Jakter ønskereprisen på Jägersro!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  15.07.2023
Artikkelbilde
Året er 2015, Wido og Jan-Erik Neuroth har vunnet Svenskt Derby som trener og rytter. Bokan var heste, eid av m

Wido Neuroth har 12 triumfer i Svenskt Derby. Den siste med Stall Kalas’ Bokan ridd av Jan-Erik Neuroth i 2015. Søndag jakter Neuroth & sønn og Ami de Vega ønskereprisen.

– Det er veldig spesielt. Derby er det gjeveste du kan vinne. Vi har veldig lyst på den seieren, sier Jan-Erik til ovrevoll.no. Han legger trykk på ordet vi; Wido, Jan-Erik og Stall Perlens Magne og Bente Jordanger er sammen om gulljakten i Malmö.  

Førstepremien i Svenskt Derby er 1.245.000 svenske kroner. Sølvet betales med 547.800 kroner.

* 36-åringe Jan-Erik Neuroth er inne i sin siste sesong som fulltidsjockey, Wido Neuroth avslutter sin glitrende trenerkarriere i november 2023 som 75-åring. 12 Ami De Vega (V75GS-6, se Svensk Galopps bilde over) er altså hesten, som i Stall Perlens blå og hvite farger, tar plass i startboks nr. 12 søndag kl. 17.10 på Jägersro i Malmö.

«Jeg tror stallen har en bra sjanse til å vinne Svenskt Derby»
- Det skal være en veldig bra sjanse. Han er ikke noe dårligere enn de andre favorittene; 3 Ayani og 1 Buggati BF. Det er greit nok at Ayani er favoritt. En eller annen må jo være det. Men jeg er spent på om den står distansen. Farssiden er jo sprint- og milerbetont. Bugatti BF så bra ut da den vant. Jeg håper at det blir et skikkelig stayerløp, et ordentlig løp, og at banen ikke blir for rask. Det er det viktigste for vår del. Ami de Vega måtte lære seg Jägersro første gangen. Sist i 2000 Guineas på Øvrevoll var det for kort, og banen var for rask. Pass ellers litt på 2 Master Zone (Sandro de Paiva). Blir litt glemt. Det er en god outsider søndag. Fikk et startspor som passer. Gikk fint i Danmark og også Bro, fikk ikke noe bra løp der. For å oppsummere; jeg tror stallen har en bra sjanse til å vinne Svenskt Derby med Ami De Vega som den beste muligheten. Men det er mange som lurer bak de antatt tre beste: Jeg vet at Bent Olsen er «opp» på 11 Irish Fire, og den franske hesten 14 Captain’s Choice er en type som står distansen, sier Jan-Erik som ser raskt på de andre sjansene:

- 6 Mystery Night (2. løp)
er dagens beste sjanse. Hostet og hadde det samme som Master Zone. Iron Butterfly skal gå bra for å slå Mystery Night.
- 1 No Short Cuts (V75-2, Sandro de Paiva) er det litt kort for. Men han trener bra og har gått bra på Jägersro tidligere.
- 4 Like A King (V75-2) har ikke gått bra på Jägersro tidligere. Håper å få et løp som passer. Jeg ligger litt lavt med ham.
- 1 Jet Action (V75-3)  er i fin form – og distansen passer. Trippelaktuell. Men det er flere med lav vekt her, pass på disse.
- 11 Starlight Song (V75-7) har en tendens til å gå hardt ut, brant kruttet sist på Jägersro. Fin på 900 på Øvrevoll sist, vant enkelt. Beveger seg bedre på gress enn dirt i trening. Det er enten-eller med henne. Kan vinne med klaff.  

«Han behøver en bra start»
Wido Neuroth sier dette til Svensk Galopp: - Ami De Vega er jo en fin hest; både å se på, og han har en fantastisk fin aksjon. Jeg tror han er en bedre gresshest på en myk gressbane enn han er på sand, men han taklet Jägersro sist på en bra måte og har lært seg litt av det. Han behøver en bra start og har ikke råd til å ligge så langt etter denne gangen. Har jo forbedret seg et hakk, og vi får håpet det rekker til å være blant de tre første da det er noen bra hester til med i løpet.

* Stall Perlen har fem triumfer i Svenskt Derby: Chirac (1997), Valley Chapel (1999), Val de Mar (2002), Appel Au Maitre (2007) og Handsome Hawk (2009). Fredrik Johansson var seirende rytter alle fem gangene.

