Subaru Norsk Derby søndag 22. august

15.08.2010
Artikkelbilde

Her følger en kort presentasjon av ekvipasjene I Subaru Norsk Derby

 

Giant Sandman

1. GIANT SANDMAN (IRE)

 

e Footstepsinthesand (GB) – Sharmana (USA) e Darshaan (GB)

Eier: Sandman Stables, Trondheim

Oppdretter: Barronstown Stud, Irland

 

Giant Sandman debuterte som toåring med to annenplasser, først i The Heatherwold Cup og deretter i Tattersalls Norsk Kriterium. Han avsluttet sin første sesong med en femteplass i Vinterfavoriternas Pris på Täby. Som treåring gjorde han sin første start på Øvrevoll 17. mai og vant et treårsløp foran Symbol of Arch og Saddle The Storm. Deretter imponerte han stort da han vant Norsk 2000 Guineas, hele syv lengder foran Saddle The Storm. Denne seieren mistet han dessverre senere på grunn av en positiv dopingprøve etter en behandling utført av stallens veterinær.

I Svensk Derby gikk han igjen et godt løp og ble fjerdehest og viste at han kan takle derbydistansen.

 

Trener: Rune Haugen, Skoger

Rune Haugen har markert seg som en av de mest framgangsrike trenere i Skandinavia. Han begynte trenerkarrieren i 1995 etter å ha vært ledende hinderrytter gjennom mange år. Rune Haugen har vært trenerchampion på Øvrevoll i 2004, 2005 og i 2006. I tillegg har han vært champion hindertrener flere ganger. Rune har en norsk derbyseier og det var i 2004 med Mick Jerome. Ellers har han hatt stor suksess med blant annet Alpino Chileno og ikke minst Tertullus som tidligere i år vant Gruppe 3 løpet Stockholm Stora Pris.

 

Jockey: Espen Ski, Øvrevoll

Espen Ski var jockeychampion i Norge i 2005, 2006, 2008 og i 2009. I 2007 ble han nr 2 etter Carlos Lopez. Han har ridd en derbyvinner og det var på Mission Possible i Dansk Derby i 2005. Espen vant en rekke storløp i 2007 bl a red han Francis til seier i Gruppe 3 løpet Täby Open Sprint Championship, og han vant også Listedløpene Pramms Memorial  og Nickes Minnesløpning på hesten Salt Track. Sistnevnte har han også ridd i Dubai et par år tilbake. Espen Ski har hatt stor suksess i Tattersalls Norsk Kriterium som han har vunnet tre ganger på henholdsvis Philitagain, Females Fun og Latakia. I år har han blant annet vunnet Gruppe 3 løpet Stockholm Stora Pris på Tertullus.

 

Osorios Trial 

2. OSORIOS TRIAL  (GB)

 

e Osorio (GER) – Skytrail (USA) e Sky Classic (USA)

Eier: High Time Racing, Skoger 

Oppdretter: Newsells Park Stud, England

 

Osorios Trial gjorde sin første start som toåring på Newmarket i England og endte uplassert i godt selskap. Dagen etter ble han solgt og havnet hos Rune Haugen i Skoger. 2 måneder senere gjorde han sin første start på Øvrevoll og vant et toårsløp foran gode hester som 3 Sir Lando og 10 Bank of Burden. Etter det prøvde han seg i Tattersalls Norsk Kriterium, men endte uplassert. Han avsluttet sesongen med en annenplass 6. november.

Årets sesong ble innledet med en fjerdeplass 17. mai etter Giant Sandman. I Norsk 2000 Guineas ble han femtehest, og han fikk så en tredjeplass i et treårsløp og fjerdepremie i Subaru Derby Trial i slutten av juli. Sesongens eneste seier så langt tok han i Derby Drømmen på Øvrevoll 5. august da han blant annet slo Whatasursprise.

 

Trener: Rune Haugen, Skoger

Rune Haugen har markert seg som en av de mest framgangsrike trenere i Skandinavia. Han begynte trenerkarrieren i 1995 etter å ha vært ledende hinderrytter gjennom mange år. Rune Haugen har vært trenerchampion på Øvrevoll i 2004, 2005 og i 2006. I tillegg har han vært champion hindertrener flere ganger. Rune har en norsk derbyseier, og det var i 2004 med Mick Jerome. Ellers har han hatt stor suksess med blant annet Alpino Chileno og ikke minst Tertullus som tidligere i år vant Gruppe 3 løpet Stockholm Stora Pris.

