Derbykongen

Skrevet av Birger Christensen,  12.08.2023
Artikkelbilde
Wido Neuroth og Jan-Erik Neuroth ©hesteguiden.com

- Dette blir mitt siste Derby som trener. Samtidig det siste hvor jeg kan vinne Derby på Øvrevoll med min sønn Jan-Erik som jockey. Det hadde vært et flott punktum. Jeg vil ha myk bane, og alt må selvsagt stemme underveis i løpet. Da kan det gå, tenker Wido høyt. 

Bare nesten

Tidligere i Widos karriere tok det litt tid før den første Derbyseieren ble bokført. Først ute var Greek Song i 1977. Året før hadde han vært banens klart beste toåring, og frem til Derby hadde han vunnet alle de fire startene, inkludert 2000 Guineas.

- Tre uker før Derby rev han seg opp på en jernstolpe, en skade det ikke var så lett å få leget. Med litt usikkerhet rundt distansen følte jeg at det ikke var riktig å starte ham. Men eieren ville starte, og det endte med en femteplass. Dessverre kom han ikke tilbake etter den skaden, erindrer Wido.

 

Stjernen Opatia

To år senere var det Opatias tur. Hun slo hingstene i 2000 Guineas med "halve oppløpet", og i Hesteeierforeningens Pokalløp for hopper leverte hun et løp som ga gjenlyd utenfor Skandinavia. Den eldre topphoppa Lady Peg fikk fem kilo av Opatia, men ble parkert med over fem lengder. "Tidenes prestasjon" sto det i årboken fra 1979. Men søkktung bane og 2400 meter i Derby ble for tøft, og hun måtte nøye seg med andreplass bak Beldale Rep.

- Tror kanskje jockeyen var litt for sikker på seier. Men 2400 meter på tung bane var nok heller ingen favoritt, sier Wido. Senere på høsten ble hun solgt til USA, men vi som var på plass i 1979 vil aldri glemme de opplevelsene hun ga oss.

 

Wildvogel

Den siste i trioen vi nevner før vi starter triumfferden er Wildvogel. 16 kroner for en satset tier var det man kunne få i totoen etter flere sterke innsatser i forkant av Derby. 

- Men i Derby var det lite som stemte. Han brøt litt ut og havnet sist. Istedenfor å avansere på bortre langside lå han fortsatt bak. På oppløpet gikk alle ut til gjerdet, og da var det en mur av hester foran ham. Heldigvis viste han en måned senere i St Leger at han var god nok, og St Leger ble vunnet i overlegen stil.

 

Det snur

Nei, Wido vinner nok aldri noe Derby, sa en kamerat etter Wildvogels nederlag i 1986. Lite visste han at han der og da at han avga ett av de dårligste tipsene noensinne. Den første seieren kom i 1990 på Jägersro med Trivial Pursuit.

- Husker en lettelse over at det endelig løsnet. Gunnar Nordling red et stjerneritt og snappet seieren på målstreken, memorerer Wido.

 

Lorofino

I 1990 ble også Lorofino født. Wido hadde skaffet Erik O Steen avlshoppa Orofino, som var drektig. Resultatet ble svært vellykket. På 12 starter som to- og treåring ble det ti seire og to andreplasser! Etter en lett Derbyseier på Jägersro ble også drømmen oppfylt. Lorofino vant Norsk Derby med 25 lengder ned til annenhesten. Gunnar Nordling hadde neppe vunnet et løp på enklere vis. Og jubelen var enorm. At den første hjemmeseieren skulle komme sammen med Erik O Steen var som det skulle være.

- Han var min viktigste brikke på den tiden. Hadde støttet meg siden 1973, og det å vinne Derby på Øvrevoll sammen med ham var utrolig fint, oppsummerte Wido. 

 

Årene 1997-2003

I Derbysammenheng var denne perioden en tid hvor det tok helt av. På syv forsøk på Jägersro endte det med seks seire!  Vi tar dem hele bunten: Chirac - Exaltation - Valley Chapel - Final Care - Val de Mar - Organizer. Stall Perlen hadde Chirac og Valley Chapel før det ble nytt millenium, hvor sistnevnte ble den første på 37 år til å vinne Dansk, Svensk og Norsk Derby. Bente og Magne Jordanger har også betydd veldig mye for Wido og vil sikkert også for Jan-Erik bli det når han overtar trenerjobben.

I den nevnte perioden ble det 11 Derbyseire. Seks på Jägersro, tre på Øvrevoll og to på Klampenborg. Brown Ale vant både på Klampenborg og Øvrevoll, mens Kimola seiret på Øvrevoll i 2002.

 

Fire seire til er det blitt på Jägersro. Appel au Maitre var suveren både i Malmø og på Øvrevoll i 2007, mens "haukene" Handsome Hawk og Touch of Hawk vant i 2009. Førstnevnte på Jägersro, Touch of Hawk på Øvrevoll. De to siste Derbyvinnerne for Wido var Bomar i 2012 og Bokan i 2015. Gleden var stor og oppriktig da Jan-Erik satt på Bokan, og nå er altså håpet at de kan avslutte med Ami de Vega på Øvrevoll søndag 20. august.

 

- Ja, det er drømmen, avrunder Wido vår hyggelige prat. Vi tror at veldig mange har tenkt at det hadde vært et supert punktum. Møt opp på Derbydagen, så er du ringside når det hele avgjøres.

 

KLIKK HER FOR MER INFORMASJON OM DERBYDAGEN

KLIKK HER FOR BILLETTER TIL DERBYDAGEN