Årbok 2018

10.10.2018
Artikkelbilde
Square de Luynes med sine eiere Stall Power Girls

Statistikker og oversikter fra sesongen 2018 finner du til høyre, disse blir oppdatert etter hvert som ting blir klart.

Årsrapport 2018

Galoppsesongen 2018 er historie. Hva som huskes best, kommer vel an på øyet som ser. Som i 2017 fikk vi en minneverdig Derbydag. Gleden rundt seieren i Derby til Square de Luynes var stor, og den kvinnelige eiergruppen fikk en merkedag til minneboken. Vi glemmer heller ikke kampen i Marit Sveaas Minneløp mellom Our Last Summer og Fearless Hunter. Førstnevnte holdt unna og tok også med seg Oslo Cup i suveren stil. Dessuten var det han som satte farge på Stockholm Cup, selv om stjernen Thundering Blue ble for sterk. Når vi er inne på Derbydagen, kan vi ikke unnlate å nevne Niels Petersen og Rafael Schistl. Sistnevnte forklarte med tydelighet at han ville vinne både Derby og Sveaas, og han holdt ord. For første gang hadde Øvrevoll løp på lørdagen før Derbydagen, og det var et vellykket stevne. Før vi går inn på de forskjellige kategoriene, tar vi også med William Buicks store seier i Engelsk Derby med Masar.

Privilegiado ©hesteguiden.com

Toåringer

Vi har sett en rekke strålende toåringer i 2018. De fleste er lite startet, så her er det mye å se frem til i 2019.

Toppen besettes av Privilegiado. Han vant både kriteriet og Heatherwold, regnet som de to viktigste toårsløpene på Øvrevoll. Dessuten ble han toer i Vinterfavoriternas Pris på Bro Park, så plassen på toppen virker klar. Meget god har også Nouvelle Lune vært. Debuten var mektig, og kampen mot Privilegiado i kriteriet var reell. De to skiller seg litt ut, men Ramone har også vært en plussfaktor. Hun var helt rå i Skandinavisk mesterskap på Derbydagen, der hun seiret med syv lengder. Tre løp på Bro ga to seire og en annen, og pengemessig ble det riktig storveis. Ramone har gått i enklere lag enn de foran nevnte, men man starter selvsagt i de løp man har mulighet til.

Bak nevnte trio er det et lite sprang. Izakaya var toer i Heatherwold bak Privilegiado, et løp hvor begge debuterte. Beau Image slo Ramone i debuten, mens Ramone fikk revansj i Eckbo Legats Vandrepremie. Shenanigans har vunnet og var toer i Skandinavisk mesterskap, men har et lite stykke frem til de aller beste. De norskoppdrettede Lovetorun, Firepower og Arigato har også gjort det bra. Førstnevnte vant NM, mens Arigato seiret i Auksjonsløpet. Sent på året meldte også Erasmus seg på, og i en sen høstlunsj fikk vi en god vinner i form av Wishformore. Årets siste toårsvinner var Macjack.

Duca Di Como ©hesteguiden.com

Treåringer

Norsktrente treåringer vant alle de tre Derbyløpene. De imponerte stort, med seieren til Square de Luynes på Øvrevoll som ett av de store høydepunktene. Likevel er det en treåring som har imponert mer enn noen annen. Navnet er Duca di Como, og han kan fort bli Øvrevolls sprintstjerne i 2019. Debuten var en formalitet, men da han viste gode treåringer bakskoene på 17. mai, ante vi litt av hans kapasitet. Klassisk vinner ble han også i 2000 Guineas, men da var Square de Luynes og Buddy Bob helt på linjen.

Etter et mislykket forsøk i Derby, fikk vi ved et par anledninger bivåne hans kapasitet. Først i et lunsjløp på Øvrevoll mot hard motstand, deretter mot et par riktig skarpe motstandere på Bro Park. Han lekte seg til de grader og var nesten ikke ute av canter. Duca di Coma har stoff i seg til å bli en stjerne.

Cathrine Erichsen har også en annen treåring som satte spor etter seg. Master Bloom hadde et helt fantastisk år. Han vant løp i april, og han presterte "stolpe i raden" inkludert Dansk Derby, samt to St Leger-triumfer. Å holde formen så lenge er intet mindre enn imponerende.

