Derby-gull til Niels, Carlos og Slava Ukraini!

05.08.2023
Artikkelbilde
SAKEN ER KLAR: Slava Ukraini på vei inn til triumf i 2023-utgaven av Dansk Derby 2023. Førstepremien var 500.000 danske kroner. Foto: Burt Seeger

Eventyrhesten Slava Ukraini, "Ære for Ukraina", taklet bløt bane og 2400 meter. I Ukrainas farger red Carlos Lopez inn til klar triumf i Dansk Derby. Niels Petersen pustet lettet ut.


Han er rutinert og vel så det, men har kjent på presset denne gang. Og 52-åringen, oppvokst i Klampenborgs nabolag,  kunne også juble for sølv til Cotton Eye Joe (Stall Trick Or Treat/Per-Anders Gråberg).
Triumfen var ellers Niels' femte i et Dansk Derby og den 15. i et skandinavisk Derby-løp. Og igjen: Den var spesiell og trolig den mest populære i den lange Derby-historien i Danmark. Kretsen rundt Derby-vinneren Slava Ukraini (Stald Handshake eier, fire danske eiere og norske Morten Buskop) besluttet på forhånd at 10 prosent av lørdagens premie skulle doneres til ofrene for missil-angrepet på den ukrainske byen Lviv den 6. juli.

Vi sakser fra Klampenborg-programmet; skribent er Carsten Baagøe Schou
«The Macallan Derby har i år en gigantisk favorit. Slava Ukraini, som helt i tidens ånd betyder ”Ære for Ukraine”, ser ud til at være et niveau over de øvrige Derbydeltagere. Men det er et væddeløb og alt kan ske. Tænk en gang hvis det skulle lykkes hesten med det tankevækkende navn og jockeyfarver som det ukrainske flag at vinde The Macallan Derby på et tidspunkt, hvor krigen raser i Ukraine. Jakob Dalhoff, som er medejer af Slava Ukraini, som er bosiddende i Ukraine og gør en kæmpe indsats for landet, er manden bag navn og idé. Selvom vi er upartiske, vil historien om en Derbyvinder med den baggrund være unik for sporten».

* - Etter den første svingen var han avslappet, and I was happy, sa Carlos Lopez i etterkant. Niels Petersen supplerte, han er alltid god på rosen: - Carlos løste dette veldig fint! 

Ellers fra Klampenborg
* I Pokalløp (Listed), med 160.000 danske kroner til vinneren, var Good Fortune, Dubai-vinner i vinter, stor favoritt og en 47-prosenter i spillet. Han kom flyvende utvendig, men fikk aldri festet grepet på Flemming Velins Unconquerable (Stepan Heiler i salen) som vant som et sistevalg.



* I Fawzia Stakes skulle det handle om Ascot Brass og Iron Butterfly. Vinner ble Titannia fra parhestene Tobias Hellgren og Anna Pilroth (se skjermdumpen over). – Så skönt, sa vinnerjockey Anna Pilroth etter det som var fjorårets danske Derby-vinner Titannias femte seier og den første i regi av Stall Hellgren. Iron Butterfly ble toer, Ascot Brass treer.

* Irish Action, fra Lennart jr. Reuterskiöld, var det nødvendige foran i en tett finish i Zawawi Sprint Cup. Jacob Johansen, nå 51 år, var vinnerjockey. Øvrevoll-duoen Brian Ryan (Wido Neuroth/Jan-Erik Neuroth) og City Code (Cathrine Erichsen/Elione Chaves) var toer og treer. Også her var det 165.000 danske kroner til vinneren.

* Niels Petersens hester løp inn like i underkant av én million danske kroner lørdag. Det gir nesten halvannen million i norske kroner. 2-årige Lord Mountbatten var stallens andre vinner/Goffs Futurity Stakes. To vinnere, to ganger sølv og tre ganger bronse var pallplasseringene. Niels klatret dermed fra en sjetteplass til en foreløpig topp-plass på Klampenborgs trenerstatistikk. "Blir svært at holde den plassen", melder Niels til ovrevoll.no.

* Oliver Wilson vant tre løp og leder nå jockeystatistikken på Klampenborg med 14 seire så langt.