Historiske tilbakeblikk 1998-2000

Skrevet av Birger Christensen,  31.01.2023
Artikkelbilde
Fredrik Johansson kunne juble over mange store triumfer med fantastiske Valley Chapel. Han vant alle de skandinaviske Derbyløpene for Stall Perlen og trener Wido Neuroth i året 1999.

I 2022 fylte Øvrevoll 90 år. Ingen dårlig alder for en galoppbane. Om ni år blir det 100, og da blir det sikkert stor oppmerksomhet.

Hver uke vil vi presentere viktige øyeblikk i Øvrevolls historie. Først og fremst sportslige prestasjoner som fortjener å få plass. Men også noen kuriositeter som vi håper vil falle i smak. Har du alle lest sakene, vet du trolig en del mer om Øvrevoll.

I sesongen 1998 tok Arnfinn Lund sitt tolvte og siste trenerchampionat. Det var 30 år siden det første kom i 1968 og 40 år siden han vant  sin første seier som trener på Øvrevoll. En voldsom karriere. Også for Manuel ble det hans siste tittel. Etter å ha vært best i 1991 og  - 92, ble dette hans tredje. Marie Fretheim ble mestseirende amatør, og hun hadde en fin karriere i årene etter.

Vi starter runden blant de firbente med treåringene. De dominerende fra toåringene året før holdt virkelig stilen. Brown Ale og Exaltation fra Neuroth og Exbourne's Wish og Heavy Loaded hos Lund var de toneangivende Kun Exbourne's Wish var ny i gruppen fra året før. 

Vi starter med Derby. Wido Neuroth hadde fått smaken på å vinne Det blå bånd, og nå tok han like godt alle tre i Skandinavia. Brown Ale gjorde som Parthe året før. Seier på Klampenborg og Øvrevoll ble hjemført på enkleste vis. Men han måtte se seg slått av Exaltation på Jägersro etter hard kamp. Det var ikke langt unna at Brown Ale hadde blitt den første siden 1962 med seier i alle de tre Derbyløpene. Brown Ale vant i stedet en suveren seier i St Leger, så fasiten ble svært bra.

Exbournes Wish sto nok ikke 2400 meter helt ut. Men han vant faktisk Jysk Derby i Århus over 2200 meter. Derfra viste han at han var den beste mileren med seier i 2000 Guineas og Plot Fineliner. Heavy Loaded vant 1000 Guineas både på Bro og Øvrevoll og staket ut en annen vei. Hun møtte ofte de eldre hoppene og gjorde mange fine løp. To fine seire på Jägersro ut på høsten kunne bokføres.

Valley Chapel var den ukronede kongen blant toåringene. Riktignok tapte han i debuten for Turf Turtle, men siden var det slutt på nederlag. Klare seire i Heatherwold, kriteriet og Vinterfavoriternas på Täby fortalte at favoritten før den klassiske årgangen var klokkeklar. Turf Turtle er nevnt, og For Fun imponerte sent på sesongen. Men det var i stor grad nykommere i løpet av vinteren som kom til å utgjøre den største trusselen.

Beste norske mller var etter vår oppfatning Loch Bering. Han vant Polar Mile Cup, men først og fremst var det seieren i Marit Sveaas' Minneløp som ga ham plassen  toppen. Arnfinn Lunds flotte miler vant etter strid mot Hyldmo-duoen Jaunty Jack og Inchrory.

Ellers var det flere flotte prestasjoner, men felles for mange var at de presterte bedre på bortebane enn på Øvrevoll. Vi nevner Oktan, som vant Golden Mile på Klampenborg. Samme dag gikk Albaran til topps i Scandinavian Open Championship, og Cathrine Erichsen opplevde sin til da største dag som trener. Topphesten Taufans Melody ble slått, og sistnevnte vant et stykke ut på høsten et gruppe 1-løp i Australia!

Men nå som vi er over på stayerne må vi selvsagt nevne Inchrory..Han tok først andre strake seier i Oslo Cup, men det han viste på Täby i Stockholm Cup var noe helt ekstra. På blytung bane stakk han fra feltet halvveis. Det holdt til en overlegen seier med seks lengder til Exaltation. Fabelaktig av Are Hyldmo og John McLaughlin, men stor heder også til Exaltation. Dette var en stor prestasjon av en treåring.

Blant sprinterne var Mortens Prospect en ener. Det tok litt tid før man skjønte at det var sprint det skulle satses på. i årsdebuten slo han dyktige Tartib med syv lengder, og deretter ble det seier i to flotte sprintløp på Øvrevoll. Enda bedre ble det da han vant Täby Open Sprint. Her var norske Hakiki toer, og han ga faktisk vinneren hard kamp.

