Widos siste kan bli en toppsesong!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  26.04.2023
Artikkelbilde
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Wido Neuroth startet opp som trener på Øvrevoll i august 1972. I november i år overtar Jan-Erik Neuroth hovedansvaret. Foto: Hesteguiden.com

Wido Neuroth, nå 74, har 87 klassikere og 20 skandinaviske Derby-seire på sin uslåelige CV. Det kan komme mer. Neuroth-stallens fem 3-åringer ser sterke ut foran Widos siste sesong som trener.



Den 21. november, en tirsdag, fyller han 75 år. Da overtar en annen Neuroth, sønnen Jan-Erik, ansvaret for stallen med topphester. Og Wido, mannen uten «best før»-stempling, trer tilside.

«Skal heie på Jan-Erik»
Han skal spille golf, «jeg har alltid vært tidlig oppe», og ta noen av de reisene han og fru Berit ikke har fått tatt.
Livet blir roligere med mer fokus på helse.
– Så skal jeg heie på Jan-Erik, sier Wido som ikke blir helt borte fra galoppkulissene.
Slett ikke og selvfølgelig ikke.
Han blir med når nye kunder skal skaffes, og han blir å se både på auksjoner «og litt i stallen».
- Det blir kanskje ikke så veldig store forandringer i begynnelsen. Han kommer ikke til å melde seg helt ut. Det er jo fint for eierne. Jeg vil helt klart bruke pappa for å se på hester, han har en erfaring jeg ikke har. Det er selvfølgelig en kjempestor hjelp, fastslår Jan-Erik, altså Neuroth junior.

«Ami De Vega på useendet»
Men før den tid: En ny og spennende sesong med 74-åringen som boss.
Vi nevnte innledningsvis 3-åringene, alle i Stall Perlens blå og hvite farger:
Ami de Vega, Master Zone, Reine Des Mers, Starlight Song og Thunder Sea. Tre av dem med over 80 i formtall.
Til sammen vant kvartetten ni løp i fjor; Ami De Vega (Norge) og Master Zone (Sverige) var kriterievinnere.
Sammen med Reine Des Mers  er dette  hestene som skal ha Derby-distansen inne. Hoppa Reine Des Mers var den eneste av Neuroths 3-åringer som ikke vant løp i fjor, men det er tydelig at Wido har forhåpninger til denne 3-åringen i år.
– Reine Des Mers har to dirt-starter bak seg, kommer nå ut på gress. Og Master Zone vant Svenskt Kriterium og har vist at han takler Jägersro , sier han og oppsummerer:  – 3-åringene har vist klasse, de har forbedring i seg og alle har utviklet seg bra. Skal jeg velge én, tar jeg Ami De Vega. Og da tar jeg det på utseendet. Appelino, etter Appelina, har akkurat kommet fra Irland og er en 2-åring som ligner moren i aksjon og utseende. 

Ellers påpeker han at stallen «er litt seinere ute enn før». Det vil påvirke forsesongen. – Hestene fra Klampenborg og Jägersro er mer «fit», sier Wido til ovrevoll.no.


Best av de norske i Sverige i fjor
Wido Neuroth har 1137 trenerseire på Øvrevoll og 13 champion-titler på Norges eneste galoppbane. 149,3 millioner har Neuroth-hestene løpt inn. 366 førsteplasser og 102,8 millioner er tallene i Sverige. 49 danske seire og 6,6 millioner inn fra danske løp gjør den skandinaviske Wido-statistikken komplett. Han var firer på Øvrevoll-statistikken i fjor, men best av de norske trenerne i Sverige med en tredjeplass med 18 seire på 84 starter, 21 i seiersprosent og 3,9 millioner i premiesum. Antallet starthester var høyere i Sverige enn i Norge i fjor.

