William i hetluften på Santa Anita

Skrevet av Tom W. Johannessen,  01.11.2023
Artikkelbilde
William Buick er klar for Breeders' Cup med løp lørdag og søndag. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick er på plass i California; begivenheten er stor: Breeders’ Cup på varme Santa Anita. – Master Of The Seas i Breeders’ Cup Mile lørdag er den beste sjansen, sier William til ovrevoll.no.

Han rir også Valiant Force i Juvenile Turf fredag og With The Moonlight i Filly & Mare lørdag – i tillegg til to rammeritt (Siskany og Silver Knott) i Gruppe 2-løp. Banen er altså Santa Anita, se bildet under (Foto: Breeders' Cup).

Ingen drømmetrekning
Master Of the Seas
(7 seire på 15 løp) var i én av tre jevnspilte forhåndsfavoritter sammen med Songline og 3-årshoppa Mawj (Saeed Bin Suroor/Oisin Murphy/Godolphin) som vant Jumeirah Fillies Guineas på Meydan i februar. Der var Søren Jensens Got A Lot slått 13 og trekvart lengde som sjettehest. Men Master Of The Seas mistet noen supportere etter trekningen; boks 14 var intet vinnerlodd. Men Williams hest, som var målfotoslått i 2000 Guineas i 2021, er uansett ikke sjanseløs. Gjør løpene sine på slutten og var sterk og godt spurtende vinner av Woodbine Mile (Grade 1) den 16. september.

Sterke i Breeders’ Cup
Parhestene William Buick og Charlie Appleby har sterke meritter i Breeders’ Cup. William har vært syv ganger i vinnerpaddocken, trener-Charlie ni ganger. Sammen har duoen vunnet 10 av 17 starter i Nord-Amerika siden 2021, 8 av disse er Grade 1 eller Gruppe 1 som det heter på europeisk. Men rett skal være rett: Space Blues (Mile-vinner 2021) og Modern Games (Mile-vinner 2022) hadde høyere rating enn Master Of the Seas. Og sesongen 2023 har ikke vært noe godt år for Godolphin i storløpssammenheng. Flere stjerner har meldt overgang til avlen (bl.a. Modern Games med over 30 millioner norske på konto), og arvtagerne har ikke vært klare nok - eller gode nok.

«Ingen grunn til langtidsbekymring»
- Vi har ikke vært godt nok representert i storløpene i år. Det har vært et generasjonsskifte og et slags vakuum, sier William til ovrevoll.no. Han er imidlertid ingen defensiv mann eller jockey, det har han aldri vært.
Champion Buick fra Eiksmarka er rask med å legge til:
- Det er ingen grunn til langtidsbekymring. Vi skal bygge oss raskt opp igjen.
Oppbyggingen startet allerede på Doncaster sist lørdag da 2-årige Ancient Wisdom vant Gruppe 1 og viste seg om en mulig Derby-hest neste år.

Hardt arbeid dag etter dag
Selv har han ikke hatt noen dårlig sesong, snarere tvert imot. 35-åringen har tilbrakt dag etter dag på hesteryggen og fått betalt. - Man jobber ordentlig for et championat, undesier William. Med ettertrykk.
Championat nummer to på rad i England var overlegent – om enn ikke like overlegent som året før da han vant 157 løp og hadde mektige 26 i seiersprosent. I år var tallet 22; også en høy seiersprosent.

En god følelse
Sluttstillingen fra 6. mai til og med 21. oktober: William Buick 135 seire, Oisin Murphy på sølvplass 106.  
Vår mann går for et tredje championat neste sesong. – Det er ingen grunn til ikke å prøve. Jeg gleder meg til 2024; skal ikke sitte på ræva og slappe av. Opp og nikke. Det er en god følelse å være championjockey. Jeg har, og folk har, alltid sett opp til championjockeyen, uttaler William.

USA, Bahrain, Japan
Men 2023 er som kjent ikke slutt. Først Breeders’ Cup i California. Så retur til England før en rask tur til Bahrain og videre til et gjestespill i Japan. Juledager i England og romjulsdager på Eiksmarka.
- Jeg håper i hvert fall det, sier William, kampklar til Breeders Cup på Santa Anita fredag og lørdag.
Der er det ikke vanskelig kjøre- og baneforhold fredag og lørdag: 29 grader, sol og vindstille, ingen dårlig værmelding.