Historiske tilbakeblikk 1992-1994

Skrevet av Birger Christensen,  15.01.2023
Artikkelbilde
Torsdag 28. april 1994 skjedde det noe som ikke har hendt verken før eller siden. Trond Jørgensen var i knallslag og seiret i samtlige V5-løp.

I 2022 fylte Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ni år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet. Men en markering blir det også i år. 

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. Har du alle lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

De som var til stede på Derbydagen i 1992, vil nok huske den som den store oddsdagen på Øvrevoll. Høyeste vinnerodds i et Derby, rekord i DD- og V5-spillet gjorde det vrient for dem som satser noen kroner.

Banen var søkktung, og Reflection med 73 i formtall var ikke levnet de største sjansene. Men i en tett finish hvor Bi Majestic ble slått med nese og Black Hero med hals, klarte Fernando Diaz å holde unna med Reflection. Hanne Bechmann klarte dermed å vinne Norsk Derby i 1988 med La Isleta, i 1991 med Icecolt i tillegg til Reflection. I tillegg tapte hun knepent med Santa Clara i 1989 da Underworld vant. Dette var den siste dansktrente seiere i i vårt Derby frem til Stroxx Carlras vant i 2021!

Men litt tilbake til oddsene. Vinneroddsen ble pene 46.69. Ingen andre vinnere har gitt over 30 ganger i Derby. I DD-spillet vant først Rose of Miami den andre utgaven av Marit Sveaas' Minneløp for Arnfinn Lund og Janos Tandari foran Red Hero og Pearl Panther. Vinneroddsen ble 12.88, og sammen med Reflection ble kombinasjonen 1-15 vrien å finne i DD-spillet. 2743.92 lød oddsen på, og det er en rekord som fortsatt står. Fem rette i V5 ga 602 556 til en dyktig og heldig spiller, og også det var en rekord som sto lenge.

Vi fortsetter på treåringene mens vi er godt i gang. Bi Majestic ,som var toer i Derby, tok hjem 2000 Guineas. Black Hero, tredje i Derby, vant storløp på Stockholm Cup-dagen med 300 000 i førstepremie. Zenith Star vant hele fire hekkeløp, svært uvanlig for en treåring. Saucy Girl vant Oaks, var tredje i 1000 Guineas og fjerde i Derby. Og i det godt betalte Breeders Prize ble det seier til Kentucky Road. Vi nevner også at Mr Toto hadde en bra sesong. Da sluttstrek ble satt, manglet han kun 58 300 kroner på å nå millionen. Det hadde ingen norskfødt hest klart tidligere. 

De eldre flatløperne viste seg frem flere ganger. Red Hero fikk sin fortjente seier i Oslo Cup, mens Silvestro tok seg av Stockholm Cup og 500 000 kroner. Pearl Panther var også sterk. Toer i Oslo Cup og Stockholm Cup, samt tredje i Marit Sveaas' Minneløp var en fin fasit. Med hindringer i veien ble vi veldig imponert over Aksum. Åtte seire, hvor av fire på Øvrevoll var meget solid. I Champion Hurdle ble det en klar seier, mens det ble en ny avlysning av Grand National. 

Mens rekordåret 1986 hadde 79 løpsdager, var man nå nede på 36. Men for første gang på seks år opplevde man en liten fremgang i omsetning pr løpsdag. Her var nok DD-spillet en faktor. Det var DD-spill på 29 av de 36 galoppdagene, og interessen var positiv.

Wido Neuroth tok i 1992 sitt første championat på Øvrevoll. Det ble i første omgang fire på rad, men 13 totalt frem til 2010. Manuel Santos tok sin andre tittel på rad med Yvonne Durant nærmest, mens Line Akselsen var best blant amatørene. Line ble senere en meget bra jockey med 115 seire.

Det var to toåringer som skilte seg klart ut. Last Attempt hos Are Hyldmo startet tre ganger og vant lett hver gang. Både Heatherwold og kriteriet sto på merittlisten. Lorofino i Wido Neuroths trening startet fem ganger og var også ubeseiret. På fem starter vant han aldri med mindre enn fire lengder. Sesongen ble avsluttet med Skandinavisk mesterskap, og noen linjer lenger ned kommer oppfølgeren fra treårssesongen.