* Galopplegenden fra Duisburg og senere Kveldsroveien på Stabekk kom til  Østbanen - alene - en marsdag i 1963. Stallen til Arthur Qvist på Gardermoen var første stoppested. Han fikk ansvaret for Qvist-stallens filial på Jägersro som 15-åring før ny retur til Gardermoen og løpsdebut på Øvrevoll i oktober 1964: Det ble seier på direkten med Wendy i et hekkeløp.

* Trenerlisensen tok Wido ut i august 1972. Han har vært på seremoniplass etter 6 Derby-løp i Norge, 12 i Sverige og 2 i Danmark. Siste seier i Norsk Derby: 2009 med Touch Of Hawk (Stall E og F).
Lorofino (Stall EOS), med Gunnar Nordling, passerte målstreken i Derby i 1993 mektige 25 lengder foran andrehesten og har en prominent plass i Widos minnebok som hans første og mest overlegne Derby-vinner på Øvrevoll.

Dansk Derby…
- Det hadde vært artig å vinne Dansk Derby, sier Jan-Erik, samboer med Kristin Hilsen og nå tobarns-pappa til Marianne (3) og Mathilde (tre måneder). Han tar plass på ryggen av Master Zone i den 114. danske Derby-utgaven på Klampenborg. Denne gang på en lørdag, lørdag 5. august.
Enda artigere hadde det vært å vinne norsk galoppsports hovedløp; Norsk Derby.
Det er «The Missing One» – for å låne et uttrykk fra William Buick før han vant Engelsk Derby med Masar i 2018.
Hvilken hest Jan-Erik sitter på den 20. august, Norsk Derby nr. 92, vet han ennå ikke:
Ami De Vega, Master Zone eller Reine Des Mers?

…og Norsk Derby
- Målet er å vinne Derby på Øvrevoll; det har det alltid vært, uttaler Jan-Erik med all mulig ettertrykk.
Han har den svenske utgaven inne. Etter Svenskt Derby i 2015 kunne far og sønn Neuroth juble sammen. Seiershesten var franskfødte Bokan, eid av Stall Kalas, som løp inn 722 000 kroner i sin syvende start i karrieren.
- Det er den siste muligheten for Jan-Erik og meg i Norsk Derby. Får håpe at det blir i år, supplerer Wido.

«Det kostet oss nok seier’n»

Vi spoler tilbake til Norge og 2013. Her er en «nesten-historie»: Jan-Erik satt han på hesten Diamant (vant senere Norsk St. Leger) i Norsk Derby. Det ble ingen diamanter, men sølv. Et nederlag - for å holde oss til Kupper’n-terminologien.
Vant gjorde Probably (se Hesteguidens bilde over), trent av Rune Haugen og ridd av Jacob Johansen som også vant på Annike Bye Hansens  Hard One to Please i fjor. - Fredrik Johansson (tidligere toppjockey, red. anm.) byttet spor etter «veien». Vi måtte bytte to spor. Det kostet oss nok seier’n, har Jan-Erik gjentatt flere ganger.
Han meldte fra til jockeykollega Johansson i etterkant, men var aldri langsur. Det er ikke hans stil.
Jan-Erik er tøff i banen, men Øvrevolls mest smilende jockey når han klatrer ned av hesteryggen.

* Jan-Erik vant 17 løp på Øvrevoll i fjor, Carlos Lopez toppet med 36 seire. I Sverige vant Jan-Erik også 17 løp med pene 23 i seiersprosent, i Danmark var han tre ganger i vinnerpaddocken i 2023. I det året han ble Øvrevoll-champion, 2019, var seiersantallet 28.

Fagbrev som telemontør
35-åringen fra Stabekk er en lang jockey, 170 centimeter med en ridevekt på 56 kilo. Egentlig skulle han ha veid fem-seks kilo mer.
Det er lenge siden biff-middagene og livet da han ikke var jockey. Den gang dagene på Stabekk videregående gikk mot sin slutt. Unge Neuroth fulgte drømmen og genene og sa et ganske tidlig farvel til skolebøkene.
Men fagbrevet som telemontør, med karakteren 6, fikk ha med seg etter studier på kveldstid. Dagtiden tilhørte Øvrevoll.
Den første jockeyseieren kom på ryggen av 8-oddseren Hardman Sacc (25. september 2003), trent av Tommy K. Nilsson.
Jan-Erik var 16. Når sesongen 2023 er over, er Jan-Eriks tid som fulltidsjockey også over.
– Det er klart det blir et savn å ikke ri løp, sier han og er ærlig.