 

Rytter: Kim Andersen, Danmark

Kim Andersen er den mestvinnende danske jockey gjennom alle tider. Han har vært championjockey 17 ganger og i tillegg tatt samme tittel på Jägersro, Täby og Øvrevoll. Han har vært Skandinavias mestseirende rytter hele seks ganger. Kim Andersen har vunnet Derby fem ganger hvorav to i Norge. Først med Barrier Reef i 2000 og så med Harrier året etter. 

 

Sir Lando 

 

3. SIR LANDO (GB)

 

e Lando (GER) – Burqa(GB) e Nashwan (USA)

Eier: Stall Perlen, Skoger

Oppdretter: Stowell Hill Ltd, Irland

 

Sir Lando startet kun to ganger som toåring og hadde en tredjeplass som beste resultat. Han var tydeligvis en hest som har trengt tid. I år sesongdebuterte Sir Lando i Krefeld i Tyskland og ble annenhest i godt selskap. 17. mai gjorde han årets første start på Øvrevoll, og da var han helt overlegen i et maidenløp over 1980 meter. 18. juni var Sir Lando igjen tilbake i Tyskland, denne gang for å starte i Tysk Derby Trial i Bremen. Her endte han som fjerdehest, og eier og trener bestemte seg da for å gå for Gruppe 1 løpet Tysk Derby i juli. Sir Lando med irlenderen Jimmy Fortune på ryggen var en av tyve hester som startet i dette løpet i Hamburg. Sir Lando ble liggende sist i det store feltet i stor del av løpet, men avsluttet fortest av alle og passerte mål som tredjehest. Etter en voldgiftsundersøkelse ble han nedflyttet til fjerdeplass. Uansett  en flott prestasjon. Søndag 8. august ble han tredjehest i Svensk Derby ridd av Fredrik Johansson på en tung og våt dirt track. 

 

Trener: Wido Neuroth, Øvrevoll

Wido Neuroth har vært ledende trener i Skandinavia i en årrekke. Han har vunnet Svenskt Derby hele 10 ganger, og det er rekord for en trener. Hans siste derbyseier kom 9. august i 2009 da Handsome Hawk vant Svenskt Derby. I Norge har han seks derbyseiere og vant senest i fjor med Touch of Hawk. Wido har i tillegg to danske derbyseiere. I 1998 vant Brown Ale Dansk og Norsk Derby og i 1999 vant han både Dansk, Svensk og Norsk Derby med Stall Perlens Valley Chapel. For øvrig har han vunnet det som er å vinne av storløp i Skandinavia i tillegg til gruppeseire i Tyskland.

 

Jockey: Fredrik Johansson, Sverige

Fredrik Johansson har vært den mest framgangsrike skandinaviske jockey gjennom alle tider. Han og Wido Neuroth har hatt et fruktbart samarbeid gjennom mange år og sammen har de vunnet det som er å vinne i Skandinavia. Fredrik Johansson hadde sitt internasjonale gjennombrudd med seier i Tysk Derby på Adlerflug i 2007. Også i 2009 vant han tysk Derby, denne gang på Wiener Walzer, som han også har ridd senere. I tillegg til å ri i Skandinavia rir også Fredrik en del løp i Hellas. Han har også vunnet løp på blant annet Ascot i England som kaptein på det europeiske laget i en internasjonal jockey-konkurranse. Fredrik Johansson har vunnet Svensk Derby seks ganger, senest i 2009 med Handsome Hawk. Den danske utgaven har han vunnet en gang på Valley Chapel, og i Norge har han vunnet Derby tre ganger med henholdsvis Valley Chapel, Kimola og Appel Au Maitre.

