Derby-gull: "Det største øyeblikket!"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.08.2023
Artikkelbilde
GULLGUTTENE: Jan-Erik og Wido Neuroth. Foto: Hesteguiden.com

De hadde sin siste sjanse. Og de tok den. For første gang vant  Wido og Jan-Erik Neuroth Norsk Derby sammen. Publikum på Øvrevoll jublet. Og galoppfamilien i Skandinavia vil juble lenge.

– Jeg hørte masse jubel nedover på oppløpet. Og jeg så jo også bort på storskjermen. Jeg er veldig takknemlig for backing’en, sa en rørt Jan-Erik som ikke hadde problemer med å rangere Derby-triumfen på toppen av CV-en.
Den, altså CV-en, strekker seg tilbake til den første seieren på Hardman Sacc som 16-åring i 2003.
- Pappa og jeg har alltid hatt et veldig godt samarbeid. Vi er 100 prosent ærlige med hverandre, sa Jan-Erik og ga et lite innblikk i far/sønn-relasjonen.
I november er det klart for et rollebytte.
  

OVERLEGEN: Derby-løpet fikk andre forutsetninger etter flytting av startsted og indre sving (sikkerhetsmessige hensyn). Jan Erik Neuroth gikk offensivt til verks, det var aldri spørsmål om saken.
– Jeg måtte be Jan-Erik stole på hesten og være mer offensiv enn vi hadde planer om, i og med at det bare er et 400-meters oppløp og en ganske trang indre sving. Han satset på hesten, og den var fenomenalt god og klarte banen, oppsummerte trener Wido som tok sin første av syv triumfer i Norsk Derby med Lorofino, en utklassingsseier på 25 lengder, i 1993.  
Magne og Bente Jordanger i Stall Perlen eier årets Derby-vinner som kan vise seg å være en hest for internasjonalt selskap i fremtiden.
Toer i norsk galopps viktigste løp søndag: En veldig positiv Marcella Bloom (Cathrine Erichsen/Manuel Martinez).
Captain's Choice (Jessica Long/Jacob Johansen) tok bronsen. 

Overtar i november
Sitt første Derby-løp på Øvrevoll red 36-årige Jan-Erik Neuroth, født og oppvokst p Stabekk,  i 2009.  
- Derby-seier på hjemmebane. Dette er det største øyeblikket, sa rytteren som blir trener og overtar stallansvaret fra pappa Wido når sistnevnte pensjonerer og blir "assistent" som 75-åring den 21. november.
Samtidig klatrer Jan-Erik ned av hesteryggen som fulltidsrytter og blir sjef for Stall Neuroth som også vant Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer med Schamyl (Jacob Johansen) søndag. Helt klart en hest for Norsk Derby neste år.

Kom til Norge i 1963
- Det at jeg kunne vinne Norsk Derby sammen med min sønn, det er den største glede og et flott punktum, uttalte Wido som kom til Norge som 14-årig jockeylæring i 1963. Han kom fra Duisburg alene, resten er skandinavisk galopphistorie.
Jockey Wido ble etter hvert trener Wido. Søndag tok han sin skandinaviske Derby-triumf nummer 21. Ingen har flere. Og ingen har vært like evigvarende som galopptrener på Øvrevoll. 
Sitat Niels Petersen: - En flott Derbyvinner og veldig moro for Jan-Erik og Wido Neuroth!   

Pappa tok gull!

JUBEL FOR PAPPA: Kristin Hilsen og Jan-Erik Neuroth og barna Mathilde og Marianne.
Foto: Hesteguiden.com

Det var flere generasjoner Neuroth i heiagjengen søndag. Datter Marianne på tre og et halvt var selvfølgelig på plass for å se pappa ta gull. Hun sitter på ponni og er allerede galoppkyndig. Mamma Kristin Hilsen hadde også med lillesøster Mathilde, nå seks måneder.

* Jan-Erik er den første mannlige jockey med norsk pass som vinner Norsk Derby siden Arne Wikstrøm (St. James's) i 1968. To år tidligere vant Jan Erik Hansen på Neckman. Vanessa Ryall, med dobelt pass (amerikansk og norsk) gikk til topps i 2017 på Jan Bjørdal-trente High As A Kite.

* Wido og Jan-Erik Neuroth vant Svenskt Derby sammen i 2015 med hesten Bokan, eid av Stall Kalas.


Den satt! Hard One To Please tilbake.