Uten den store feiringen nevner vi at Øvrevoll fylte 60 år. Knallgode Itsabrahma vant jubileumsløpet. Tross en kraftig sjenering var han klart best og ga kun 13 igjen for en satset tier. Dette var eneste gang stjernen til Ewy og Gunnar Nordling startet på Øvrevoll dette året.

 

Rart å tenke på: Siden 1981 hadde svensk- og dansktrente hester vunnet Norsk Derby ni ganger. Fra 1993 skulle det gå 28 år til det skjedde igjen, og det var altså i fjor. Kun et lite "feilskjær" i 1995, hvor vi fikk en tysktrent vinner, dominerte de norske hestene totalt. Og slett ikke bare i Derby. Med eiere som kunne og ville satse, ble det veldig mye norsk. Dog var det i 1993 ganske tynt blant den eldre norske eliten.

Sportslig velger vi å gå løs på Derbydagen. Lorofino ble slått til andre i Dansk Derby og ble også toer i Pilot Fineliner. Der ble han slått med syv lengder av Lord Chief Justice, og derfor var det litt usikkerhet rundt Derby på Jägersro. Men der var han på topp, og i vårt Derby var han stor favoritt foran Last Attempt. De to ble da også de to fremste i mål, men nå skilte det 25 lengder! Wido Neuroths første derbyvinst på hjemmebane var endelig et faktum, en viktig barriere å bryte. Svært mange var også glade på Erik O Steens vegne, som hadde ventet i 30 år på denne seieren. Gunnar Nordling red sine femte Derbyvinner på Øvrevoll, og aldri var seieren mer suveren. Vi skal ikke spekulere i hvordan det hadde gått med Lord Chief Justice i Derby. Han var aldri meldt, men gikk i stedet til en lett seier i St Leger

For 16 år gamle Tina Smith ble denne dagen et minne for livet. I det store sprintløpet satt hun på Popular Run, og i en heftig finish rakk hun frem til seier med nese foran Never So Sure. Der satt selveste Lester Piggott, på den tiden den største stjernen. Vi er klar over at det skilte 17 kilo mellom de to, og det er mange kilo selv på en kjapp sprint. Men det tenkte nok ikke Tina så mye på.

Den tredje utgaven av Marit Sveaas' Minneløp ga den andre seieren til Regal Parade. Vinnerpremien var nå på 200 000, men i de siste årene før nytt millenium steg premiene mye. Merkelig nok gikk ikke en eneste krone til de norske hestene, som var under pari for dagen. Men det skulle det snart bli en forandring på. 

Ellers ble Yvonne  Durant et stort navn. For første gang fikk vi en kvinnelig championjockey, med fire seire flere enn Manuel Santos. 23-årige Yvonne imponerte kolossalt, ikke minst med en sterk finishridning.

Oslo Cup gikk til dansktrente Kateb, og for sjette gang på de siste syv årene ble ikke Grand National  avholdt. Men fra 1994 og noen år fremover ble det mulighet å glede seg over god hindersport.

Vi har nevnt tidligere at Mr Toto var ute etter å bli den første norskfødte til millionen på Øvrevoll. Etter seieren 14. juni ble den milepælen nådd. Men så kom treårige Lorofino bakfra med store klyv. Sesongen ble avsluttet med seier i Breeders Prize. Han kom opp i 1 773 900 kroner denne sesongen, og medregnet det han tjente som toåring hadde han løpt inn 2 213 900 kroner Ikke så mange har tjent mer som treåring.

Never So Sure har vi også vært innom. Den største seieren kom på den svenske Derbydagen. DD-odds sammen med Lorofino ble på 37, og svært mange norske spillere kunne dra hjem med et hyggelig overskudd.

Så veldig mye mer å berette om, var det vel egentlig ikke. Men selvsagt må vi ha med den flotte treårshoppa Simmering. Hun vant først 1000 Guineas med 13 lengder. Deretter sto 2000 Guineas på programmet en snau måned senere. Der ble det langt tøffere, men Runnett Dancer ble beseiret med hode. 