 

Lord Rossmo 

 

4. LORD ROSSMO

 

e Slickly (FR) – Ticket to Ride (IRE) e Prince Sabo (GB)

Eier: Stall Bogstad, Oslo

Oppdretter: Stall MCM, Brandbu

 

Lord Rossmo kom sent i gang med toårssesongen. Han debuterte med start i Norsk Mesterskap for 2-åringer i slutten av oktober i fjor. Deretter var han henholdsvis fjerde og femtehest i to 2-årsløp. Årets første start endte med en andreplass etter Galla Placidia i begynnelsen av mai. Deretter var han uplassert i Forsommerløp for 3-åringer over 1170 meter. Etter det har han forsøkt seg over forskjellige distanser uten suksess.

 

Trener: Eva Sundbye, Øvrevoll

Eva Sundbye har trenerstall på Øvrevoll, men har trappet virksomheten noe ned det siste året. Stallen på Øvrevoll ble etablert i 2004. Eva har solid erfaring etter å ha tidligere arbeidet for blant andre Terje Dahl og Rune Haugen. Hennes største seier på Øvrevoll kom da hun i 2006 vant Tattersalls Norsk Kriterium med Not Secret. Hennes største opplevelse i trenervirksomheten var da hun vant et løp under The International Racing Carnival i Dubai med hesten Damachida. I følge de fleste var hun den første kvinnelige trener som har klart det og i alle fall den første skandinaviske treneren. 

 

Rytter: Pascolina Pinto, Øvrevoll

Pascolina Pinto red sitt første løp på Øvrevoll i 1988 og har siden det ridd over 155 vinnere og ridd inn i overkant av 10 millioner kroner. I 2009 vant hun sin største seier da Chicken Momo vant Gruppe 3 løpet Polar Cup på Øvrevoll. Pasco hadde en flott fjorårssesong da hun vant Norsk 1000 Guineas, Norsk Oaks og Semb Hovedgård Hoppeløp på Entangle. I tillegg til Polar Cup vant hun også Norsk 2000 Guineas med Chicken Momo. Stor suksess hadde hun også med Miss The Boat som vant blant annet Listedløpene Walter Nilsens Minneløp og Semb Hovedgård Hoppeløp på Øvrevoll.

 

Aces Star 

5. ACES STAR (USA)

 

e Monarchos (USA) – Pray for Aces (USA) e Pulpit (USA)

Eier: U S Star Racing, Sverige 

Oppdretter: John C Oxley, USA

 

Aces Star er hel-amerikansk og var rangert som Sveriges beste toåring i fjor, da startet han fem ganger og vant to løp. I de resterende tre startene var han annenhest. I Juvenile Mile ble han nummer to etter 15 Moe Green for deretter å vinne Vinterfavoriternas Pris på Täby foran en rekke topphester. Dette er foreløpig hans eneste start på gress, men han var foran hester som Saddle The Storm, Moe Green, Gladtoseeme og 1 Giant Sandman. I år sesongdebuterte han 10. juni med en annenplass bak Halos In The Hall. Hans siste start før Svensk Derby var i Voterløpning hvor han delte plassen bak vinneren med Gladtoseeme, vinneren av løpet var 15 Moe Green. I Svensk Derby gikk han nok et bra løp og tok karrierens femte annenplass. Totalt har han startet åtte ganger.

 

Trener: Fredrik Reuterskiöld, Sverige

Fredrik er regjerende trenerchampion i Sverige og har sin stall på Jägersro. Han vant også tittelen i 2008. Fredrik har trent vinneren av Svensk Derby tre ganger, henholdsvis i 2004 med Zenato, 2006 Mad Dog Slew og i 2008 med Swing That Cat.

I tillegg til Derbyseierne har han vunnet åtte klassiske løp i Danmark, Norge og i Sverige. Skandinavia samt to Gruppe 3 løp, Stockholm Stora Pris og Marit Sveaas Minneløp med Jubilation.

 

Jockey: Manuel Santos, Sverige

Chilenske Manuel har tilbrakt nærmere 20 år i Norge og i Sverige. Han kommer fra en velkjent galoppfamilie og han har fire brødre som alle er eller har vært jockeys. Mest kjent er José, en av USAs ledende ryttere gjennom mange år. Manuel vant Derby i Chile i 1986 og har også klart det kunststykke å vinne syv av åtte løp på en løpsdag. I Skandinavia har Manuel to danske derbyseiere, først med norske Parthe i 1997 og i 2006 det danske med Peas and Carrots. I tillegg til det har han vunnet de fleste storløp i Skandinavia og var også championjockey i Norge i 1991, -92 og -98 og har fire championater på Jägersro. Han har også vunnet hele fem gruppeløp hvorav tre i Norge.

