Årbok 2016

Skrevet av Birger Christensen,  11.11.2016
Artikkelbilde
Vinneren av Scandic Norsk Derby 2016, Our Last Summer

 

Statistikker og oversikter for løpene på Øvrevoll finner du til høyre.

Norsk galopp på topp 

Sesongen 2016 er historie. Som vanlig har vi fått oppleve en rekke flotte prestasjoner. Norsktrente hester er ledende på de fleste felter i Skandinavia, og vi har i tillegg til mange toppløp på hjemmebane, fått se mange vinnere av storløp i Sverige og Danmark. Easy Road vant dessuten over veldig gode hester på Ascot i oktober, men mot slutten av måneden døde han på dyrehospitalet. Gleder og sorger vandrer i hop.

Det første løpet i år ble vunnet av Tenango. Drøyt syv måneder senere satte vi punktum med Sunny Sunday. Mellom de to vinnerne var det mye fin sport. Vi har delt inn hestene i forskjellige kategorier. Mange er nevnt, ingen er glemt.

Toåringene

Trouble Of Course

Vi har sett mange fine toårsvinnere gjennom sesongen. Vi er litt usikre på om årgangen vil bli husket som en av de aller fremste. Men at mange av de beste i år vil hevde seg også som treåringer, føler vi oss overbevist om.

Det som sitter best på netthinnen, er Trouble Of Course med seieren i Vinterfavoriternas Pris på Bro Park. Maken til utklassing i skandinavias mest prestisjefylte toårsløpet, ser vi sjelden. Han var i det hele tatt svært god i Sverige, men tapte klart for Victor Kalejs i det norske kriteriet. Sistnevnte vant også The Heatherwold Cup, og han står hos Roy Arne Kvisla i Sverige. Trouble Of Course var toer i kriteriet på Øvrevoll, og både han og Lady Of Course var gode i Sverige. Der vant også Danny K 200 000 i auksjonsløpet på tampen. Trioen trenes av Niels Petersen, som har tre fine håp for neste år.

En sterk duo har Stall EOS og Wido Neuroth i Delacroix og Dardenne. I årets aller første toårsløp var det lite som skilte mellom de to med Delacroix som vinner, mens det var flerfoldige lengder ned til resten. Underveis ble det fire seire på begge EOS-hestene. Dardennes største seier var Breeders Trophy Juvenile på Bro Park, mens Delacroix seiret både i NM og det svenske kriteriet.

Aconcagua er en toåring vi har sansen for. I Skandinavisk Mesterskap på Derbydagen var han klart best tross god motstand. Han vant også et par andre løp og var god toer bak Delacroix i NM. Camarina, som i likhet med Aconcagua ble trent av Cathrine Witsø Slettemark, denne talentfulle hoppen er dessverre flyttet til England, og det er usikkert at hun kommer tilbake i norsk trening.

Gina Mathisen har ingen stor stall i Andebu i Vestfold. Men Silent Storm har gjort mange gode løp. Seieren i Eckbo Legats Vandrepremie var sterk, og hun vant også Norsk Rikstotos Rekrutteringsløp. To fine annenplasser bak Dardenne og Delacroix gir håp om en spennende treårssesong.

Treåringene

Sett over hele sesongen var Our Last Summer eneren blant treåringene.  Vi fikk en tanke om en topphest i emning da han vant lett på 17. mai. Dermed ble han spilt til klar favoritt i 2000 Guineas. På en bane han ikke likte, ble han utfordret av Busybeingfabulous fra samme stall. Men Our Last Summer vant til slutt sikkert til stor jubel fra Wibecke Nagell-Erichsen og Nils Petter Gill. Elione Chaves red vinneren, og Niels Petersen er trener. Han tok så Our Last Summer til Tyskland. Der ble han toer i Derby Trial og nummer seks i selve Tysk Derby på en søkktung bane.

I generalprøven før Derby, Derby Trial, var Our Last Summer overlegen. I slutten av august var han suveren da det gjaldt som mest, Derbyseier nummer fire for Niels Petersen på Øvrevoll og den aller første for Elione Chaves.

21. september skulle Triple Crown fullbyrdes med seier i St Leger. Our Last Summer slo de han pleide å slå, men da kom Lord Divine og gjorde alt rett for Cathrine Erichsen og Nelson De Souza. Litt senere tok de også med seg den svenske utgaven av St Leger. På det er Lord Divine for oss nummer to på listen blant treåringene i 2016.

