Frankie og Hard One To Please i Stockholm

Skrevet av Tom W. Johannessen,  05.09.2023
Artikkelbilde
Frankie har vunnet Prix de l'Arc seks ganger. Her etter seieren med John Gosden-trente Golden Horn i 2015. Foto: Eirik Stenhaug

Han er «The world’s greatest jockey» og har vunnet alt. Nå kan Frankie Dettori vinne Stockholm Cup på en norsktrent hest. Den 17. september setter legenden seg opp på Hard One To Please.

- Hva jeg skal si til Frankie? – Do your magic, go and win, uttaler trener Annike Bye Hansen til ovrevoll.no med glimt i øyet. Hun vil gjerne levere en porsjon ydmykhet. Men med en hest som Hard One To Please i stallen, bokstavelig talt, kan det være en vanskelig øvelse. Imponerende seier i Sveaas i år. Derby-dobbel og seier i Stockholm Cup i fjor som 3-åring.

SORRY, HOLLIE! Outbox, innvendig med Hollie Doyle, hadde et lite grep i fjorårets utgave av Stockholm Cup. Men Pat Cosgrave og Hard One To Please (Väsby Häst AB eier) snapper gullet, Master Bloom blir treer, Quebello nummer fire. Foto: Svensk Galopp  :

Tungvektsmøte: Ayani vs. Hard One To Please
I år skal en annen 3-åring prøve seg på Bro Park, Ayani fra ABBA-Benny og Jessica Long er ingen hverdagshest. Fem av fem i år og en samlet seiersmargin på 32 lengder. Jessica, fersk Oaks-vinnende trener på Klampenborg, hadde denne helgen tatt med Ayani til Danmark for en liten gresstest. Jockey Oliver Wilson var fornøyd; Ayani får sin gressdebut i løp under Stockholm Cup.

Sønn av en jockey og en sirkusartist
Frankie Dettori er alt annet enn en debutant. Den aller første seieren kom i november i 1986 i Torino. Før den tid hadde gutten fra Milano, som elsket fotball som liten og fortsatt gjør det som Arsenal-fan, meldt overgang til Luca Cumanis stall i Newmarket. Han er sønn av jockey Gianfranco Dettori og mamma Mara som var sirkusartist. Ingen dårlig mix. I en alder av 52 år har fembarns-pappa og showman Frankie vunnet 287 Gruppe 1-løp - og han rir bedre enn noen gang. På verdensrankingen puster legenden Ryan Moore i nakken, det kan igjen bli Frankie på topp når kalenderen viser desember.

Overlever alt
Jockeylegenden overlevde en flyulykke i år 2000. I slutten av 2012 fikk han seks måneder på bakken «for failing a drug test». Han la seg ydmykt og flat og kom tilbake i en sterk utgave. Ikke minst i et reetablert samarbeid med John Gosden (Dettori vant Engelsk Derby og Prix de l’Arc etter et drømmeritt på Golden Horn i 2015).
Veteran Gosden hadde da sagt farvel til Godolphins nye førstejockey William Buick – som Frankie anbefalte varmt da Gosden valgte ny toppmann i 2010: «Pick young William», sa Frankie til John Gosden.
Sitatet er fra et intervju jeg gjorde med Gosden i 2013.

* Kanskje  det mest gyldne øyeblikket fra Frankies minnebok: Syv av syv på Ascot 28. september 1996!
"There were no cheers from the bookmakers", ca. 25.000 til 1 var oddsen på syv ganger Lanfranco Dettori.  

Dobbel i Budapest
Sist helg var Frankie Dettori i Budapest der han tok en storløpsdobbel med engelske hester på Kincsem Park.
Det ble «The Flying Dismount x 2» (se skjermdump Twitter/X/Ian Williams over), én gang måtte han «nedi med hånda» - for å holde oss til hoppspråket.
Men det er som nevnt ingen fare med formen. 45 i seiersprosent de siste 14 dagene er klar tale.
Og vær sikker på at han kommer topptent til Stockholm der han også sitter på Takeko for Annike Bye Hansen og Let’s Go Crazy for Niels Petersen.
Og altså  Hard One To Please.
Fest setebeltene!

Frankies avslutning/Farewell Tour
17. september: Stockholm Cup, Bro Park.
21. oktober: Champions Day, siste gang på Ascot.
3.-4. november: Breeders' Cup i USA.
7. november: Melbourne Cup i Australia.
11. desember: Avslutning av en karriere på 35 år: Longines Hong Kong Mile Stakes på Sha Tin.