Niels Petersen fikk med seg to flotte Derby-seire. Square de Luynes var satt i stand til toppform på den norske Derbydagen, og han utklasset motstanderne. Kun tre starter ble det, og vi håper at vår Derbyvinner får en hel sesong neste år. I det svenske Derby-løpet hadde Nordic Defense sin store dag. Hesten som var god toer i Dubai, avla sitt maidenship på Jägersro. Dermed ble det en hyggelig årslønn, som inkluderte en annenplass i Norsk Derby.

Klassisk vinner ble Zahara, da hun beseiret Ginseng i Norsk Oaks. Ellers var Shantou god flere ganger, både på Øvrevoll og i Sverige. Og Buddy Bob blir spennende å følge neste år. Han slo gode eldre hester både på Øvrevoll og i Sverige, kanskje når han eliten i 2019?

New Man og Crossroad Blues var de beste norske i årgangen. Førstnevnte fikk den største delen av potten blant de norske i Derby, men gjennom sesongen var de jevne.

Ellers nevner vi Caesara, Step's Divine og Jane. Sistnevnte fikk Are Hyldmo ordentlig dreis på gjennom sesongen, og seieren i Breeders ga en velbetalt og for mange overraskende seier.

Hakam og Viscount Barfield

Sprintere

I 2018 har ikke vår sprintelite vært særlig overbevisende. Vi har fått sett en rekke fine prestasjoner, men vi må være ærlige, og da kan vi ikke løfte vår sprintelite mot skyene. Da ser vi bort fra Duca di Como, som får omtale blant treåringene.

Et par fine innsatser gjorde nykommeren Viscount Barfield, som annen bak Ambiance på Bro Park og bak engelske Hakam i Polar Cup. Men det ble ingen seire, og nivået var langt svakere enn i andre sesonger. Mange andre sprintere gjorde det bra, som Calcaterre, Pal O'Mine, Tinnitus og Tertian på høsten. Men det var ikke elitenivå, bare gode sprintløp. Vi er blitt bortskjemte med Ragazzo og Easy Road, samt 2017 med Captain America og Tinnitus.

Our Last Summer og Fearless Hunter

Milere

Når vi skal se nærmere på de beste milerne, er det naturlig å ta utgangspunkt i Marit Sveaas Minneløp.. Der ble det en knallhard strid mellom Our Last Summer og Fearless Hunter. Førstnevnte vant og får pene ord i kategorien stayere etter sin strålende sesong. Derfor ser vi litt ekstra på Fearless Hunter. Det blir aldri mange starter på hesten som i år sto hos Yvonne Durant. Synd, for han er knallgod. Han var også toer i Oslo Cup, vi håper han viser sin kapasitet også i 2019.

I Stockholm Stora Pris fulgte tre hester fra Niels Petersen nærmest vinneren Hurricane Red. Busybeingfabulous ble råsterk toer, før han vant den første utgaven av Arnfinn Lunds Minneløp. Det var trist å høre at han kort tid etter den siste seieren, ble hardt skadet og måtte avlives.

Spitzbergen begynte sesongen flott. Vant det første løpet på Jägersro etter hjemkomst fra Dubai, og fulgte opp med tredje i Pramms Memorial bak Victor Kalejs. Så ble han fjerde i Stockholms Stora, før formen forsvant.

Stayere

Årets stayer er uten tvil Our Last Summer. Hans bravader er allerede nevnt, og vi har også berørt Fearless Hunter. Her nøyer vii oss med å glede oss over det come back Our Last Summer har levert. Fireårssesongen var alt annet enn lys, og da han vant 17. mai, var det første seieren siden Derby. Han har aldri vunnet på noen annen bane enn Øvrevoll, kanskje det er et mål for 2019?

Vi har fire meget gode hopper, som like gjerne kunne ha vært omtalt under rubrikken milere. High as a Kite var første hoppe siden 2008 som vant Derby i 2017. Hun har fulgt flott opp, og fine seire er det blitt i Sverige, blant annet i Cinnamon Classic. Appelina var på ny best i Lanwades Stud Stakes på Øvrevoll, og hun ga Mrs Loreen kamp til målstreken på den svenske Derbydagen. Hun slo også meget gode hingster på samme bane. Icecapada vant på 17. mai og slo Appelina på foto i Bloomers Vase, men senere gikk gnisten litt ut av henne. På vår Derbydag var Angel Love best i Erik O Steens Minneløp, og hun gikk flere fine løp på høsten. Neuroth hadde også Pas de Secrets, som overbeviste ved seier på Jägersro. I Songline Classic på Bro var han målfotoslått av Suspicious Mind

