Briljant Buick: - Dette var stort!

Skrevet av Tom W. Johannessen,  05.11.2023
Artikkelbilde
Jubel for Master Of The Seas på Santa Anita lørdag kveld. Foto: Privat

- Dette var stort! Det er tøft, og det er vanskelig å vinne et Breeder’s Cup-løp, sa William Buick til ovrevoll.no etter et briljant ritt på Master Of the Seas.

* Sammen tok hest og rytter gullet i Breeders’ Cup Mile på Santa Anita i California lørdag kveld.

Nese til 8 millioner

Førstepremien: 11,8 millioner norske kroner. Målfotoet viste en verdifull nese i favør Master Of the Seas, trent av Charlie Appleby: Forskjellen på gull og sølv var 8 milllioner kroner. Sølvhest ble årets 1000 Guineas-vinner i England; 3-årige Mawj fra Saeed Bin Suroor, ridd av Oisin Murphy.

Dobbelt til Godolphin
«Hard luck» og snaut tap for den sistnevnte duoen. Men altså; fargen var blå og dobbelt til Godolphin.
Og med William og 5-årige Master Of The Seas (3-oddser) først på streken.
Før det: «He switched wide entering the stretch», som det heter på originalspråket.
Master Of the Seas, med William Buick, var ellers hesten som tapte 2000 Guineas i England i 2021 på foto; Poetic Flare var vinneren i det løpet.

Gull, bokstavelig talt

For trener Charlie Appleby, (t.v. på bildet over) og Godolphin, var seieren gull, bokstavelig talt. Det har hanglet i 2023.
«Et vakuum, men ingen grunn til langtidsbekymring. Vi skal bygge oss opp igjen», har William sagt til ovrevoll.no tidligere. Nå har gjenoppbyggingen startet – for å si det på den måten.

Jevnt og godt tempo og den beste spurten
- Seieren i Gruppe 1 med 2-årige Ancient Wisdom på Doncaster hjalp. Så kom denne i dag, sier William som tok sin åttende seier i et Breeders’-løp, Charlie Appleby har ti førsteplasser.
- Jeg husker den første som det var i går. Om spor 14 var vanskelig i dag?
Svaret er et klart ja. Charlie (Appleby, red. anm.) og jeg var enige om at det var mye som var ute av våre hender da vi snakket sammen før løpet. Og det var egentlig ikke så mye annet å gjøre enn det jeg gjorde. Tempoet var jevnt og godt. Det var til vår fordel. Jeg visste at jeg hadde en hest med en spurt som ingen av de andre kunne matche, oppsummerer William som dro nesten rett til flyplassen i Los Angeles for retur til London.

Bahrain før Japan
Mandag er han på plass på Kempton til hverdagsløp på all-weather.
– Det blir egentlig litt stille og rolig før Bahrain 17. november før Japan og eventuelt Hong Kong etter det. Så jul, og Dubai rett etter nyttår, sa 35-åringen fra Eiksmarka til ovrevoll.no sent lørdag kveld.

* Irad Ortiz jr. ble beste jockey i de 14 Breeders’ Cup-løpene, «World Championships» i amerikansk språkdrakt: Han vant tre løp, alle lørdag. Irad Ortiz, opprinnelig fra Puerto Rico, har nå 321 førsteplasser i USA i år og er urokkelig på USA-toppen. Irad vant «The Classic», 2000 meter dirt og hovedløpet med 35 millioner norske kroner til vinneren. 4-årige White Abarrio var hesten. Ryan Moore/Aidan O’Brien vant to løp; bl. annet «The Turf» med Auguste Rodin. Frankie Dettori fikk med seg én seier på Gosden-hesten Inspiral.