Jakten på Derby-gullet

Skrevet av Tom W. Johannessen,  15.08.2023
Artikkelbilde
TOPPTRIO: Wido Neuroth og Jan-Erik Neuroth på ryggen av Ami De Vega som eies av Stall Perlen. Foto: Eirik Stenhaug

Det regnet, og banen var tung under Derby-galoppen. Men drømmer lever godt også i dårlig vær. Wido og Jan-Erik og Stall Perlens Ami De Vega er kampklare foran sesongens høydepunkt.

Et Derby-gull ligger i potten. Og ikke et hvilket som helst gull. Jan-Erik og Wido Neuroth vant Svenskt Derby sammen i 2015. Vinnerhest: Bokan fra Stall Kalas. Men far og sønn har aldri vært i vinnerpaddocken sammen etter den norske utgaven. I år får drømmen en siste sjanse.


STOR DAG PÅ JÄGERSRO: Wido og Jan-Erik Neuroth etter seieren med Bokan i Svenskt Derby i 2015. Foto: Sven

Som Diamant og Bokan
- Diamant ble toer i 2013 (Probably vant, red. anm.) og Bokan treer i 2015 (Quarterback vant, red. anm,). Jeg sidestiller sjansen i år med disse rittene, fortsetter Jan-Erik som flagger optimisme. Det har han gjort lenge.
Wido, altså senior, er på lag og linje med junior.
Han har 20 skandinaviske Derby-triumfer på sin glitrende CV.
- Jeg har vært med på dette før. Men ok: Spenningen kommer nå etter hvert. Og jeg må jo innrømme at jeg også tenker litt, ihvertfall litt, på det som kan gå gærent inn mot søndagen, sier 74-årige Wido som alt i alt er i strålende humør foran sin Derby-avslutning.

«Har invitert hele barnehagen»
Jan-Erik behøver ikke lete lenge eller langt etter supportere. Datteren Marianne, på tre og et halvt, er klar. Det har hun vært lenge. Og den nest yngste i Neuroth-familien er ingen dårlig heiagjeng!
- Marianne har vel invitert hele barnehagen til Derby. Hjemme sitter hun på lekehest, og jeg refererer. Det er alltid Downtown Leo som er det første hestenavnet. Hun har også begynt å ri på ponni, Kristin (Kristin Hilsen er mamma’n, red. anm.) er jo ridelærer og har vært kjempeflink, sier Jan-Erik  som er avslappet foran sesongens høydepunkt:
- Jeg gjør som jeg pleier. Prøver å ta de rette beslutningene. Det kan ikke planlegges på forhånd. Får ellers håpe at det ikke tørker opp så mye at «toppen slipper». Under er det bløtt, da blir det hull i banen og du går igjennom, oppsummerer Jan-Erik med blikket inn i søndagen.

«Ja, jeg frykter den mest»
Klassisk musikk eller klassiske seire? Jan-Erik tenker naturlig nok mer på det siste. Også her dukker Mozart opp. Han blinker ut den Niels Petersen-trente 3-åringen  som hovedutfordreren til Ami De Vega.
– Ja, jeg frykter den mest. Niels (Petersen, red.anm.) har hestene i orden.
Carlos Lopez rir og danske Mme Fernande eier Mozart.  
Én seier og én tredje er fasiten til hesten som har mer talent enn rutine.
– Det skulle vært to seire; Ami De Vega er en naturlig favoritt, men Mozart er «very talented», sier Carlos Lopez til ovrevoll.no. - Om han kan en del mer enn formtallet 77? Ja! svarer Niels Petersen uten veldig mye nøling.

JAN-ERIK NEUROTH har syv ritt på Derby-dagen. Den beste sjansen? Svaret: - 7 Ami de Vega (V5-5/V4-2/Norsk Derby.

CARLOS LOPEZ har ti ritt på Derby-dagen. Den beste sjansen? Svaret: - 10 Kick On (V64-6/V5-3/Marit Sveaas Minneløp).