 

Ferrozzo

6. FERROZZO

 

e Muhab (USA) – Fillippika e Dalby Jaguar (GB)

Eier: Stall Solberg, Nykirke

Oppdretter: Stall Solberg, Nykirke

 

Mor til norskoppdrettede Ferrozzo er Fillippika som vant hele 14 løp på Øvrevoll. Ferrozzo er helbror til blant annet Firello som også har vunnet 14 løp inkludert en rekke storløp og gode plasseringer i våre beste stayerløp. Ferrozzo debuterte 6.mai i år og endte uplassert over 1750 meter. 17. mai kom han til start i et maidenløp over 1980 meter og ble kun slått av gode 3 Sir Lando, som var overlegen. 3. juni var han klar til start i Brukseier Eyvind Lyches Minneløp, og der viste han klasse og vant foran storfavoritten Buckham. Etter dette løpet har han vært plaget av luftveisinfeksjon og har vært uplassert i sine siste starter.

 

Trener: Wera Torgersen, Nykirke

Wera Torgersen holder til i Nykirke utenfor Horten og har vært trener siden tidlig på 80-tallet. Så langt i karrieren har hun hatt mest suksess med Firello som er helbror til Ferrozzo. Firello har vunnet 14 løp på Øvrevoll blant annet Norsk Mesterskap for 2-åringer, Brukseier E Lyches Minneløp, Norsk Rikstoto Grand Prix og Fearnleyløpet. I tillegg har han en rekke gode plasseringer som annen og tredjehest i Walter Nilsens Minneløp og 3. i Valley Chapel Memorial to ganger.

 

Rytter: Trond Jørgensen, Skoppum

Trond Jørgensen er sammen med Espen Ski en av de få norske mannlige jockeys. Han har så langt i karrieren ridd over 500 vinnere på Øvrevoll og er dermed den fjerde mestseirende rytter gjennom alle tider. Karrieren til Trond startet så tidlig som i 1978, og han har ridd løp hvert eneste år fram til i dag. Han har vunnet en rekke storløp som Norsk 2000 Guineas, Norsk St Leger, Oslo Cup. I 1994 klarte Trond å vinne samtlige fem V5-løp på en løpsdag!.

 

Major Calloway 

 

7. MAJOR CALLOWAY (USA)

 

e Sligo Bay (USA) – Whatsmineisyours (USA) e You and I (USA)

Eier: Stall Tredje Mannen – Easy, Sverige

Oppdretter: Adena Springs, USA

 

Major Callaway har startet totalt åtte ganger i karrieren og vunnet to løp. Hans første start var i august som toåring da han ble tredjehest. Deretter var han uplassert i Juvenile Mile før han tok sin første seier foran gode hester som Western Memory og Hurry Lime. 3-årssesongen begynte bra med seier på Jägersro før han i Derbytesten ble andrehest kun lengden bak årets svenske derbyvinner 15 Moe Green. Han startet så i Norsk 2000 Guineas på Øvrevoll, men endte noe skuffende som nummer syv i mål. Deretter ble det start i Derby Trial på Jägersro, og han gikk et godt løp til annen bak 13 Chenango. I Svensk Derby ble han nummer syv.

 

Trener: Fredrik Reuterskiöld, Sverige

Fredrik er regjerende trenerchampion i Sverige og har sin stall på Jägersro. Han vant også tittelen i 2008. Fredrik har trent vinneren av Svensk Derby tre ganger, henholdsvis i 2004 med Zenato, 2006 Mad Dog Slew og i 2008 med Swing That Cat.

I tillegg til Derbyseierne har han vunnet åtte klassiske løp i Danmark, Norge og i Sverige. Skandinavia samt to Gruppe 3 løp, Stockholm Stora Pris og Marit Sveaas Minneløp med Jubilation.

