William med pangstart: Fem av åtte i år

Skrevet av Tom W. Johannessen,  18.01.2024
Artikkelbilde
William Buick fortsetter å dominere på Meydan i Dubai. Foto: Dubai Racing Club

William Buick har pangstartet 2024 med fem seire på åtte Meydan-ritt. Seiersprosent: 62. Tar vi med Dubai-løpsdagen 22. desember, har han vunnet syv av sine ti siste.

Tallene er voldsomme. Fem av de syv seiershestene har vært favoritter, men som det veldig riktig heter:
«De skal settes». Charlie Appleby trener fem av de syv nevnte vinnerne, George Boughey og Simon og Ed Crisford de to andre.

«Ingen grunn til lang bekymring»
Applebys 2023-sesong var ellers ikke der listen pleier å ligge.
- Et generasjonsskifte og et slags vakuum og ikke Godolphins vanlige høye standard. Men det er ingen grunn til lang bekymring – for å si det sånn. Avslutningen var sterk, bl.a 2-åringen Ancient Wisdom i Gruppe 1 og Futurity Trophy Stakes på Doncaster. Dette var viktig med tanke på 2024-sesongen. Jeg tror det blir et spennende år, sier William med blikket inn i året som er i gang.
Han ble engelsk championjockey (6. mai til og med 21. oktober) for andre gang i 2023: 135 seire, Oisin Murphy vant 106 løp som toer i sin comeback-sesong etter utestengelsen.   
Sesongen sett under ett vant William 166 løp i England, tallet var 201 året før. Seiersprosentene; henholdsvis 23 og 27. Tall fra absolutt øverste hylle.

Hardt arbeid
- Det var alt i alt en bra sesong for meg. Jeg tar ett år av gangen, men det er ingen grunn til ikke å prøve igjen. Det er en god følelse å være championjockey. Men det er hardt arbeid. Du kan ikke sitte på ræva og slappe av. Det er opp og nikke, sier William, offensivt og med ettertrykk.

Første Gruppe 1-vinner i 2009
25-åringen fra Eiksmarka har nå vunnet 92 Gruppe 1-løp i karrieren, det første 17. oktober 2009 med Lahaleeb, trent av Mick Channon. Sistnevnte leverte inn trenerlisensen etter 2022-sesongen etter 33 flotte år som galopptrener. Fotballkarrieren var enda bedre. 185 mål for Southampton, 24 for Manchester City og 21 landslags-scoringer på 46 kamper fra 1972 til ’77.

En kald dag på Eiksmarka og Øvrevoll…
Vi avslutter med å klippe fra The Guardian (når over 20 millioner britiske lesere på nett og papir) som i et intervju lar William Buick fortelle om en kald vinterdag på Eiksmarka på begynnelsen av 2000-tallet. Wido Neuroth er også med i fortellingen:

One morning it was pitch black and my bicycle tyres were making that creaking noise you get when you hit compact snow. It was below -20C soon after six and I thought: ‘Wow, this feels cold.’ I got to the racecourse and thought: ‘Gosh, it’s quiet this morning, there’s no one out.’ Wido’s office was above the stables and he said: ‘William, when it’s -20C, we don’t ride out. It’s too cold, even for us.’

- Wido lærte meg disiplin, sier William til ovrevoll.no og fortsetter. - Han kommer neppe til å holde seg helt borte fra stallen, men det kommer helt sikkert til å gå bra med Jan-Erik som trener. Han er en kjempefyr!

* William rir fire på Meydan fredag, bl.a ubeseirede English Rose (Charlie Appleby/Godolphin) som nå går opp i klasse i Cape Verdi (Gr.2).

To Buick-avstikkere til Japan Cup (november) og Hong Kong Mile (desember) ga fin uttelling: Japanerne Stars On Earth (26-oddser) og Namur (12-oddser) tok hver sin bronse, til sammen ga dette hele 16 millioner norske kroner i premiepenger. - Begge hadde plassjanse. Så dette var bra. Equinox, nå over i avlen, vant jo Japan Cup. Han var noe helt annet, en helt fantastisk løpshest, sier William om fjorårets verdensener.

* Sandro de Paiva vant 15 løp på Øvrevoll i 2023, bl.a Sveaas-løpet med Annike Bye Hansens Hard One To Please. Sandro har vunnet 91 løp på Norges eneste galoppbane i karrieren. Så langt i 2024 har han ridd ett løp på Meydan. Det ble seier; han er altså Mr. 100 prosent så langt.

Fra Meydan fredag 19. januar: William Buick vant lett Jebel ali Free Zone med Mysterious Night. I hovedløpet, Cape Verdi (Gr.2), ble han toer på ryggen av English Rose som tapte med hals for stallkameraten Silver Lady. Jockey her var Mickael Barzalona.