Så satt den der, gratulerer til P-A!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  16.04.2023
Artikkelbilde
MILEPÆL: Per-Anders Gråberg tok sin seier nummer 2000 på Jägersro søndag. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Så satt den der! Per-Anders Gråberg er ikke lenger «1999 Gråberg», men «2000 Gråberg». Sammen med fighteren Røde Baronen tok P-A gull i Guldhandicap på Jägersro søndag. 

* Per-Anders Gråberg har vært en bauta i skandinavisk galoppsport både på og utenfor løpsbanen i en årrekke.

JUBILEUMSHESTEN: Røde Baronen, trent av Vanja Sandrup, ble P-A Gråbergs jubileumshest. Una Matina, med Rebecca Stålhandske, var snaut slått som sølvhest i Guldhandicap (V64-5).
"Såklart det er skönt at det er klart", skriver P-A i en sms til ovrevoll.no etter løpene. 
Foto: Svensk Galopp   

Kø av gratulanter

"När denna milstolpen är nådd är det bara att köra vidare mot 3000 segrar.Just nu känns det faktiskt mest skönt att få det gjort. Även om många andra förmodligen har funderat på det här mer än jag. Jag måste lyfta fram min första seger i Stockholm Cup och min hittills enda seger i Svenskt Derby. Sedan var så klart stort att tävla mot världens främsta jockeys i Shergar Cup", sa den 48-årige jockeylegenden mens gratulantene stod i kø, tidligere kollega og konkurrent Fredrik Johansson var en av de første. P-A er fjerdemann i Skandinavia i 2000-klubben; Janos Tandari, Ole Larsen og Kim Andersen er de tre andre.  

* Janos Tandari stoppet på 2316 seire; mon tro om ikke herr Gråberg fra Stockholm har en liten plan om å passere Tandari og dette tallet.


På rulleski i Dubai
– Jeg rir løp så lenge kroppen holder, sier championjockeyen som er en meget «fit» 48-åring (fyller 49 i juli). Han er blitt en habil langløper på ski, blikket mot Vasaloppet fikk championjockey Gråberg under rehab-treningen etter det stygge fallet i Odense i september 2020. Langrennsskiene ble et godt redskap på den lange treningsveien tilbake.
I januar og februar i 2022 gikk ellers P-A på rulleski under et vinteropphold i Dubai.
Neppe et vanlig syn i De forente arabiske emirater!

Øvrevoll-debut i 1994!
Per-Anders Gråberg ble champion på alle de tre svenske hovedbanene i fjor – for første gang. Han vant 61 løp i Sverige, 11 i Danmark og 4 i Norge i 2022. I 2011 og 2012 ble P-A champion på Øvrevoll, en bane han debuterte på i OL-året 1994 på hesten Gigantomachien. For øvrig det samme året Espen Ski debuterte i oktober som 14-åring på dispensasjon. Han vant ett av tre ritt den høsten.

* Carlos Lopez vant ett løp på Jägersro søndag (King Of) og var også én gang i vinnerpaddocken på Klampenborg lørdag. Der vant han med Niels Petersens Chianti i Tuborg Åbningsløp. To ganger sølv i Danmark var med på å gjøre dette til en veldig bra Carlos-helg.

* Elione Chaves vant to løp på Klampenborg lørdag og noterte ellers én andre- og to tredjeplasser i løpet av helgen. Hans brasilianske landsmann Antonio Ferreria Matos vant to på Klampenborgs åpningsdag.



FOTO-FINISH: Jan-Erik Neuroth og Miss Rachel Zane er det lille nødvendige foran innvendige Princess Latifa og 
Martin Rodriguez.
Foto: Svensk Galopp

* Jan-Erik Neuroth viste form og tøff finishridning da han vant V64-1 med Miss Rachel Zane (har nå 4 på 8) fra Annika Delinder på Jägersro. To sølv og bronse med Bent Olsens Geoffrey i Guldhandicap (V64-5) var også inne i Jan-Eriks helgefasit. Bent Olsen tok for øvrig tre trenerseire; to på hjemmebane og én på Jägersro.
Vi har sansen for dette Bent-sitatet: «Det gir et kick å vinne løp, den dagen det ikke gjør det, kan man legge av!»


UTROPSTEGN: Navnet er kraftfullt, det samme er rytteren. Rebecca Stålhandske vant løp både lørdag og søndag.
Foto: Svensk Galopp

* Rebecca Stålhandske, lærlingchampion og 24-årig Malmö-tjej, var helgens utropstegn! Hun var tilbake etter en alvorlig kneskade og operasjon 16. desember. Og Rebecca red glimrende. To seire; to sølv og én bronse i løpet av helgen; Rebecca var best på pallplasser.

* To førstevalg innledet V64-rebusen på Jägersro. Så var det slutt på favorittparaden. Heodora, trent av Marie Lustig, avsluttet som et 10.valg etter et fint ritt av Emelie Gustafsson. 218.000 ble belønningen for de dyktige som prikket inn seks vinnere.

* Janos Tandari (f. 1947), med sine 2316 førsteplasser, tok sitt første championat i hjemlandet Ungarn i 1964. Han red i Tyskland fra 1967 til ’69 og vant i Sverige-debuten på Täby 25. januar 1970. På Øvrevoll er han toer bak Walter Buick på Adelskalenderen med 836 førsteplasser: 89 av dem tatt i toppåret 1985. Janos, vinner av 51 klassikere, stoppet på 2316 seire i sin strålende karriere. Han døde i august 2017.