William på gang, rekordjevnt i England

Skrevet av Tom W. Johannessen,  02.07.2023
Artikkelbilde
William Buick er inne i en hektisk juli-måned i England. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick tok fjorårets engelske championat «in splendid isolation”. Han var 66 foran Hollie Doyle og Tom Marquand. I år er det jevnt; William og Oisin Murphy topper, begge har 40 seire.


* Vi iler til med å opplyse om at det engelske jockey-championatet går fra 6. mai til og med Champions’ Day på Ascot 21. oktober.

William var seks bak Murphy og hadde en humpete juni-måned. Men regjerende champion og Eiksmarka-gutt William er nå på gang: To på Newmarket fredag og tre på samme hjemmebane lørdag. Riktignok en blank dag på Windsor søndag, men det er fordel William nå.

* Oisin Murphy rir ikke igjen før torsdag, William har 13 ritt før Murphy setter seg opp neste gang. Det kan bety et lite rykk fra William. - Om det er tøffere i år? Jeg vil ikke bruke det ordet, men det er en annen dimensjon, har William sagt til ovrevoll.no tidligere.

Hode-hode
Tre ganger champion Murphy var ute i hele fjor og er nå tilbake i en alkoholfri utgave. Han rir flest løp i England per nå – og er en glimrende jockey. Man behøver ikke være verken rakettforsker eller galoppekspert for å spå at det blir hode-hode mellom Buick og Murphy i år – som det var i 2021. Da ble sluttstillingen 153-151 i favør Murphy etter at William hadde jobbet seg opp, imponerende og knallhardt, bakfra. Han innså den gang at dette ikke var en seiersgivende taktikk; «jeg må være bedre med tidlig».
Det er han nå. Selvfølgelig er han det. Men det har kladdet en periode både for vår mann og Charlie Appleby.

«Tough times»
Her er det en sammenheng, selvfølgelig. Ingen skal ta regjerende trenerchampion Charlie Appleby på seiersprosent; 33 er den mektige prosenten de siste 14 dagene . Og fem førsteplasser på de ti siste er strålende.
Men for de store gutta, som Charlie og Godolphin, handler det ikke mest om «winners at lesser fixtures».
18 starthester på Royal Ascot og null seire var langt under forventninger for Charlie Appleby og Godolphin som sammen hadde fire seire i fjor og to året før.
Ingen starthest i de seks 2-årsløpene og heller ingen i Irish Derby denne søndagen på The Curragh hører med i oppsummeringen.
«Tough times» skriver da også Racing Post som kan dette gamet ut og inn.
Med et raskt blikk inn i fremtiden:
Dette jobber Charlie Appleby knallhardt for å snu – og et spill på at det vil snu, gir lav odds.

Moore jakter Piggott
William hadde for øvrig én seier på Royal Ascot mot fire i fjor, Ryan Moore, med seks førsteplasser ble champion for tiende gang. Han har nå vunnet 81 løp på Royal Ascot, det samme som Frankie Dettori (fire i år). William Buick har 34 førsteplasser; Lester Piggott topper med 118 – den gang det var fire og ikke fem løpsdager på Royal Ascot. Ryan Moore jakter «The long fella», han kan klare det, men det er ikke veldig sannsynlig. Moore fyller 40 den 18. september.

Murphy ute…
Når det gjelder Murphy svingte British Horseracing Authority pisken over hans piskbruk: Syv piskeslag innenfor de siste to furlongs var ett over grensen. Valiant King (toer i King George) var hesten. Murphy er ute fra 11. til og med 15. juli – og fra 17. til og med 19. juli. Han mister rittet på favoritten Shaquille i July Cup (Gr.1). 

…og Dettori
Frankie Dettori havner også på sidelinjen etter Royal Ascot; hans siste med fire seire denne gang. «Careless riding» (Saga/Wolferton stakes) og piskbruk. Han er ute i to perioder og mister rittet, anken avvist, på John Gosdens stjernehoppe og løpsfavoritten Emily Upjohn 8. juli på Sandown (Coral-Eclipse 8. juli).
William Buick overtar «a plum ride». Gosden og William vant for øvrig dette løpet sammen i 2012; Nathaniel var hesten.
For dem som husker veldig godt: Nathaniel debuterte som 2-åring med et voldsomt rykte. Men det ble sølv og ikke gull i debutløpet, Frankel var en annen ustartet hest i løpet!

* Joe Fanning er foreløpig treer med 36 førsteplasser i England år. Irlenderen er hverdagsjockeyen som er blitt 52 år og rir bedre enn noensinne.

Irsk Derby søndag gikk til favoritten Auguste Rodin som dermed tok dobbelen; Engelsk og Irsk Derby. Ryan Moore, som altså fyller 40 den 18. september, fikk dermed sin første seier (!) i Irsk Derby, den eneste han manglet av ti britiske klassikere (se skjermdump fra Racing TV/YouTube etter Irsk Derby over).
Trener Aidan O’Brian (tok en 1-2-3-4 i Irsk Derby) noterte samtidig sin klassiker nummer 100 i Europa.
En helt enestående prestasjon.

Ryan Moore, fra Brighton, var for øvrig en så lovende fotballspiller som ung at han prøvespilte for kontrakt i Brighton and Hove Albion. Men det ble galopp – og han har neppe angret.

* Fantastic Moon (Frau S. Steinberg er trener) var en imponerende vinner av den 154 utgaven av Tysk Derby i Hamburg søndag. Han er en sønn av Sea The Moon som vant samme løp med elleve lengder i 2014. René Piechulec, Paris-debutant og Arc-vinner på Torquator Tasso i 2021, satt i salen.     

* Zac Purton, Hong Kong-jockey og opprinnelig fra Australia, topper verdensrankingen for jockeyer i 2023.