William har festet champion-grepet

Skrevet av Tom W. Johannessen,  14.08.2023
Artikkelbilde
William Buick har skaffet seg en luke på toppen av statistikken i England.luke på

William Buick kjører på. Deauville i Frankrike søndag, Windsor utenfor London mandag. Han har nå et klart grep i championatstriden i England; 72 seire mot 59 for Tom Marquand.

Hollie Doyle er treer med 57; hun vant to på Ascot da jentelaget gikk til topps i Shergar Cup. William har 19 i seiersprosent (26 i fjor), Tom Marquand har 14 per 14. august.

Murphy ned på fjerde
Buick-Doyle-Marquand var for øvrig trippelen i England i fjor. Da var Oisin Murphy utestengt, han er nå firer med 52 seire så langt. 27-årige Murphy, tre ganger champion, var en stund i tet, men fikk svi på Royal Ascot i juni:
Fem dager for «careless riding» og åtte dager for «whip offense» har kostet. Han har ikke fått skikkelig sving på seiershjulet etter dette; seks seire de siste 14 dagene og 11 i seiersprosent i denne perioden.  

Sluttstrek på Ascot 21. oktober
Det meste peker i retning av et nytt championat til 35-åringen fra Eiksmarka. Seiersopptellingen startet 6. mai på Newmarket; den avsluttes 21. oktober på Ascot (Champions’ Day).
Hele den engelske sesongen under ett har William vunnet 93 løp, 1772 britiske vinnere er inne på CV-en så langt.
268 av disse i Listed- og Gruppe-løp.
Klar tetmann på pengene er Ryan Moore med 4,8 millioner pund på konto i britiske løp i 2023.
Han er ellers nummer 19 på statistikken med 32 seire.

* Frankie Dettori, sammen med John og Thady Gosdens stjernehest Inspiral, gikk til topps i Gruppe 1-løpet Jacques le Morois på Deauville søndag: Førstepremie: 6,7 millioner norske kroner.
William Buick og Bold Act vant Prix Nureyev, et Listed-løp.  

Galoppkartet rundt

* I England har altså William Buick som nevnt 72 førsteplasser og 19 i seiersprosent i 2023. Det er høyest seiersprosent i Topp-10.

* Vi gjør et hopp over Atlanteren til USA: Der dominerer Irad Ortiz jr. - som han har gjort de siste årene.
250 seire per mandag formiddag og 25 i seiersprosent; stjernejockeyen, opprinnelig fra Puerto Rico, har et oppløps ledelse til Luis Saez og broder José Ortiz.  

* Andrasch Starke topper klart i Tyskland med 43 førsteplasser og 22,4 i seiersprosent.
Den fransk hesten Simca Mille (jockey 22-årige Alexis Pouchin) vant ellers den 133. utgaven av Grosser Preis von Berlin i Hoppegarten søndag. Prix de l’Arc er neste oppgave.

* Maxime Guyon er klar av feltet i Frankrike med 173 førsteplasser og 18 i seiersprosent.

* Zac Purton ble suveren champion i Hong Kong, der er sesongen avsluttet. 179 seire og 25 i seiersprosent er en strålende fasit. Mannen og jockeyen fra Australia var denne gangen uten sin hovedkonkurrent de siste årene, brasilianske  Joao Moreria.

* I Sverige er Per-Anders Gråberg i tet med 30 besøk i vinnerpaddocken så langt. Elione Chaves har 29, sistnevnte vant tre på Göteborg søndag. P-A har 17,4 i seiersprosent, Chaves 16,9.
Carlos Lopez som tredjemann i Sverige med 25 besøk i vinnerpaddocken bikker 20 i seiersprosent.

* Tallene er per 14. august.

MEKTIG SEIERSPROSENT: Carlos Lopez, som her vinner med Derby-hesten Mozart, har  29 i seiersprosent på Øvrevoll i år. Mozart og Carlos kommer ut kl. 08.10 i Derby-galoppen tirsdag, Derby-favoritten Ami De Vega kl. 08.30.
Foto: Hesteguiden.com

* På Øvrevoll har Carlos Lopez et solid grep om sitt 10. jockeychampionat; det første tatt i 2007. Carlos fra Santiago og Bærums Verk har vunnet 22 løp; Jan-Erik Neuroth er toer med 15 så langt.
Seiersprosenten på toppgutta i Norge er mektig og best i vår gjennomgang: Carlos har 29, Jan-Erik 27.
Ser vi videre inn i Derby-dagen på Øvrevoll; er disse to potensielle intervjuobjekter for Thomas Gjelsås i vinnerpaddocken. Spørsmålet er hvem som vinner hva?  

TRC Global Rankings (3-årig) og Longines World’s Best Jockey er to uoffisielle verdensrankinger.
Ryan Moore topper i øyeblikket begge. Han har hele 45 Gruppe 1-seire de siste tre årene.
På sølvplass: Zac Purton (TRC) og Irad Ortiz jr.