I fjor vant han to Derby-løp og Stockholm Cup. Nå som 4-åring tok Hard One To Please et nytt attraktivt gull. Superhesten vant Marit Sveaas Minneløp (Gruppe 3) med kraft og stil. Jockey Sandro De Paiva var slett ikke misfornøyd med den gevinsten (Se Hesteguidens bilde over). Trener Annike Bye Hansen er ikke så glad i oppmerksomhet. Men igjen fikk hun mye av det hun ikke er veldig glad i. Annike kunne virkelig juble etter løpet hun har hatt høyt på sin ønskeliste veldig lenge.

* Good Fortune (Søren Jensen/Oliver Wilson) og Like A King (Wido Neuroth/Jan-Erik Neuroth) ble toer og treer i løpet med høyest førstepremie.

"Vinner fordi det er tung bane"

- Jeg er så glad over at han er kommet tilbake og viser at han er en stjerne. Jeg er superhappy! 1800 meter er for kort, men han vinner fordi det er tung bane. Og, ja; jeg var redd for at han skulle bli speedet ned, oppsummerte Annike (Se Hesteguidens bilde fra vinnerpaddocken over) som nå vender blikket mot Sverige og Stockholm Cup den 17. september på Bro Park. Neste vinter kan et Dubai-opphold være aktuelt. Sandro De Paiva red et glimrende løp på Hard One To Please i V64-finalen. – He travelled like a champion, sa Sandro om seieren som var verdt 650.000 for Hans Skiöld og Väsby Häst AB. Skiöld var ikke på plass på Øvrevoll. Annike Bye Hansen røpet hvorfor:
- Han liker ikke regn!  

Under stadig tøffere og mer uforutsigbare baneforhold var det gjengangerne som dominerte den første delen av Derby-dagen: Etter 6. løp hadde Niels Petersen vært  i vinnerpaddocken tre ganger. To ganger sammen med Carlos Lopez. Oche Dart (Stall Gullik/Malin Holmberg) vant dagens siste løp; dermed fire seire til Petersen-stallen. - En flott dag med fire seire selv om vi kom litt bort i storløpene, oppsummerte Niels i etterkant.

Svaret var Lord Mountbatten

Tattersalls The Heatherwold Cup skulle handle om Stamford Street. Men svaret, og fasiten, var en annen Niels Petersen-hest: Lord Mountbatten (Elione Chaves, FTHK Racing eier) behersket forholdene best og vant greit foran Stamford Street og Silja Størens All Star Bling. 136.500 kroner av premiepotten gikk til Niels Petersens stall.
Se Hesteguidens bilde fra vinnerpaddocken etter løpet.

Schamyl hadde styrken...

Rosalina (Niels Petersen/Carlos Lopez) var en blytung 75-prosenter i V64-1. Hun ledet, foran Silja Størens Sticky Chance, men det stoppet foran. Schamyl (favoritt sist), trent av Wido Neuroth lå som fjerdehest gjennom svingen. Men da Jacob Johansen ga marsjordre, var det fort avgjort. Chelsea Morning (Per-Anders Gråberg) ble best av Niels Petersen-hestene til sølvplass foran godt avsluttende Amason med Jan-Erik Neuroth. Også den trent av pappaWido Neuroth. - Han var veldig ukonsentrert første gang ute. Stadig «grønn», men blinkers og andre takter nå, sa Wido Neuroth som antydet at dette kunne være «Derby-hesten til min sønn neste år».

...og Carlos hadde en plan

Polar Cup (Listed) hadde seks hester, seks gode hester, til start. Favoritten Hotline Bling, og også City Code, var på offensiven. Men Carlos Lopez og tredjevalget i V64-2; Let’s Go Crazy hadde planen klar. De gikk innvendig der banen var mindre tung – og seieren ble til slutt veldig enkel for hesten som har vunnet fem av 17 starter. – Carlos vet hva han gjør. Han tar ofte de riktige valgene, sa Niels Petersen som var i vinnerpaddocken (Se Hesteguidens bilde) for andre gang denne Derby-søndagen. Seierspremien: 250.000 kroner til R.C. Racing.  

Overlegen vinner: My French Dream 

V64-3 ble et lett bytte for Are Hyldmos My French Dream (6. valg) som ikke har vært den beste utgaven av seg selv siden uhellet foran Norsk Derby for to år siden. Men nå viste han seg frem; da Sandro da Paiva trykket på gassen var det én hest i banen. – Dette er en kapabel hest. Sandro (De Paiva, red. anm.) var flink som ventet med å gå, kommenterte Are Hyldmo, naturlig nok meget fornøyd etter løpet. Se Hesteguidens bilde fra vinnerpaddocken over Sandro De Paiva ble dobbeltvinner søndag; han vant senere på dagen det prestisjetunge Sveaas-løpet.