«The Winner Takes It All»

76-årige-Benny Andersson har vært heste-eier og -oppdretter i 38 år. Nå kan Derby-gullet komme med egenoppdrettede 3 Ayani (V75-6), en tung 51-prosenter i spillet lørdag.
Benny, som er på plass på Jägersro søndag, har blitt gratulert av Harald Dørum (v.d. i Svensk Galopp siden 1. oktober 2021, se Hesteguidens bilde fra Øvrevoll over) - og tar gjerne nye gratulasjoner fra samme mann.
Men nå er ikke banen Øvrevoll, men Jägersro.
Det er riktignok flere premier i Derby, men uten tvil, og allikevel, «The Winner Takes It All».
For å si det med ABBA fra 1980.
Benny, som spilte i Hep Stars før ABBA, har tidligere uttalt at «man ikke tjener penger på galopp, men det er en fin måte å bruke pengene på». Jessica Long trener Ayani. Oliver Wilson, som vant Svensk Derby på Annike Bye Hansens Hard One To Please i 2022, sitter på Ayani. Oliver vant tre løp på Klampenborg fredag.

P-A tror mest på Buggati BF og Ayani i Svenskt Derby

Per-Anders Gråberg (se Svensk Galopps bilde over) har allerede nå grepet om et nytt svensk jockeychampionat. Han vant Svenskt Derby på Niels Petersens Duke Derby som målfotoslo stallkameraten Eye In The Sky i 2014. I år rir 48-åringen 13 Cotton Eye Joe (Niels Petersen) i Derby-løpet som altså er V75GS-6 med én krones rekkepris og start V75 kl. 15.00.
– Den er god nok til penger. Jeg tror vinneren er én av fire; 1 Bugatti BF, 3 Ayani, 7 Canadian Kylie og 12 Ami De Vega. Må jeg velge, sier jeg at det blir enten Bugatti BF eller Ayani, uttaler P-A til ovrevoll.no.
Han mener at 2 Dressout (V75-1, Julian McLaren) og Steinar (V75-2, Susanne Berneklint) er «to ok sjanser».
Begge var lite spilt per lørdag ettermiddag.

* Løpsdagens drag fra P-A: 7 Scarlett (V75-3): - Har jeg ridd de to siste gangene. Er bra, også droppet litt, en «rolig» outsider søndag, sier P-A om hesten som var en 12-prosenter lørdag.
  

«Alt å vinne, intet å tape»

Niels Petersen vant Svenskt Derby med Duke Derby i 2014 (Per-Anders Gråberg), med Nordic Defence i 2018 (Carlos Lopez) og med Bullof Wall Street i 2020 (Carlos Lopez, se Svensk Galopps bilde over).
Han sender ut duoen 6 Stripesof Stars (Carlos Lopez) og 13 Cotton Eye Joe (P-A Gråberg).
– Det er to «underdogs». Vi har alt å vinne, intet å tape. Jeg er litt usikker på distansen for Cotton Eye Joes del, sier Niels som blinker ut den beste sjansen hele søndagen: - Det er 8 Miss Wintown i V75-7, uttaler han til ovrevoll.no.
Begge Derby-hestene til Stall Petersen var 1-prosentere søndag formiddag.
Ayani, favoritten, var en 58-prosenter kl. 12.00 søndag.

* - 9 Little Crow (V75-1, Elione Chaves) har reist bra og liker banen. Regnes med sjanse, sier Cathrine Erichsen før løpene i dag.  

* Tadg O’Shea rir ikke søndag. Kevin Stott kommer inn som ny jockey og sitter på 10 Twirling Ghost (Roy Arne Kvisla) i Derby-løpet. Stott, yngst av tre galopp-brødre, vant fire på Newmarket fredag, hans første «four-timer» i karrieren.

* Duca Di Como sliter med et øye; er medisinert og starter ikke i Valley Chapel Memorial.

SISTE OM BANEN: - Det har regnet i natt så det burde være en okey bane, melder P-A Gråberg til ovrevoll.no søndag formiddag før løpene.
Jan-Erik Neuroth sier dette søndag formiddag: - Med regn i natt blir den raskere. Fordel da for indre startspor. Ikke noen fordel for Ami De Vega.

* P-A Gråberg, Elione Chaves og Valmir de Azeredo vant alle ett løp hver på Jägersro lørdag ettermidag og kveld.