Hard One To Please kåret til årets hest 2022

Skrevet av Liv Kristiansen,  28.01.2023
Artikkelbilde
Hard One To Please og Annike Bye Hansen

Det ble en jubelkveld for Annike Bye Hansen på årets Oscargalla på Thon Hotel Oslofjord. Hard One To Please fikk prisen for årets 3-åring, årets stayer og årets hest 2022. I tillegg vant I Rest My Case prisen for årets norskoppdrettede, og Annike selv, Tattersalls årets bragd.

Wido Neuroth som høsten 2022 feiret 50 år som trener på Øvrevoll, fikk Norsk Galopps hederspris. Han fikk stående applaus fra salen,og mottok prisen med familie og venner til stede.

Vinnere i rekkefølge brukt under utdelingen:

Mestseirende hest var Canmore og eierne fikk dekken i hestens farger.

Championatpremier delt ut til Niels Petersen, Mie Blichfeldt og Øien Gård som hhv trener, amatørrytter og oppdretter (norskoppdrettede). Line Akselsen tok i mot champion jockey-prisen på vegne av Carlos Lopez, Niels Petersen fikk fatet til hans lærling Willa Schou og Jan-Erik Neuroth mottok prisen for champion eier på vegne av Stall Perlen. Prisen til beste amatørtrener ble delt ut til Nathalie Mortensen siste løpsdag for hennes mor Annette Stjernstrand.

Finn Kristiansen fikk en oppmerksomhet og ble kåret til årets kjendis etter at 68-åringen sørget for mange overskrifter under fjorårets sesong, og vant med sin egen Airtrix. Han fortsetter som amatørrytter 2023.

Norsk Galopp trenger alle aktører, og Gina Mathisen og William Buick ble begge hedret. De var ikke til stede, men etter et innspilt videointervju tok Williams mor i mot prisen på hans vegne. Birger Christensen har skrevet tekst om Gina, se under. Gina vil få sin premie på Øvrevoll når sesongen starter.

Ida Tandberg fikk NoARKs reisestipend, Machine Gun ble årets tøffing i regi Øvrevoll Hesteeierforening og NFFFs Sleipnerpris gikk til Oliver.

Årets handicapper: Canmore

Årets norskoppdrettede: I Rest My Case

Årets hoppe: Ascot Brass

Årets 2-åring: Master Zone

Årets 3-åring: Hard One To Please

Årets sprinter: Could Be King

Årets miler: Duca di Como

Årets stayer: Hard One To Please

 

Tekst Birger Christensen:

ÅRETS BRAGD

Har alltid vært opptatt med trening av hester

I fjor ble hun kåret til Mesternes mester

 

I Malmø kom sjokket, men så et stort glis

Og hesten bar navnet "Hard One to Please"

 

I Øvrevolls Derby ble seieren lett

Alene på foto var han  - rett og slett

 

I Stockholm Cup var eliten på plass

en knallhard fight hvor mange ga gass

 

Men nok en gang var han først i mål

Og da var det grunn til å ta en skål

 

Ja, i kveld er det lov til å delta i dansen

og hurra fra alle til ANNIKE BYE HANSEN

 

HEDERSPRIS

Wido Neuroth kom til Østbanen en marskveld i 1963. Ble hentet av Arthur Qvist, som holdt til på Gardermoen. Høye brøytekanter var det Wido husker best fra første møte.

Skulle bli jockey, det var 14-åringens drøm. Vant hekkeløp foran størrelser som Terje Finnbråten, Terje Dahl og Åge Paus.

Ble headhuntet av en annen legende, Arnfinn Lund, som da holdt til i Nittedal. Vant flere løp, men fikk etter hvert problemer med vekten.

Fikk trenerlisens høsten 1972 - 50 år siden i fjor høst!

Første trenerseier kom 10. mai 1973 med Noble Bleep.

Valley Chapel og Appel au Maitre er, uansett hvordan man snur og vender på det, den firbente duoen som stikker seg ut. Begge eid av de trofaste eierne Stall Perlen.

Funny Legend for Stall E & F, og vennskapet med Terje Finnbråten er også en viktig del av historien.

Da Lorofino vant Norsk Derby på Øvrevoll i 1993 viste Wido Neuroth en blanding av glede og lettelse på pressekonferansen. Flere store favoritter hadde sviktet, nå ble det seier med 25 lengder. At seieren kunne deles med Erik O Steen var nok ekstra viktig.

Svensk Derby med Bokan på Jägersro i 2015 var også enormt å overvære. En Derbyseier med sønnen Jan-Erik på ryggen var riktig stort. 

 

GINA MATHISEN

Birger Christensen har gravd i historiebøkene og sett på statistikken. Det er hennes iherdige jobb gjennom ganske mange år som gjør at hun får en ekstra pris av oss i år.

Hun jobber som sykepleier

- Jeg jobber gjerne nattevakter, for da får jeg tid til hestene på dagtid, har hun tidligere uttalt til oss. 

Har i noen år nå vært den amatørtreneren med norsk pass som har gjort det best. Egentlig litt urettferdig å sammenlikne med Mortensen/Stjernstrand, som har en mye større stall.

I 2002 ble det en tredjeplass i Derby med Zantana i et løp som Kimola vant  Også i 2017 var hun i Derbybildet. Da vant Silent Storm i Derby Trial, og hoppa tok en flott fjerdeplass i Derby.

Hun konkurrerer i stor grad med eget oppdrett, og vi synes Gina får veldig mye ut av materialet. I 2022 vant alle hestene på stallen som var eldre enn tre år. Black Million, Twisted, Perfect Illusion og Smooth Escape var alle i vinnerpaddocken en eller flere ganger og dessuten tok toårige Flower Power en fin seier.

Hennes to beste år som rytter var i 2004 og 2005. I det siste av de to årene ble det 5 seire på 13 starter, en prosent på fine 28. I disse to årene var hun ikke langt unna å ta championatet som amatørrytter.