William jakter sitt tredje championat på rad

Skrevet av Tom W. Johannessen,  03.05.2024
Artikkelbilde
William har to championat-titler så langt. her på Ascot sammen med sønnen Thomas. I venstre bildekant; Harald Dørum og Thomas Gjelsås. Foto: Great British Racing

William Buick er kampklar med 19 ritt på hjemmebanen Newmarket i løpet av tre dager. Lørdag starter champion-kampen i England, William går for hattrick og jakter sitt tredje på rad.


Han har gjentatt det mange ganger i løpet av de siste månedene: - Jeg satser 100 prosent på et nytt championat!. 35-åringen fra Eiksmarka satt på 135 vinnere i fjor med en solid seiersprosent på 22. Sesongen før, i 2022, hadde han 26 i seiersprosent som er høyere enn høyt i løpet av én sesong.

Debuterer på gress
Lørdag er 2000 Guineas (16.35 norsk tid, distansen er én mile) hovedoppslaget på Newmarket. William sitter på ubeseirede Notable Speech som har tre av tre på Kemptons all-weather. Vi iler til med å opplyse at det aldri har vært en gressdebutant som har vunnet 2000 Guineas. Men Notable Speech er etter Dubawi – som er «versatile» med tanke på avkommenes underlag. City Of Troy (Aidan O’Brian/Ryan Moore) er favoritt i 2000 Guineas, Notable Speech er et tredjevalg.

Fire mill. i førstepremie
Søndag kjemper hoppene om en førstepremie på fire millioner norske kroner i 1000 Guineas. William rir talentfulle Dance Sequence (Charlie Appleby/Godolphin), også et tredjevalg i spillet. Men her er det på forhånd jevnere enn i hingstenes oppgjør. Dance Sequence vant de to første, men tapte med hals i siste start etter å ha løp veldig grønt. Kan fort være en vinner på Newmarket søndag.

* Begge Guineas-løpene har Gruppe 1-status. William Buick har per nå vunnet 95 Gruppe 1-løp i karrieren; det første i 2009 på Mick Channons Lahaleeb på Woodbine i oktober i 2009. Channon var ingen dårlig fotballspiller på 70-tallet; 21 landslagsmål på 46 kamper for «Three Lions»!

Fra Racing Post om William Buick foran starten av championatsesongen som starter på Newmarket 4. Mai og avsluttes på Ascot 19. oktober: “The obvious quality available to Appleby’s number one jockey does not mean the quantity is diminished.”