Somerville ©hesteguiden.com

Hinder

Hindersporten har sett bedre dager. Finalen i novisehekken måtte avlyses, og det var ikke så langt unna at Champion Hurdle gikk samme vei. Totalt ble det avholdt fem hekkeløp på Øvrevoll i 2018.  Somerville, som hadde en flott sesong, blant annet med seier i Michelets Minneløp, vant Champion Hurdle. De tre neste hekkeløpene gikk til Sverige med seire til Luris Pegasus, Jessy's Wonder og Hightower. Niels Petersen ble champion gjennom seieren med Somerville og økte da Eye in the Sky debuterte og seiret på "overtid", mens Christopher Roberts var suveren blant rytterne med tre seire på de fem løpene.

Vi ønsker ikke å skrive negativt om hindersporten, men utviklingen har gått i feil retning. Kan det komme en endring?

Carlos Lopez

Lopez på topp

Blant de tobente, ble det veldig mye Carlos Lopez blant jockeyene. Han var klart best på Øvrevoll og tok sitt femte strake championat. Carlos har seks titler totalt, og det er kun to championater til før han er på høyde med Janos Tandari. Elione Chaves og Jan-Erik Neuroth fulgte nærmest. Totalt har nå Lopez 399 seire på Øvrevoll, og jubileet kommer nok tidlig i 2019. Den svenske Derbydagen var høydepunktet med seks seire, inkludert Derbyseieren på Nordic Defense.

Blant lærlingene dreide det seg mye om Alan Wallace og Kaia Sofie Ingolfsland. Førstnevnte var i teten midtveis i sesongen, mens Kaia kom voldsomt på høsten. Hun var amatørchampion i 2017, og vi tror på en flott karriere.

Willa Synøve Schou sikret seg årets amatørtittel, og hun vant også på Derbydagen og klokkeserien. Silje Strand gikk til topps i Øvrevoll Hestesport Cup, og det ga ny løpssal.

Niels Petersen

Åttende for Niels

Niels Petersen tok med klar margin sitt åttende strake trenerchampionat. Det har ingen klart før ham, og vi gratulerer. Det er fortsatt noen trenere foran ham totalt, men svært mye tyder på at Wido Neuroth, Arnfinn Lund, Terje Dahl og Ole Svartshoel kan bli hentet inn. Seirene i Derby og Marit Sveaas Minneløp var nok et klart høydepunkt for den dyktige danske.

Are Hyldmo og Wido Neuroth hadde et nappetak om plassen nærmest, som Are tok hånd om. Hans hester vinner mange løp hvert år, og de blir alltid godt matchet. Wido hadde også et bra år, særlig var annen del bra. Men med unntak av Buddy Bob var det mange av treåringene som han nok hadde håpet på mer av.

Tre kvinnelige trenere, Yvonne Durant, Cathrine Erichsen og Annike Bye Hansen, gjør seg stadig bemerket. Cathrine vant St Leger for tredje år på rad, og det har ikke skjedd før. Et fint år var det også for Tina Smith, som klarte et tosifret antall vinnere.

Duoen Annette Stjernstrand og Gina Mathisen imponerer også. Det er ikke så ofte at to amatørtrenere kan fremvise så flotte tall, og de bidrar også til at størrelsen på feltene holder anstendig størrelse.

Trond Jørgensen

Takk til Trond

Etter 45 år som jockey på Øvrevoll, velger Trond Jørgensen å si takk for seg. 62-åringen har ridd 527 vinnere på Øvrevoll, inkludert mange storløp. Han har som den eneste vunnet alle løp i V5-spillet, og han red også traveren Gaybur inn til en suveren sisteplass. I Derby og i championat-striden ble det bare nesten, men Trond kan ære viss på at han har satt spor etter seg.

Mestseirende hest ble Fiftyshadesfreed, som trenes av legenden Lennart Jarven. Det er 32 år siden hans Fox's Den vant Norsk Derby, og Lennart er still going strong. I en spennende strid om Årets Tøffing gikk seieren til Buffalo Soldier. Bak vinneren står Annie de Mora, godt jobbet.

Det er et stykke frem før alle rundt Øvrevoll er "hekta på galoppen", men det skjer stadig positive saker. Vi gleder oss til sesongåpning i april, og da satser på at vi sees på det vakre anlegget.

Inntil da, god jul og et godt 2019.