Frida lever den franske drømmen

Skrevet av Tom W. Johannessen,  25.01.2024
Artikkelbilde
DET VAR EN GANG: Karrierens jockeyseier nummer to for Frida Valle Skar på ryggen av Ingvild i 2016. Foto: Hesteguiden.com.

På bildet er hun i Øvrevolls vinnerpaddock med Ingvild. Året er 2016. Over syv år er gått. Sist fredag vant 26-årige Frida Valle Skar sitt første Quinté-løp i Frankrike.

- Min største seier, sier Frida og forteller til ovrevoll.nom løpet (5+ også i Norge) til ovrevoll.no: - Vi hadde vel det meste mot oss i Deauville. Startboks 16; Leopardiccio stod til nesten 30 i odds. Vi lå ved siden av leder’n og han tok i mot alle. Jeg var ikke sikker, men det ble en kjempeliten nese på foto!

145 seire i Frankrike
Dette var trønderjentas seier nummer 145 på 1866 starter i Frankrike, den første kom på Danarosa i september 2018. Seiersantallet på Øvrevoll i 2016 stoppet på 3 (Borzakovski, Ingvild og Tookwino). Det er ikke feil å si at Frida, fra Malm i Nord-Trøndelag, har gått litt under radaren i Norge. Men det har hun ikke gjort i den store franske galoppsporten med over 10.000 registrerte galopphester.

Sjette beste kvinnelige rytter

26-årige Frida (bildet) ble nummer 33 på den franske rytterstatistikken og sjette beste jentejockey i fjor. 38 seire var ny «pers» for én sesong og en sum i innridne penger som matcher alt av andre jockeyer med tilknytning til Skandinavia: Brutto (inkludert hesteierbonusene for franskoppdrettede hester) red hun inn 14,1 millioner norske. 7,5 prosent går til jockeyen i Frankrike.

Stadig bedre jockey

DER SATT DEN! Fridas Valle Skar tar sin første seier på ryggen av Borzakovski, trent av Per Hallqvist. En frisk 13-oddser. Datoen er 15. september 2016. Toer, til venstre på bildet i det 7. løpet på Øvrevoll denne septmeberkvelden er Reckless med Emilie Finckenhagen. Også Emile har smilet på lur!. Foto: Hesteguiden.com 

- Når det går så bra som nå, blir jeg, sier Frida, flytende i fransk og etablert med hus og fransk samboer utenfor Maison-Laffitte ikke langt fra Chantilly, galoppens sentrum i Paris. Hun er klar på at hun blir en stadig bedre jockey.
- Jeg føler jeg har hatt progresjon hele veien. Nå er jeg frilans og rir ut litt overalt. Det er litt større risiko, men som sagt: Alt går bra nå, uttaler Frida som startet med sprang og dressur. Deretter ponnitrav med Balder og skoleplass på Wången (videregående med travlinje i Sverige) der hun kom i klasse med Nora Hagelund Holm; «jeg holder kontakten med Nora». Det ble turer til Øvrevoll og hjem til Nora og pappa Steinar Holm i Blaker. Etter utplasserringsopphold hos Anna-Sophie Pacault fikk hun jobbtilbud. Ett år ble til flere og lærlingtid hos Yann og Carlos Lerner. Profflisensen, etter 86 seire, fikk hun i mai 2022.

«Jeg prøver å henge med her nede»
Norsk galoppsport? - Jeg må være ærlig å si at det er lite jeg får med meg. Jeg prøver å henge med her nede, sier Frida som lever den franske drømmen. I de to siste startene onsdag, på Chantilly, ble hun tredje og fjerde. Da hun ble treer på ryggen av Stellar Jay var jockeytrioen fra toppklassen; Maxine Guyon (248 seire i Frankrike ifjor), Cristian Demuro og Theo Bachelot (tetmann i Frankrike så langt i 2024) på plassene bak!