En veldig god og ikke minst pengesterk sesong hadde Appelina. Som faren Appel Au Maitre er det Wido Neuroth og Stall Perlen som står bak. Hun vant 1000 Guineas på Øvrevoll, men seirene i Breeders på Bro Park og i Breeders Classic på Øvrevoll, ga klirr i kassen. Nesten to millioner løp den flotte hoppa inn i 2016. Ved løpene på Bro Park ble det også seire til Shalalee og Dardenne med mye penger. Både den kvelden og på Jägersros Derbydag tok Wido Neuroth tre seire. Enda mer seiershunger hadde sønnen Jan-Erik. Han vant fire løp på begge stordagene og hadde som helhet en stor sesong.

Det har vært mange dyktige treåringer i år. Vi nevner Pas De Secrets som var toer i Derby, Suspicious Mind fra Niels Petersens filial i Malmø med seier i Dansk Derby og St Leger, samt i pengesterke Bro Park Classic. Lifeofbryan begynte bra, men ble borte, og da var Marshall Runner beste norskoppdrettede. Norskeide, men svensktrente Duke of Burden vant Svenskt Derby, og Neuroth-duoen Angel Love og Lady Marma har prestert flott, ikke minst på Jägersro. Ruler Of Course var Vinterfavoritt, men slet med å nå helt til topps. Til sist tar vi med Karaliene og Dreamfyre, en sterk duo hos Cathrine Erichsen.

Lord Divine ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Sprintere

Easy Road og Ragazzo

Ingen tvil om at Easy Road har vært årets sprinter i Skandinavia. Hans to seire på Bro Park, både på den store åpningsdagen og på Stockholm Cup-dagen, var suverene. Han hadde en fantastisk kamp med Ragazzo tidligere på sesongen, et løp hvor vi også fikk se enorm fart av Old Fashioned. Sistnevnte klarte ikke helt å følge opp, men det gjorde Easy Road. Aller best var han lørdag 1. oktober, da han med William Buick som makker slo veldig gode hester på Ascot. At vi bare noen uker senere fikk meldingen om at han døde på Dyrehospitalet, var et hardt slag. Mest for kretsen rundt Easy Road, men også for norsk galoppsport. 

Over the Ocean var god toer bak Let'sgoforit på Pramms-dagen, mens vi gjennom sommeren lette etter store sprint-prestasjoner. Mot høsten fikk vi se Staring at the Sea og Captain America prestere toppløp. Sistnevnte vant SM i utklassingsstil, og begge er i sprinttoppen på sand. Kanskje kan de levere sterke saker også på gress, hvor de største pengene finnes?

Milere

Brownie

En hest som vinner Polar Mile Cup, Polar Cup og Marit Sveaas' Minneløp har prestert noe ingen andre har lykkes med før. Men det klarte Brownie i år, som altså tok seg av to gruppeløp på Øvrevoll i år. I trening hos Bent Olsen og i Lone Kaj-Nielsens eie, er det tydelig at Brownie stortrives på Øvrevoll. Han er dansktrent og blir derfor ikke årets miler på gallafesten. Men det Brownie har prestert i år, er absolutt noe for historieboken om Øvrevoll. I Polar Cup fikk han kamp av Easy Road. Sommerens kraftigste regnvær falt over Øvrevoll kort før start, og løpene etter Polar Cup ble flyttet til sand. I Marit Sveaas' Minneløp var stjernene Hurricane Red og Bank of Burden nærmest den gode vinneren.

Coprah fikk i år sitt gjennombrudd i eliten. Seieren i Stockholm Stora Pris, knapt foran Amie Noire, var overraskende for de fleste. Men Coprah viste at han kunne vinne mot de beste, og litt senere vant han Swedish Open Mile med sikker seier foran Avon Pearl. Cathrine Erichsen og IKC Racing kunne juble mange ganger sommeren og høsten 2016.

Silver Ocean har hatt en fin sesong. Han har vunnet løp på Jägersro, men var nok aller best da han på samme bane ble toer i Pramms, målfotoslått av Hurricane Red. Den dagen fikk Silver Ocean et krevende løp. Toer ble han også på Bro Park bak Guerre i Nickes Minnesløpning. Stallkameraten Proud Possibility har også gjort det bra. Ble den første vinneren på nye Bro Park.

En herlig fighter er hoppa Miss Rebel. Hun slo topphester på 17. mai og klatret opp til formtall rundt 90.