 

I 1994 var det OL på Lillehammer. Men det var også løp på Øvrevoll. Kun 34 løpsdager, det laveste antall siden 1968, og på den tid hadde man ingen flisbane, som nå fikk navnet sandbane eller dirt track-bane. Flisen var skånsom, men underlaget lite holdbart, Omsetningen var stigende, 266 000 opp pr løpsdag i løpet av to år. Det var nok direktør Harald Dørum fornøyd med, som hadde sittet i sjefsstolen siden 1991. .

Wido Neuroth ble champion for tredje året på rad med klar margin. Are Hyldmo ble toer, hans første trippelplass, og Arnfinn Lund holdt stilen som treer.

Yvonne Durant tok tittel nummer to, og nå ble det 33 seire, mens John McLaughlin var nærmest med 22. Tina Smith ble beste lærling med pene 16 gevinster. En mannlig jockey sa at "det verste som finnes er å havne i en finish med Yvonne. Da taper man nesten alltid".

Den klassiske årgangen var vel egentlig ikke så veldig skarp. Beste treåring som startet på Øvrevoll var nok utvilsomt Mr Eubanks. I sine to starter her var han helt suveren både i 2000 Guineas og Pilot Fineliner. Han var ikke meldt i Derby, men satset stort og gikk til Stockholm Cup. Der lekte han med konkurrentene, og hesten sammen med jockey Susanne Berneklint fikk heltestatus i nabolandet. En treåring som slo tøffe konkurrenter fra det store utland, det var også en opplevelse for de nordmenn som var til stede.

Av hjemmelaget ble det tidlig klart at Duty Time hadde et stort talent. Are Hyldmo hadde vunnet Derby med Winning Flush for ti år siden. Nå ble Duty Time toer i Guineas, og dermed var han helt klart en av favorittene i Derby. Det løpet vant han med 15 lengder, og i ettertid var det et svakt felt. Men det kunne ikke Duty Time noe for. Dulford Lad var nok den eneste som kunne ha bydd på kamp. Han slo Duty Time i St Leger, men var aldri meldt  i Derby. 

I Marit Sveaas' Minneløp ble for første gang et riktig storløp vunnet av eierpsevdonymet Stall Perlen. Wido Neuroth hadde fått tak i Coneybury, og han ble en suksess. I Marit Sveaas' Minneløp tok Coneybury en lett seier. Gunnar Nordling satt på ryggen, som han gjorde på Duty Time i Derby en god halvtime senere. I neste start på Øvrevoll ble den firbente stjernen toer bak dansktrente Kateb i Oslo Cup, mens han vant et par løp på Täby. De øvrige norske i Sveaas var dog helt under båten, nest beste norske ble nummer ti.

Gledelig nok var Grand National tilbake på menyen. Rune Haugen hadde startet opp som trener, og han satt selv opp på Dancer Fred. Han hadde vunnet et løp på Täby, og i Grand National vant han lett. Beste hekkeløpet var Black Hero. Han tok seg av Champion Hurdle og Stratford-on-Avon hekkeløp på enkelt vis. Vi nevner også Toucan, som vant et ganske stort hekkeløp i Tyskland

Av de eldre flatløperne gir vi honnør til Windmachine. Den lynraske sprinteren vant storløp både på Täby, Jägerso og i Tyskland, en riktig flymaskin.

Vi så ikke noen lysende stjerne blant toåringene. Storløpene ble fordelt jevnt utover med Mount Pleasant som vinner av kriteriet. Marietta Nordic var først i Heatherwold, mens Zorro Rojo vant Stayerprøven med 23 lengder!. Unbreakable tok to sterke seire på ¨Täby, og det var rett og slett jevnt i toppen.

I 1994 var Espen Ski bare 14 år. Han var for ung til å få lisens, men han fikk dispensasjon til å ri tre løp. 25. oktober kom den første seieren, da han tok en lett seier på Angus Dundee. I totoen hadde han foreløpig ikke den store tilliten, og vinneroddsen ble 29.40. Er dette den yngste vinnerjockeyen i et totalisatorløp på Øvrevoll? Vi tror det.

Torsdag 28. april skjedde det noe som ikke har hendt verken før eller siden. Trond Jørgensen var i knallslag og seiret i samtlige V5-løp. Mange hadde ant at det kunne skje, for utbetalingen for fem rette stoppet på 353 kroner Vi tar med oss hele vinnerrekka: Bi Vendome  - Lets Dance - Bustala - Stage Artist - Six Pack Beer.