* Antallet hester på Neuroth-stallen er i år 26, 18 av dem i Stall Perlens eie. 7 er 2-åringer, 5 er 3-åringer. 14 av 26 hester har formtall 80 eller høyere.

Syv 2-åringer i stallen
Neuroth-stallens 3-åringen er nevnt og omtalt. Fire av syv 2-åringer er skandinavisk-fødte. Appelinas første avkom, Appelino, er altså født i Irland og kom til Øvrevoll for 14 dager siden. – Han er selvfølgelig spennende, har samme far som Nouvelle Lune, See The Moon. Imra er norskfødt og en ganske fin hest. Det samme er Moka Efti, oppkalt etter et orkester (Netflix og «Babylon Berlin», red. anm.)  og danskfødte Schamyl. Vi får se når vi kommer ut på sommer’n - hva de etter hvert kan i løp, uttaler Jan-Erik.

Jan-Erik om:
- Mystery Night (4 år) vant Voterlöpning i fjor, slo Steinar og Röde Baronen. Meldt i Pramms. Kan bli en topphest neste år, ikke  ferdig utviklet ennå.
- Downtown Leo (4 år) er kastrert. Har hatt litt løpsnerver, dette kan hjelpe. Er roligere nå enn før, og det blir en annen oppkjøring.
- Sea Lodge (4 år) var toer i Norsk Derby i fjor. Står distanse. Spennende stayer.
- Seneschal (5 år) vant både Norsk og Svenskt St. Leger. Er blitt sterkere. Dette er en type jeg tror blir bedre med årene.
- Like A King (5 år) vant 2000 Guineas som 3-åring. 93 i formtall nå. Gleder jeg meg til å ri løp på. God nok til å være med i toppen i Sveaas.



GUINEAS-TRIUMF: Like A King vant 2000 Guineas i 2021. Stall Perlens Bente Jordanger er entusiastisk på plass i vinnerpaddocken. Foto: Hesteguiden.com   

* Tre Neuroth-hester har gjennomgått operasjoner før denne sesongen: Jet Action, Pas De Faux (Wido: «Jeg gjentar at han har kapasitet») og 4-årige Indy Humor som var en god 2-åring og ikke ikke har vært ute siden 2-årssesongen.

«Vi behøver ikke si så mye»

– Vi har en bra dialog. Jeg har lært meg hvordan han tenker. Vi behøver ikke si så mye. Det er kortfattet informasjon. Jeg vil si det er en positiv måte å kommunisere på. Pappa er et ekstremt konkurransemenneske. Jeg er det samme. Da får jeg ta med meg alt jeg har lært, all erfaringen, så får vi håpe at det går bra, uttaler Jan-Erik med et lite blikk inn i fremtiden som nærmer seg fort nå. Den er viktigere enn fortiden. Men aller viktigst er nåtiden, har Jan-Erik sagt mange ganger. Og nåtiden er sesongen 2023 som nå er i en spennende startfase.
Torsdag er det sesongstart på Øvrevoll for 92. gang. 

DERBY-HEST: Master Zone, eid av Stall Perlen, er aktuell for både Dansk og Svenskt Derby i år. Vant Svenskt Kriterium i 2022. Jan-Erik vant, som 23-åring, Gruppe 3-løp i april i 2010 i Tyskland på Appel Au Maitre fra 98 i formtall. Stall Perlen var eier, Wido Neuroth trener. Appel Au Maitre, født i 2004, tjente 7,8 millioner kroner i en strålende karriere som ble avsluttet i 2011. 
Foto: Svensk Galopp