Stayere

Hurricane Red

Også det tredje gruppeløpet på Øvrevoll i år, gikk utenlands. I juli gikk Hurricane Red sitt første løp på Øvrevoll, og det endte med en sikker seier i Oslo Cup foran Bokan. Men våre beste tok sitt monn igjen i våre naboland. Aller fremst var Quarterback, som seiret i Scandinavian Open på Klampenborg og i tidenes første Stockholm Cup på Bro Park. SOC-seieren var ytterst knepen, mens han var i særklasse i Stockholm. Rune Haugen trener Quarterback, som hadde Jan-Erik Neuroth og Carlos Lopez som jockey i de to seiersløpene.

To hopper har i hele sesongen imponert stort. Amie Noire har gått fenomenale løp i Sverige hele sesongen. Var ytterst nær ved å vinne Stockholm Stora Pris og vant flere store hoppeløp. I karrierens siste løp slo hun også Icecapada. Nå blir det avlsboksen for Amie Noire.

Icecapada fikk et par tap på hjemmebane. Men på Derbydagen var hun klart best i Erik O Steens Minneløp, der Angel Love var god toer. Trolig var nok likevel hoppas flotte tredjeplass i Stockholm Cup hennes beste løp, selv om hun også gikk bra i Dubai.

Vi nevnte Bokan som toer i Oslo Cup. Han var også sterk vinner av Songline Classic og hører hjemme i toppen. I sistnevnte løp var Duke Derby favoritt, en hest som var aller best på Jägersro. Der slo han Hurricane Red og Be My Academy.

Hinder

Hot Wing ©hesteguiden.com/rogersvalsrød

Fellesnevneren for Hot Wing, Omoto Sando og Varennes er at alle trenes av Are Hyldmo. De tre dominerte på hver sin måte løpene med hekker i veien i 2016. Aller best var nok Hot Wing, som vant et svært severdig Champion Hurdle i kamp med Calvados, svenskenes beste på hekk. Han var også suveren i Bærum Kommunes Hekkeløp og vil prøve å beholde hegemoniet.

Omoto Sando er et kapitel for seg selv. 13-åringen slutter aldri å imponere. Han vant steeplechase på Täby og også på samme banes finaledag. Da var det imidlertid flatløp, for hinderbanen var i dårlig skikk. I slutten av oktober vant Omoto Sando et hekkeløp i Gøteborg. Det var hans seier nummer 32 i karrieren. Det er etter våre papirer tangering av seiersrekorden på Øvrevoll med 32 seire, som også Kim II hadde.

Varennes fortjener også et par linjer. Are Hyldmo overtok ansvaret for den fine femåringen, og i oktober vant han novisefinalen. Ellers var Somerville god i vårhekken, men forsvant litt utover i sesongen. Vi nevner også at veteranen Monfalcone vant et fint hekkeløp i Gøteborg over 4800 meter. Lady Dylan tar vi også med. Hun vant flatløp, hekkeløp og steeplechase i løpet av 44 dager. Det er lenge siden noen klarte den trippelen på så kort tid.

Ellers har sesongen hatt sine opp- og nedturer. Vi trekker frem en positiv lørdagskveld i juni kalt Hestival med mange nye fjes på banen. Vi nevner også noen av de fremste tobente. Carlos Lopez ble soleklar champion for tredje året på rad og det fjerde totalt. Imponerende er vi også blitt av Jan-Erik Neuroth og pappa Wido over et flott år. Niels Petersen tok sitt sjette strake trenerchampionat, også det et flott resultat. Vi må også nevne Cathrine Erichsen med sin beste sesong. Dina Heggum og Gina Mathisen topper listene for amatørene, mens Fleckenzen ble mestseirende hest med seks seire. Samme hest var engasjert i striden om å bli Årets Tøffing, men da Pretty Perfect vant sitt fjerde strake løp i november, vant samtidig hoppa den tittelen. Ellers henviser vi til statistikkene på nettsidene.

Tidlig i sesongen fikk vi den triste nyheten om at Without Fear var død. Samme skjebne led som nevnt også Easy Road og også Avon Pearl. Topphester som Bank of Burden, Amie Noire og Probably er også borte fra løpsbanen, hester vi vil savne.

I administrasjonen fikk vi ny direktør. Thomas Gjelsås ble ny direktør, samtidig som Liv Kristiansen ble ny sportssjef. De er nok like spente som oss på hva sesongen 2017 vil bringe.