Iron Butterfly var dronningen

Titannia og Anna Pilroth tok taktpinnen og hadde planer om å beholde den. Men Carlos Lopez på ryggen av Iron Butterfly (se Hesteguidens bilde over) hadde egentlig ikke rørt sin hest da 400 meter gjenstod. Da ba Carlos om innsats. Iron Butterfly viste seg som dronningen, og avgjorde Lanwades Stud Stakes (Listed) på sikkert vis. Norskfødte I Rest My Case ble toer, Titannia treer. 200.000 kroner til Stall Zuccini og Wibecke Nagell-Erichsen. – Vi forholder oss til forholdene. Det er mer taktikk enn vanlig, sa Niels Petersen som kunne konkludere etter V64-4: - So far so good.
Men storløpene som kom etterpå gikk ikke Niels' og Petersen-stallens vei denne tøffe og regnfulle Derby-søndagen. 

* Seieren på Iron Butterfly var Carlos Lopez' nummer 25 på Øvrevoll i år. Per søndag kveld hadde han ridd 83 vinnere i fire land i 2023.

«Vant lett med nese»

V64-5 var opprinnelig en 1600 meter med ytre sving. Etter flytting ble distansen 1370 meter og indre sving. Med andre ord endrede forutsetninger. Klint, fra Silja Støren; hadde ikke den beste oppladningen inn mot løpet. Men Silja, med veldig god hjelp av Tollef Langvad, hadde gjort 5-åringen fit for fight. Money Mission lignet en vinner, men ute i banen kom stallkameratene Heart Of Kabeir (Silja Støren/Manuel Martinez) og Klint og Nora Hagelund Holm. Begge var ganske flyvende. Det ble en vinnende nese til Klint og Nora. Som halvdels-eier Hilde Hyldmo sa: - Vi vant lett med nese!  

Drømmemilen til tapre Sid Game


Andelshesten Sid Game (Stall All In) var klar favoritt i det store løpet Drømmemilen for de norskoppdrettede. Manuel Martinez siktet inn frontposisjonen direkte, dro unna og holdt på overtaket helt hjem foran Flower Power og Buckyboss. Sid Game var meget tapper til seier etter distansen hadde blitt endret til litt lenge 1730 meter. - Han gjør et nytt kjempeløp og vi er meget glade for at han klarte å holde unna helt hjem. Dette er en veldig stor seier for oss, sa trener Silja Støren. Med i andelslaget er kjente navn som Jenny B. Hansen og TV-profil Anders Mikkelborg. - Å vinne løp på en Derby-dag på Øvrevoll trodde jeg aldri jeg skulle få oppleve. Dette var skikkelig moro! Sid Game er en fantastisk hest, og Silja og hennes team har gjort en kjempejobb, uttalte en lykkelig Mikkelborg.


Norok og Tonje i amatørløpet

Det gikk friskt unna der fremme i Longines Ladies And Gentlemen Cup for amatørrytterne. Det favoriserte de som lå  bak i køen. Inn mot oppløpet angrep både Norok (Stall Haugstad og Maja Myhre) og Steely Queen. Førstnevnte nådde mållinjen først for rytter Tonje Sørvang. -Dette var virkelig moro og dette løpet har vært et mål for meg. Å vinne denne fine klokka på Derbydagen er stort, sa Tonje etter løpet. - Nå har vi vunnet løp både på Derbydagen og 17. mai. Det kan vel ikke bli noe særlig bedre enn det, oppsummerte amatørtrener Åge Mathisen fra Skreia.


Fjerde til Niels Petersen: Oche Dart 
 

Det ble en ny spennende oppløpskamp i avslutningsløpet. Oche Dart (Lucky7 og Stall Gullik) var sterkest i sluttfasen og tok ned en tapper Lufu oppunder mål. Malin Holmberg red vinneren og hun har hatt en strålende uke. - Det er flott å vinne løp på Derbydagen. Nå har vi fått en seier og en annenplass på galoppens største dag, sa sprangkongen Geir Gulliksen som er en av eierne. - Fire seire på Derbydagen er et godt resultat for stallen. Dessverre lyktes vi ikke i Sveaas og Derby denne gang. Når det ble slik må jeg også få si at det var hyggelig at Wido og Jan-Erik lyktes i Norsk Derby, avsluttet championtrener Niels Petersen. For øvrig var det gode tall i spillet denne historiske søndagen for Stall Neuroth. Totalomsetningen endte tett oppunder sju millioner kroner.

* Ingen klarte seks rette i V64-spillet. 1.456.063 kroner går videre inn i 6'erpotten på Bro Park neste søndag.