Den satt, hilsen Duca Di Como!

Skrevet av Henrik Glimo Hansen og Tom W. Johannessen,  21.05.2023
Artikkelbilde
SEIERSKLAPP: Elione Chaves er like imponert som alle andre av Duca Di Como. Chaves vant på "Duca" for 17. gang. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

Han er blitt 8 år. Og det var snakk om årsdebut mot tøff motstand. Men spørsmålstegnene druknet i en absolutt topprestasjon. - Duca Di Como har ikke vunnet Pramms så overlegent før!

Dette sa trener Cathrine Erichsen i etterkant. Med ettertrykk. Hun var rørt, og det gikk i både svensk og norsk. 
52-åringen, fra Årvoll og etter hvert Bærum, var som hun sa; «helt satt ut».
Hun lever stadig den flotte drømmen det er å trene en hest som dundrer fra alt av utfordrere i Skandinavia.

Har tjent over 6,4 millioner
Duca Di Como er en skimmel tøffing, født i Irland. Han vant altså Pramms Memorial for tredje gang søndag. 600.000 ny kroner gikk inn på konto’n til Stall Como der kjendismegler Jan Petter Sissener er frontmann.
«Duca» har nå vunnet 21 løp på 34 starter, drøye 6,4 millioner i premiepenger er en solid sum i skandinavisk målestokk.

Cathrine har reiselyst
Han er galoppsportens «poster-boy» i Skandinavia og er vel verdt et nytt forsøk utenfor Norge, Sverige og Danmark (var nr. 6 på Meydan 28. januar 2022 etter et uheldig løp).
I topporden, som han så ut til å være denne søndagen i Skåne, skal han duge et godt stykke.
Glem ikke at han var invitert til Breeders’ Dirt Mile i USA i fjor (520.000 dollar i førstepremie), men det ble aldri noen start. Vi iler til med å opplyse om at 1600 meter og dirt ikke er den hardeste klassen i verdensgaloppen akkurat nå etter at Knicks Go og Flightline er blitt pensjonister og avlshingster.
Cathrine flagget da også ny reiselyst på vegne av «Duca» i seiersintervjuet på Jägersro; «Jeg får ta en prat medeierne om at vi må gi ham sjansen. Han fortjener det!".

* Elione Chaves vant på «Duca» for 17. gang søndag. Sandro De Paiva og Carlos Lopez har to seire hver på stjernehesten.

Rett til tet fra spor 9
Jockey Elione Chaves fulgte fjorårets seiersoppskrift; Tidlig tet og steinhardt tempo over de 1730 meterne på dirten. Sjeldent har en hest vunnet 600.000 kroner på en enklere måte.

11 lengder!
– Nå er han åtte år og har aldri vunnet det så overlegent som han gjorde det i dag. Det må ha vært oppe i ti lengder, sa trener Cathrine rett etter løpet.
Hun hadde rett: I 2019 vant Duca Di Como med 7,5 lengder, mens han i fjor «kun» var først med to lengder. I år var den offisielle seiersmarginen hele 11 lengder!

"Er han fortsatt der?"
– Man håper alltid. Jeg har ikke hatt noe å sette fingeren på, men han er åtte år gammel og vi passer veldig godt på han for at han fortsatt skal ha løpelysten, være sunn og frisk. Hver gang man skal begynne sesongen kommer spørsmålene om «er han fortsatt der?», men det viste han med «I'm definitely there», sa Cathrine Erichsen til ATG:

* Ami De Vega kom ut i innledningsløpet, Sødra Skåningarnas Derbytest, som favoritt. Dette var den 3-årige Neuroth-hestens dirtdebut. Det endte med en fjerdeplass i et løp som ble vunnet lett av American Zodiac (Lennart jr. Reuterskiöld/Elione Chaves).

Topper i England
William Buick topper i England 16 førsteplasser (\en søndag) i championatkampen som avsluttes med Champions' Day på Ascot i oktober. Oisin Murphy har 12 seire til nå. William  vant Gruppe 1-løpet Lockinge Stakes på Newbury lørdag på ryggen av Modern Games, den nye miler-kongen. 4-åringen vant lett. Modern Games var sist ute på Keeneland den 14. april der han var toer bak franskfødte Chez Pierre i Maker’s Mark Mile, også det et Gruppe 1-løp. - Chez Pierre hadde fordel av løp i kroppen i Maker's Mark Mile. Men definitivt en veldig god hest, kommenterer William.  

Ble bitt, tok gull!
På Newbury lørdag ble det en innbitt kamp; 2,6 millioner norske til vinneren. Hesten Chindit ble passert av William og Modern Games og svarte med å bite etter sine overmenn. William fikk "a bruise" av Chindit, men som han sa på : "I'll take a bruise for that". - Jeg tror ikke det har skjedd meg tidligere. Han beit ordentlig, ville ikke tape, forteller William til ovrevoll.no søndag kveld.

Topphest i Engelsk Derby
Han er nå på vei mot et meget spennende Derby på Epsom 2.juni. Det hagler nærmest med vinnerkandidater i årets viktigste løp i England. Adayar-broren Military Order, med William, er én av dem. - Han har gjort alt riktig, og alt jeg har bedt ham om, sier William som vant Engelsk Derby på Masar i 2018. Military Order er Godolphin-eid og trenes av Charlie Appleby som har Derby-triumfer med Masar og Adayar tidligere.