Windmachine viste seg heller ikke dette året på Øvrevoll. Men han var voldsomt bra da han vant Dortmund Flieger Preis for tredje gang. Ikke dårlig av en hest som var annonsert at hun hadde lagt opp tre ganger.

Over hekkene var det ett navn som skilte seg ut. Rambo Flyer vant Novisehekken med 38 lengder. Deretter ble det 13 og 7 lengder til de nærmeste hestene i de to største løpene, inkludert Champion Hurdle. Hadde vi sett tidenes hekkeløper på Øvrevoll i Are Hyldmos stall? Martello og Cachaua var de nærmeste uten å kunne true den beste.

Over steeple var det tynt. Black Hero var nok den beste av de norske, men i Grand National ble våre parkert. Vinner ble svenske Iter Bis, som ble ridd av Roy Arne Kvisla. Han har i flere år vært en av de beste trenerne på Täby, siden 2016 Bro Park. 

Året 1998 avrundes med et par notiser om odds. Tidenes høyeste trippelodds fikk vi i amatørløpet på Derbydagen. Trippelen ble Do Run Run - No Extradition - Betty, og oddsen ble 28866.00.  Kun to kroner var satset på denne kombinasjonen. Årets høyeste duo-odds kom i siste løp 2. juli. Linde vant foran Charly's Nightclub til 970.80 i odds. Det mest overraskende var at Manuel Santos og Jacob Johansen  satt på de to hestene. De to ble nummer en og to på jockey-statistikken! 5 november vant så The Noble Nelson til vinnerodds 65.72 foran Red Glen og Ricky Roses. Ingen klarte duoen eller trippelen.

 

Det siste året før vi gikk inn i et nytt millenium ble økonomisk et sterkt år før Øvrevoll. 320 000 kroner mer i omsetning pr løpsdag enn året før er store tall, og da hadde fjoråret vært en klar fremgang. At Rikstoto Direkte hadde ført til at folk kunne spille hjemmefra var selvsagt viktig, men neppe den eneste årsaken. 

Før vi går inn på de firbente, kunne vi gratulere to nye championer på banen.  Verken Are Hyldmo eller Jacob Johansen hadde gått helt til topps, men nå var det klart. Are vant en klar seier foran Arnfinn Lund og Wido Neuroth. For trenerne er det jo pengene som avgjør, og inntjeningen i Marit Sveaas' Minneløp var viktig for Are.

For Jacob var det jevnere. Både han og Fredrik Johansson endte på 33 seire, men Jacob hadde flest andreplasser. Til nå er det den eneste tittelen han har på Øvrevoll, og det samme gjelder for Are. Begge er imidlertid fortsatt aktive, så hvem vet? Jacob hadde for øvrig en eventyrlig Derbydag i 2022 med fire seire og Derbyseieren på Hard One to Please som det store høydepunktet.

Den klassiske årgangen var sterk, og gledelig var det mange som fulgte opp da de ble eldre. Det er umulig å komme utenom Valley Chapel. Han skrev historie gjennom å vinne samtlige skandinaviske Derbyløp, den første siden Tinto i 1962. Ingen har heller maktet bedriften senere, så på de siste 60 årene er han ensom med den bedriften. Wido Neuroth vant for andre året på rad samtlige Derbyløp i Skandinavia. Seks seire på så kort tid har ingen prestert verken før eller siden. Fredrik Johansson satt på stjernen hele sesongen. En annen og for undertegnede merkelig statistikk var det at Valley Chapel vant Derby etter å ha vunnet kriteriet året før. Sist det skjedde var Askepot II i 47/48!

Pistachio får også mye skryt. Debuten på Øvrevoll ga en overlegen seier. I 2000 Guineas ble det også lett, med fem drøye lengder foran True Blue Victory. Mange trodde ikke at han skulle stå 2400 meter i Derby, men andreplassen til Arnfinn Lunds skimmel var sterk nok. Han avsluttet året på Täby med en ny flott seier. Etter hvert ble han mer og mer en sprinter.

St Leger var det siste åpne klassiske løpet. Her var Charles Spencelayh på sitt beste og vant med åtte lengder. Motstanden var ikke den skarpeste, men tredjeplassen i Derby viste at han duger. Turf Turtle vant de klassiske løpene for hoppene. Seirene i 1000 Guineas og Oaks var begge av den sikre sorten.

