Niels: "Han er en naturlig favoritt"

04.08.2023
Artikkelbilde
Slava Ukraini etter den suverene seieren i Skandinavisk Mesterskap på Øvrevoll. Niels Petersen, Carlos Lopez og Nicolas Vega er de tobeinte på bildet. Foto: Hesteguiden.com

- Slava Ukraini er en naturlig favoritt i Dansk Derby. Men det skal løpes. Cotton Eye Joe gikk et fantastisk løp som toer bak Ayani i Svenskt Derby.


Slik oppsummerer Niels Petersen det danske Derby-bildet til ovrevoll.no én dag før start. Han er i strålende humør før avreise til hjembyen og den opprinnelige hjemmebanen. 52-åringen er oppvokst et langt oppløp unna.
Men det er på Øvrevoll han er blitt konge: 12 ganger champion etter 2010. og syv seire i Norsk Derby; også det etter 2010.

«Et mål er å slå Wido»
Summeres de skandinaviske Derby-triumfene til Niels Petersen er tallet 14: Syv i Norge, tre i Sverige og fire i Danmark.
- Wido Neuroth har 20 skandinaviske Derby-seire. Han er en utrolig flott trener. Et mål er å slå Wido, uttaler alltid ambisiøse Niels Petersen til ovrevoll.no. Ganske bestemt.

*Elione Chaves leder på Klampenborg med 12 seire i 2023. Oliver Wilson har 11 og Carlos Lopez 10 så langt.

* Niels Petersen på Klampenborgs Derby-dag i 2021 etter syv strake, blant annet triumf i hovedløpet med Iron Butterfly: - Er jeg våken eller drømmer jeg?

* Slava Ukraini var nummer fire i Jumeirah Derby på Meydan i Dubai den 24. februar, slått én lengde av vinneren.

«Hadde vært tett på»

Danskfødte 12 Slava Ukraini (V5-5 kl. 19.25, Stald Handshake I/S eier) har fire seire på ni starter og 1,203 millioner på konto så langt. Formtallet er 89, Carlos Lopez rir lørdag, han har to triumfer i Danmarks viktigste løp (2018 og 2021). 10 Cotton Eye Joe (Stall Trick or Treat), også danskfødt, står på 85. Har tjent 1,043 millioner og vunnet ett av seks løp. Per-Anders Gråberg rir. - Han hadde vært tett på Ayani Svenskt Derby med like «smooth» løp som den fikk. Cotton Eye Joe står distansen 110 prosent, oppsummerer Niels Petersen som ble sikker på distanse-egenskapene til Cotton Eye Joe etter Svenskt Derby.

P-A er «opp»
49-årige Per-Anders Gråberg sitter på ryggen av Cotton Eye. P-A har to danske Derby-seire (2013 og 2016) under sin meget rutinerte jockeyvest. Han er aldri slått på forhånd, heller ikke lørdag. – Jeg tror det blir en Niels Petersen-hest som vinner Dansk Derby. Cotton Eye Joe har aldri vært på Klampenborg. Det tror jeg skal gå bra. Dette er en velbalansert hest. Vi kan vinne. Slava Ukraini er favoritten, men han kan, jeg sier kan, bli «het» på 2400 meter. Det blir nok en myk gressbane, uttaler P-A til  ovrevoll.no.   

Vi sakser fra Klampenborg-programmet; skribent er Carsten Baagøe Schou
«The Macallan Derby har i år en gigantisk favorit. Slava Ukraini, som helt i tidens ånd betyder ”Ære for Ukraine”, ser ud til at være et niveau over de øvrige Derbydeltagere. Men det er et væddeløb og alt kan ske. Tænk en gang hvis det skulle lykkes hesten med det tankevækkende navn og jockeyfarver som det ukrainske flag at vinde The Macallan Derby på et tidspunkt, hvor krigen raser i Ukraine. Jakob Dalhoff, som er medejer af Slava Ukraini, som er bosiddende i Ukraine og gør en kæmpe indsats for landet, er manden bag navn og ide. Selvom vi er upartiske, vil historien om en Derbyvinder med den baggrund være unik for sporten».

V5-TIPS fra Klampenborg-programmet: