland, har hun over 35 hester, 25 av dem er  galoppører i 2023.
To 2-åringer; 6 er 3-åringer. Med på laget, og i stallen, er det hun omtaler som "to jättebra tjejer".
I løpene rir Nathalie stort sett hestene selv. Det er altså fullt kjør, "eight days a week", for å sitere Lennon og McCartney fra desember 1964.
Damen i svart med gul stjerne sover aldri.  

* Annette Stjernstrand, som bor i Årjäng, er registrert trener på stallen. 
Når Nathalie laster opp, klar for tur til svenske baner eller Øvrevoll, er "morsan" første barnepasser for Dewin.  

Trio til Øvrevolls åpningsdag?
Mortensen/Stjernstrand-stallen starter tre i lunsjen på Bro Park onsdag 19. april.
Det er ennå ikke klart hvem Nathalie tar med seg fra Skara til Øvrevolls åpningsdag.
Loch Liath, Started It All og Madi Banja er en trolig trio. - Madi Banja er «tjock och fet med lang pels», men trener veldig fint, uttaler Nathalie til ovrevoll.no med en latter på lur.
Smil, latter og seire håper hun det blir mye av i 2023-sesongen.