Ingen Square De Luynes i Marit Sveaas Minneløp. Niels: "Dette ser vanskelig ut"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  11.08.2023
Artikkelbilde
Niels Petersen og Square De Luynes etter Sveaas-seieren i 2019. Foto: Hesteguiden.com.

Square De Luynes starter ikke i Marit Sveaas Minneløp på Derby-dagen. Dette ble klart etter en jobb torsdag. – Han skal ikke løpe hvis han ikke er 100 prosent, sier Niels Petersen til ovrevoll.no.

                          
- Hvis vi ikke rekker Stockholm Cup, pensjonerer vi ham. Det ser vanskelig ut nå, fortsetter Niels som i et tidligere intervju har beskrevet seg selv som «en tålmodig perfeksjonist».

Derby-seier i den femte starten
Han har definitivt fått bruk for både tålmodighet og perfeksjonisme i den imponerende jobben han har gjort med franskfødte Square De Luynes (født i 2015) som vant i debuten (Per-Anders Gråberg) den 27. september 2017.
I det som var karrierens start nummer fem kom Derby-seieren (Rafael Schistl) i 2018. Den ble overlegen.
Avstanden ned til en annen hest fra Niels Petersen; Nordic Defense (Carlos Lopez), var 7,75 lengder.

Halvannet år siden siste start
Square De Luynes (Stall Power Girls eier) startet siste gang den 5. mars 2022 i Dubai City Of Gold (Gr.2) i Dubai. «Frankel Of the Fjords» var langt unna sin beste form og utgave og endte på en 11. plass.
Hukum vant løpet; hesten som i øyeblikket er nestfavoritt i årets utgave av Prix de l’Arc.
Square De Luynes vant begge startene i 2021; Marit Sveaas og Stockholm Cup. Se Svensk Galopps bilde over med Pat Cosgrave i salen. 97 i formtall, åtte seire på 13 starter og 4,78 millioner viser fasiten til Skandinavias klare nummer én over distanse.  

* Kick On (Carlos Lopez) og Tuwaiq (Per-Anders Gråberg) er starthestene fra Petersen-stallen I Marit Sveaas Minneløp. Heller ikke King David er klar etter en slagskade.
Mozart (77 i formtall, Carlos Lopez) og Stripesof Stars (79 i formtall, Nicolaj Stott) representerer Niels Petersen og stallen i Norsk Derby.
- Er Mozart bedre enn vi har sett? – Ja, svarer Niels på dette spørsmålet.
Ganske tydelig.
  

Ami De Vega er forhåndsfavoritten
Forhåndsfavoritt i Norsk Derby: Ami De Vega (Wido Neuroth/Jan-Erik Neuroth) med 84 i formtall. Wido (20 skandinaviske Derby-seire) og Jan-Erik Neuroth vant Svenskt Derby som trener og jockey i 2015 (Bokan/Stall Kalas).
Men den høyprofilerte duoen har ikke vunnet den norske utgaven sammen.
I år får denne store og langvarige drømmen sin siste sjanse.
I november, når Wido Neuroth fyller 75, overtar Jan-Erik ansvaret for Neuroth-stallen.
Samtidig gir 36-åringen (fyller 37 i oktober) seg som fulltidsrytter.