 

Jockey: Martin Rodriguez, Sverige

Martin Rodriguez er fra Argentina og har vært bosatt i Sverige siden 2006. Han begynte å ri som amatør, men tok ut lisens som lærling i 2007. Både i 2007 og i 2008 var han svensk lærlingchampion. Hans største seier så langt er seieren i Jägersro Sprint på Jägersro på Completo. Han har også vunnet Gøteborgs Stora Pris på norske Hansinger. Martin Rodriguez har ridd over 100 vinnere i Skandinavia så langt i karrieren.

 

 

Hot Wing 

8. HOT WING (IRE)

 

e Hawk Wing (USA) – Crystal Theatre (IRE) e King’s Theatre (IRE)

Eier: Øvrevoll Stutteri, Sverige

oppdretter: Michael Poland, Irland

 

Hot Wing gjorde sin første start i karrieren på Klampenborg i København, og det endte med seier i et maidenløp. Etter en fjerdeplass i Juvenile Mile på Jägersro og en annenplass i Goodwood Löpning gikk turen igjen til Klampenborg. Der ble det seier i Vinterfavoritenes Pris over 1600 meter. Deretter avsluttet Hot Wing sin første sesong med seier i Basnæsløb over 1800 også på Klampenborg Galopbane.

3-årsesongen ble innledet med nok en start på Klampenborg, og det endte med en tredjeplass over 1600 meter før turen gikk til Jägersro hvor han ble fjerdehest etter 15 Moe Green og 13 Chenango. Hans to siste starter har vært på Øvrevoll. Først ble han fjerdehest i Norsk 2000 Guineas og deretter tredjehest i Subaru Derby Trial etter 9 Go Go Gadget og 10 Bank of Burden.

 

Trener: Lennart Reuterskiöld Jr, Sverige

Lennart var i 2008 mestvinnende svenske trener og topper i år trenerstatistikken både i Sverige totalt og på Jägersro så langt i sesongen. Han har trent vinnere av fem klassiske løp, den første var Hot Fudge som i 2006 vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) og Dansk Oaks. Øverst på merittlisten står uten tvil de to Gruppe 3 seirene med Peas And Carrots som starter i dag i Marit Sveaas’ Minneløp. Peas and Carrots vant Stockholm Stora Pris i 2008 og Scandinavian Open Championship i 2009. Lennart Reuterskiöld Jr har tidligere vært ledende hinderrytter med hele fem championater bak seg.

 

Jockey: Carlos Lopez, Øvrevoll

Carlos er fra Chile, men har bodd i Skandinavia i mange år. I Chile vant han et år over 60 løp og ble lærlingchampion. Carlos Lopez vant i 2008 Norsk Derby på Theatrical Award, og etter derbyseieren har de to feiret flere triumfer blant annet i Marit Sveaas’ Minneløp (GR3), Breeder’s Prize, Bloomer’s Vase og Margareta Wettermarks Minnesløpning.  Og på Alpino Chileno vant han Walter Nilsens Minneløp, Valley Chapel Memorial og Scandianvian Open Championship. Carlos ble championjockey i Norge i 2007 og ble annenmann etter Espen Ski både i 2008 og i 2009.

 

Go Go Gadget 

 

9. GO GO GADGET (GER)

 

e Areion (GER) – Globuli (GER) e Surako (GER)

Eier: Stall Trick or Treat, Norge

Oppdretter: Patrick Schniepp, Tyskland

 

Go Go Gadget har kun startet fire ganger i karrieren og er forholdsvis urutinert, selv om han har vunnet tre av startene. Han debuterte med seier 27. mai på Øvrevoll da han slo en så god hest som Saddle The Storm. Deretter forsøkte han seg i Norsk 2000 Guineas, der han gikk et bra løp til tredjeplass. Hans neste start var i juli da han igjen var først i mål i forholdsvis enkelt selskap. Hans siste start endte med seier i Subaru Derby Trial over 2160 meter på en noe tung gressbane.

 

Trener: Niels Petersen, Øvrevoll

Niels Petersen er dansk og etablerte seg som trener i Norge i 1998. I dag har han stall på Øvrevoll og i overkant av 30 hester i trening. Niels har vunnet et klassisk løp i Danmark da Tatoosh vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) i 2009. Av andre større løp har han vunnet Listedløpene Pramms Memorial på Jägersro og Nickes Minnesløpning  på Täby med Salt Track. Med danskoppdrettede The Pirate fikk Niels Petersen en annenplass i Gruppe 3 løpet Marit Sveaas Minneløp i 2007 og en andreplass i Walter Nilsens Minneløp i 2008 Niels Petersen trente også Timely Jazz, som ble annenhest i Meydan Classic i Dubai i vinter.

