We did it: Jessica vant med Abba-Bennys hest!

Skrevet av Henrik Glimo Hansen,  18.07.2023

Benny Andersson, kjent fra ABBA, har viet 38 år av livet sitt til å eie og oppdrette galopphester.
Søndag fikk han omsider fullklaff med sin egenoppdrettede Ayani.  

* Dagens ble ellers stor for Øvrevoll-trenerne; seks seire på de ni løpene var en solid norsk fasit.

– We did it!, strålte den svenske treneren Jessica Long etter at Ayani hadde pulverisert konkurrentene i Svenskt Derby.

Hun var kun to år da ABBA-Benny tok steget fra musikken og inn i galoppsporten.– Hvilken fin seier. Det så lett ut, men det er ikke lett, uttalte Andersson få minutter etter at løpet var i mål. Han, om noen, vet hva som skal til for å bli best i noe.

– Vi har vunnet fine løp før, gruppeseiere i England og det har gått bra. Blant annet med mormoren til Ayani, og hun har produsert fine avkommer og vi «henger» med de, forklarte Andersson.

Jockey Oliver Wilson satt rolig i køen, før han red til mot siste sving og forlot selskapet. Dansken tok med det sin andre strake seier i Svenskt Derby, etter at han loset Hard One To Please til seier for Annike Bye Hansen i 2022. 
Andreplassen gikk til Niels Petersen-trente Cotton Eye Joe, en drøy 30-oddser. Via drøye spor gjorde Wido Neuroth-trente Ami de Vega et voldsomt løp, men fikk kun bli tredje.
 
* For Andersson, som står bak eierpseudonymet Chess Racing AB, og trener Jessica Long var det den aller første. Førstepremien var 1 245 000 svenske kroner.

– Ayani er en unntakshest. Jeg har sagt det lenge. Han er et eget eksemplar, sa Long og fikk støtte av sin trofaste støttespiller.– Han oppfører seg som en konge og har aldri gjort noen feil. En fin hest, avrundet Benny Andersson til tonene av "The Winner Takes It All" i bakgrunnen.til tonene av "The Winner Takes It All" i bakgrunnen.

Erichsen og Chaves i toppform

Øvrevoll-treneren hadde virkelig satt hestene i toppform til Derby-dagen, og hun og jockey Elione Chaves ga seg ikke før de hadde vunnet tre storløp; Malmö Stads PrisZawawi Cup (L) og Derby Consolation; Det hele til en verdi av 832 000 svenske kroner.

I Derby Consolation var det Marcella Bloom som viste seg sterkest over 2400 meter på dirten. I oppløpskampen viste hoppa, til tross for sin lille rutine med kun tre løp i karrieren, seg klart best og vant lett.

Tre av tre – og én bronse
Dermed klarte Erichsen prestasjonen å vinne alle de tre løpene hun stilte opp frem til det. I det avsluttende løpet ble stallens Lady Fabiola "kun" tredje, bak to andre gode Øvrevoll-trente hester. Til topps i Clarion Malmö Live Derby Day Sprint gikk favoritten til Niels PetersenMiss Wintown (Stall Gullik eier) foran Wido Neuroth-trente Starlight Song.
– Du kan spørre meg om hva jeg ønsker meg, fleipet Erichsen til seremonimester Per Skoglund, da han hadde gått tom for spørsmål etter to besøk tidligere på dagen, og så gjort: – Jeg ønsker meg å ha en hest i Svenskt Derby, svarte hun med et glis, for med den stallformen er det ikke rart til at Erichsen ikke frykter noen. – Vi har hatt tre starter og vunnet alle. Helt fantastisk og det er bare å takke alle i stallen hjemme. En kjempedag, oppsummerte Erichsen før hun gjorde seg klar til å avslutte en «drømmedag» på galoppbanen.

* Helbror Master Bloom la opp som løpshest i juni etter 14 seire på 47 starter og 3,7 millioner kroner innridd til eierne IKC Racing. Den største seieren kom i Dansk Derby i 2018 sammen med Carlos Lopez. Han vant også norsk og svensk St. Leger.

Prinsessen til topps i Zawawi Cup

I listed-løpet over 1200 meter ble det helt feil for de betrodde hestene, og det utnyttet Elione Chaves med å ri det optimale løpet med City Code, trent av Cathrine Erichsen og eid av andelslaget med 50 andeler, Stall Fifty Shares med Märtha Louise i spissen. Premien i Listed-løpet var hele 500 000 kroner. – Vi har vært spent på han i dag. Han har gått bra på banen tidligere og var uheldig på Pramms-dagen. Vi håpet at han skulle gå et bra løp i dag, uttalte Cathrine.

Nå var det aldri tvil

For tre uker siden var marginene imot 3-årige Little Crow i Norsk 2000 Guineas, med et surt målfototap. I Malmö Stads Pris søndag fikk trener Cathrine Erichsen og eierne Stall Irish Coffee På Stället et gedigent plaster på såret da Little Crow var helt overlegen til slutt. Førstepremien i løpet var 207 500 svenske kroner.

Arvtager etter «Duca»?
– En kjempeherlig hest. Han har godt gemytt, for det er første gang han er her nede og det i den femte starten i livet. Han er fortsatt litt «grønn» og måtte ris 800 meter fra mål. Det ble en tung reise og jeg var veldig fornøyd med hesten, sa Erichsen etter løpet. Det knepne nederlaget sist i 2000 Guineas var dog glemt, men at stallens stjerne Duca Di Como fortsatt sliter med øynene sine, er et hardt slag for hele stallen.– Jeg trenger en ny arvtager etter «Duca», så vi får se. Det er en spennende hest, avrundet Erichsen, som ikke mottok oppfølgingsspørsmålet etter at Duca di Como måtte strykes fra Valley Chapel Memorial grunnet Herpes øyeinfeksjon.

*– Det er fjerde gang i år. Han er bedre nå da han står på veterinærhøgskolen, og vi håper han blir klar til storløpet på Bro Park, uttalte medhjelper Terje Lund til TV4.

Klokt ritt av Jan-Erik

I stayerhandicapet Hellges Glasmästeri Summer Cup, med 125 000 kroner til vinneren, red Jan-Erik Neuroth det perfekte rittet med Jet Action, eid av Stall Perlen og trent av pappa Wido. Til tross for at de lå langt bak runden fra mål, var de flere lengder klar i mål.
– Den hesten har sin rytme og gjør det samme i trening. Det går rolig første runden og den andre runden vil han gå. Jeg merket det allerede som 3-åring da vi preparerte han som Derbyhest. Jan-Erik lar seg ikke stresse av distansen. Han har tempo i hodet og vet at han ikke kan røre Jet Action før han må, sa Wido, 74 år og veldig still going strong.

«Må ikke gå for fort for lenge»
Selv med mange lengder frem til lederen mistet Neuroth junior aldri «trua».
– Hvis jeg tenker sånn, vinner man aldri. Det er to ting med Jet Action. Han har ikke den lengste speeden, så han kan ikke gå for fort for lenge. Også er han sprutredd. Da er det bedre å ligge litt bak enn å jobbe for å ta inn når de får sprut i ansiktet, understreket Jan-Erik.