Flere andre treåringer viste fine takter. True Blue Victory er nevnt, men var aller best på Klampenborg. Red Hill tjente godt med penger gjennom å vinne Breeders Prize, mens Martellian seiret i sprintutgaven av samme løp. Sistnevnte vant fire av fem løp og viste at han kunne bli en hest å følge med videre. Tesorero ble Skandinavisk mester og vant Pilot Fineliner med "halve oppløpet", og Shaisa imponerte med sterke seire i Sverige og Danmark.

De beste eldre hestene hadde et riktig flott år. Vi holder oss på Øvrevoll der Inchrory tok sin tredje strake seier i Oslo Cup. Dermed ble han historisk. Ingen, verken før eller siden, har lykkes med denne bragden. Heder til Are Hyldmo, som også tok en sterk dobbel i Marit Sveaas' Minneløp. Nå ble Inchrory nummer to, slått av en opplagt Jaunty Jack. Kim Andersen red et perfekt løp, og glade spillere kunne si seg fornøyd med vinneroddsen 36.42 Det er den høyeste vinneroddsen i dette løpet noensinne, hvor Albaran ble en fin tredje. Førstepremien hadde fått et skikkelig løft til 600 000 kroner, og nå var dette et storløp det ble snakket også i de større galopplandene.

Albaran hadde et toppår. Men han var ikke så ofte veldig bra på Øvrevoll. Kun en gang gikk han til topps på Øvrevoll, og det var i Michelets Minneløp i 1997. Men på bortebane gikk det ofte svært bra. SOC på Klampenborg ble vunnet med god margin, mens han gikk til topps også i Stockholm Cup etter en tøff strid med Inchrory. 

Blant hoppene var Heavy Loaded og Cowrie de fremste. Førstnevnte var spesielt god i Sverige, hvor norske hester herjet som aldri før. Cowrie var ujevn, men veldig god da hun seiret i Peugeot Pokalløp

Den beste toåringen i 1999 var norskoppdrettet. Faktisk hadde de norske tre på topp blant de fem høyest rangerte i årgangen. Tim Fox begynte riktignok med å kaste av Manuel Santos på oppløpet, men snart kom seirene. Fem gevinster på de seks siste startene var solid, inkludert Heatherwold og Oppdrettsløpet. Størst var jubelen på Derbydagen, da Tim Fox var eneste norskoppdrettede. Seieren ble sikker foran Memory Motel, og Espen Ski var fornøyd makker. Tim Fox's trener var Kristin Sommerfelt med datteren Caroline som eier.

Også Brave Star og State of Law var "Made in Norway". Førstnevnte vant NM, mens State of Law gikk til topps i sin eneste start. Det var midt på sommeren, og seieren ble på fire lengder. Ellers var Memory Motel og First Target to ungdommer som var verdt oppmerksomhet. Memory Motel vant Eckbo Legats Vandrepokal og var toer i Heatherwold. First Target vant kun ett løp, men det var til gjengjeld i kriteriet foran Tim Fox.

Hindersporten var god på toppen, men slet med små felter. Rambo Flyer vant Champion Hurdle med 33 lengder. Trinitro startet kun en gang i 1999, men da var han god nok til å ta hjem Grand National.

 

For første gang ble det første sifferet i et firesifret årstall skrevet med tallet 2. Det var nytt millenium, og overgangen til år 2000 ble møtt med spenning. Overgangen gikk smidigere enn hva mange hadde spådd, og godt var det,

På Øvrevoll ble vi møtt av en treårig galoppør som undertegnede aldri vil glemme. Navnet var Barrier Reef, som fikk en alt for kort karriere. Han startet seks ganger på Øvrevoll, og den minste seiersmarginen var fem lengder. Da hadde Kim Andersen tatt opp hesten i god tid før mål. 2000 Guineas, Pilot Fineliner og Derby Trial ble hjemført før Derby sto for døren. Barrier Reef var like overlegen som han pleide, og Are Hyldmo kunne bokføre sin fjerde Derbyseer.

Etter triumfene dro Barrier Reef til Stockholm Cup for å møte den eldre eliten. Til tross for at han opplevde problemer underveis, var han kun hode bak Valley Chapel i mål. Dessverre var det slutt på hans korte karriere, en mer suveren sommer på Øvrevoll enn det han viste, har vi nok aldri sett.

