Fire onsdag: "Jobben er ikke gjort ennå"

Skrevet av Tom W. Johannessen,  21.09.2023
Artikkelbilde
STERK SESONG: William Buick vant fire på rad onsdag, alle fra Godolphin-trener Charlie Appleby. Han har tre ritt på Chelmsford torsdag kveld. Foto: Eirik Stenhaug

William Buick stabler seire på veien mot et nytt engelsk championat. Han vant fire på Yarmouth onsdag og har åpnet opp en stor luke til Tom Marquand på sølvplass; 116 mot 90.

 
- Men jobben er ikke gjort ennå, sier William Buick i dette intervjuet med ovrevoll.no.
Han er nøyaktig én måned unna sluttstrek – Champions Day på Ascot 21. oktober.
Da han kunne feire sitt første championat, på samme bane i oktober i fjor, viste fasiten 157 seire. Parhestene Tom Marquand og Hollie Doyle, som er gift, stoppet på 91 førsteplasser hver.

* William hadde mer enn mektige 26 i seiersprosent i 2022, i år er den samme prosenten 21 – som kun Frankie Dettori (nummer 44 på statistikken) matcher i Topp-50 i England.

- Det blir vanskelig å slå fjorårets tall. Målet var 200 vinnere i 2022 (sesongen under ett, red. anm.), jeg stoppet på 201. Jeg gikk ut i år for å ta et nytt championat. Og, ja, jeg har kjørt et hardt løp, sier William Buick med all mulig grunn til å bli trodd. Onsdag tok han altså fire på rad; «det er vanskelig og skjer ikke ofte».
Kun én av Williams vinnere var favoritt.



Buick - bygd for fart
Vi lar ham selv fortelle, men vanlig orden på tid og sted, om forrige helg: - Jeg red på Doncaster torsdag og fredag. Fra Heathrow kl. 8.30 lørdag. Fremme i Toronto 11.00 – med fem timers tidsforskjell. Litt tid til løpene på Woodbine, de begynte kl. 17. Jeg hadde to ritt (William vant Gruppe 1-løpet Woodbine Mile på Master Of The Seas, se Godolphins bilde over, med 4,9 millioner kroner i første, red. anm.). Jeg fløy tilbake kl. 22 og landet i London søndag kl. 10 engelsk tid. Deretter rett til løp på Doncaster. Et tøft program og litt sprøtt.

- Nå er det engelske løp torsdag, fredag og lørdag. Deretter frisøndag?
- Nei. Jeg rir Siskany i Gruppe 1 i Køln, svarer William. Kontant.
Han understreker noe alle kan se; at formen er god.  
– Jeg føler meg bra både fysisk og psykisk. Det psykiske er også viktig.

«Fått litt større perspektiv på ting»
35-åringen er strukturert og en mester i holde fokus. Nå er det blitt flere på hjemmebanen, Oscar nærmer seg ett år, og storebror Thomas David starter på skoleveien.
Fru Jane har selvfølgelig en viktig rolle i et buick’ske hjem.
– Jeg har etter hvert fått litt større perspektiv på ting. Det er heftig. Men alt fungerer bra, forteller William som befinner seg i et land der nordmenn scorer, bokstavelig talt.
- Ødegaard og Haaland, de er jo store profiler i verdensfotballen nå. Haaland; det er helt vanvittig det han presterer.

Utfordrerne ser en blå rygg
Chelmsford, Kempton og Newmarket står på Williams kjøreplan de neste dagene. Deretter er noe sikkert og noe usikkert: - Charlie Appleby har ingen hest med i Prix de l’Arc i år – så vi får se. Jeg håper jo på action i Breeders’ i USA i november. Og en ny vinter i Dubai i 2024. Det er planen, oppsummerer stjernejockeyen fra Eiksmarka.
Inne i planene, som et høydepunkt, ligger også Champions Day på Ascot 21. oktober.  
Én måned gjenstår, William sier; «jobben er ikke gjort ennå». Men utfordrerne Tom Marquand, Oisin Murphy, Rossa Ryan og Hollie Doyle ser stadig en blå rygg.
Og den er for langt unna. William Buick nærmer seg sitt andre championat.