Buick-bronse til 11 millioner

Skrevet av Tom W. Johannessen,  27.11.2023
Artikkelbilde
SAKEN ER VELDIG KLAR: Equinox vinner Japan Cup, avstoppet. William Buick blir treer på Stars On Earth (nr. 17). Skjermdump: World Horse Racing/Japan Racing Association.

Equinox, verdens beste, paraderte inn til seier og 43 millioner norske kroner i Japan Cup i Tokyo. Men bronse var også gull. Stars On Earth, med William Buick, fikk 11 millioner for 3.plassen.

Avstanden opp til Equinox var fem lengder. Liberty Island, Triple Crown-vinner for hoppene i Japan, ble toer fire lengder etter vinneren. Panthalassa, distansen var 2400 meter, dundret til tet i Usain Bolt-fart. Det ble et hav bakover til konkurrentene. Men 300 meter igjen var det fullstendig tomt på Pantahlassa tank. Christophe-Patrice Lemaire på ryggen av Equinox hadde ingen planer om å tape dette løpet. Franskmannen og verdens beste galopphest hadde full kontroll.

Hva nå, Equinox?
«He’s unbelievably fast», sa han i etterkant om 4-åringen og la til: «Alle kan ri ham. Han er som en ponni».  
Equinox har syv seire, to andreplasser og over 140 millioner norske kroner på konto. Etter seks strake Gruppe 1-triumfer (vant bl. a Sheema Classic på Meydan 25. mars) er spørsmålet: Blir det damer eller løp neste år?
En start i Prix De l’Arc ble diskutert i 2023 – og vil bli diskutert igjen. Men Equinox er best på god og rask bane. Og Paris i oktober er ingen nedbørfri hovedstad. Trener Tetsuya Kimura og eierne i Silk Racing kommer til å bruke de nesten 14 dagene på å ta en avgjørelse. Sikkert er det at de aldri får en løpshest som Equinox igjen.

* William Buick har hatt en flott start på gjestespillet i Japan. Fire ritt har gitt én andre- og to tredjeplasser. Stars On Earth i Japan Cup var en 25-oddser og startet fra boks 17.