Den nærmeste bak Barrier Reef setter vi True Lover. Han var toer i Norsk Derby og treer i den svenske utgaven: På høsten ble det klare seire i de to landenes St Leger, og totalt var sesongen flott. Tim Fox, som var så flink som toåring, endte opp som toer i 2000 Guineas. Dessuten viste han form til seier i Breeders og Skandinavisk Mesterskap, imponerende. En annen norsk treåring som imponerte var Brave Star. Tok seg av NM og ble den første til å vinne NM både for to- og treårige.

De to siste i årgangen vi tar med, er Sift og New Options. Førstnevnte vant 1000 Guineas, og dette var Yvonne Durants første klassiske vinner. Som treer. New Options imponerte med en sterk høst. Etter fire svake løp avsluttet han året med åtte strake seire! Dog var kun en av vinstene tatt på Øvrevoll, men han økte sitt formtall med 24 kilo fra august til desember.

Fellesnevneren for storløp på Øvrevoll i år 2000 var Wido Neuroth. Han vant de syv største løpene for de yngste, det er solid dominans. Pretty Girl får den klare førsteplassen. Hun vant debuten lett før hun seiret foran stallvenninnen Chiquette i Eckbo Legats Vandrepokal. Pretty Girl dro så til Täby der hun seiret to ganger mot hard motstand. Da mente kretsen at hun var klar for en tur til Newmarket. Det vakte oppsikt da hun ble toer bak meget gode Mozart, og forventningene foran den klassske sesongen var store.

Chiquette var best av de øvrige. Etter annenplassen bak Pretty Girl, ble det seier både i Heatherwold og kriteriet. Forventninger ble også satt til Singing Theatre, som vant Sverre S Grøndahls Minneløp på høsten foran Royal Engagement . Han gjaldt nok som Derbyfavoritt i øynene til de fleste.

Blant de norske var løpet til Lyphard Chief et utropstegn! Han startet kun en gang før en skade satte en stopper for resten av sesongen. Han lå sist til ut på oppløpet, men blåste da forbi de øvrige. Også Kalle var spennende. Han vant både Auksjonsløpet og Skandinavisk mesterskap i løpet av høsten.

Den eldre eliten gjorde det som vanlig meget bra. Valley Chapel var beste toåring, beste treåring, og også som fireåring får han plassen på topp. Polar Mile Cup, Marit Sveaas' Minneløp og Stockholm Cup er en trippel som duger. I Sveaas var det Martellian og Inchrory som var nærmest, mens Barrier Reef ga kamp til mållinjen på Täby. Neuroth foran Hyldmo altså, og slik var det også totalt. Det kommer vi tilbake til. Mange av våre beste var som aller best i Sverige. Exbourne's Wish, og Shaisa vant storløpene sine der, mens Stato One var helt rå på våren. Han seiret i Pramms Memorial og i Stockholm Stora før luften gikk litt ut av ballongen.Albaran vant ingen løp, men gjorde det veldig bra til andre i Tyskland.

På Øvrevoll gjorde Rolo Tomasi det flott med seier i Polar Million med en halv million i førstepremie, årets beste prestasjon på sprint. Hoppene Romola og Dapple ordnet opp i henholdsvis Peugeot Pokalløp og Meridian Stutteri Hoppeløp.

Våre beste hinderhester var veldig gode, men ikke så mange. Rambo Flyer misset i Champion Hurdle, men var likevel suverent den beste hekkeløperen. I hovedløpet ledet han klart ut på oppløpet, men over den nest siste hekken gikk han "på trynet". I de øvrige hekkeløpene ble det overlegne seire. I Bærum kommune hekkeløp på Derbydagen var seiersmarginen 23.5 lengder!

Black Hero var knallgod på steeple. Åtte år etter at an holdt på å vinne Derby gikk han til topps i Grand National. Sterk toer var Trinitro, som gikk kun to løp det året. Det andre var selveste Grand National på Aintree. Der ble det tidlig farvel, men artig var det at norsk galopp var representert.

Omtalen om championater og omsetning har stort sett kommet tidlig under hvert enkelt år. For 2000 kommer dette til slutt, uten at det er mindre viktig av den grunn. 

Wido Neuroth tok sitt sjette championat. Hans hester løp inn mer enn det dobbelte av det Are Hyldmo oppnådde som toer, mens Arnfinn Lund igjen havnet på pallen.

Blant jockeyene var det nå tid for Kim Andersen. Dette var den gode danskens første tittel på Øvrevoll.

Omsetningen ble igjen rekordhøy. 1 967 700 kroner pr løpsdag var grovt regnet 200 000 mer enn i 1999. Øvrevoll var på vei til å bli folkesport, ble det skrevet. Og noen ganger følte vi nesten at den uttalelsen hadde et snev av sannhet.