 

Rytter: Eddie Ahern, Irland

Eddie Ahern er fra Irland, men bor i England og er for tiden en av Englands ledende ryttere. Han rir for flere av de største trenerne og har i år hatt særlig stor suksess med trener Henry Cecil stasjonert i Newmarket. Sesongen 2006 red han 140 vinnere i England og ble tredjemann på jockeystatistikken. Eddie har ofte besøkt Skandinavia og ridd mye for blant annet Wido Neuroth. I 2000 red han 20 løp på Øvrevoll og vant hele 10 av dem inkludert Marit Sveaas’ Minneløp på Valley Chapel. I tillegg vant han en rekke løp i Sverige for Wido det samme året.

Bank Of Burden 

 

10. BANK OF BURDEN (USA)

 

e Hawk Wing (USA) – Wewantitall (GB) e Piovotal (GB)

Eier: Oslo Racing Stables og Stall IORR, Øvrevoll 

Oppdretter: Bjarne Minde, Hønefoss

 

Bank of Burden startet tre ganger som toåring i fjor uten å vise de helt store takter, dog var han femtehest i Tattersalls Norsk Kriterium. Hans første start som treåring var 3. juni da han vant over 1600 meter på Øvrevolls gressbane. En måned senere var han ute igjen på Øvrevoll over distansen 1980 meter. Han vant igjen og slo blant andre derbyhestene 2 Osorios Trial og 6 Ferrozzo. Hans siste start var i Subaru Derby Trial da han som favoritt ble slått av stallkameraten 9 Go Go Gadget over 2160 meter på en tung gressbane. .

 

Trener: Niels Petersen, Øvrevoll

Niels Petersen er dansk og etablerte seg som trener i Norge i 1998. I dag har han stall på Øvrevoll og i overkant av 30 hester i trening. Niels har vunnet et klassisk løp i Danmark da Tatoosh vant Mowerinaløb (Dansk 1000 Guineas) i 2009. Av andre større løp har han vunnet Listedløpene Pramms Memorial på Jägersro og Nickes Minnesløpning  på Täby med Salt Track. Med danskoppdrettede The Pirate fikk Niels Petersen en annenplass i Gruppe 3 løpet Marit Sveaas Minneløp i 2007 og en andreplass i Walter Nilsens Minneløp i 2008 Niels Petersen trente også Timely Jazz som ble annenhest i Meydan Classic i Dubai i vinter.

 

Jockey: Per-Anders Gråberg, Sverige

Per-Anders bor i Sverige, men er i år førstejockey for trener Niels Petersen og er på plass på Øvrevoll hver løpsdag. Han er regjerende svensk champion jockey siden 2006. Per-Anders tok sin første klassiske seier i fjor høst da han vant Svenskt St Leger på Al Marati. Gråberg har i tillegg vunnet en rekke storløp rundt i hele Skandinavia, og høyest henger nok Gruppe 3 seieren i Scandinavian Open på Equip Hill som han også vant med på Øvrevoll i Valley Chapel Memorial.

 

Aries 

11. ARIES (DEN)

 

e Academy Award (IRE) – Mish (GB e Hernando (FR)

Eier : Pelagic Racing Norway, Oslo

Oppdretter: Stall Heia, Torp

 

Aries er født i Danmark, men er norskoppdrettet, han gjorde sin første start 8.august i fjor og endte som femtehest. Deretter var han uplassert i Skandinavisk Mesterskap for 2-åringer og Norsk Rikstoto Oppdrettsløp. I slutten av september kom han til start i Auksjonsløpet, og her viste han at han hadde talent. Det endte med en andreplass kun slått av 2-årsstjernen Buckham. Han avsluttet toårssesongen med nok en andreplass, denne gang i Norsk Mesterskap for 2-åringer, et løp som ble vunnet av 14 Lady Morgana. I år kom han sent i gang og har kun startet to ganger. Først var han uplassert i Brukseier Eyvind Lyches Minneløp i begynnelsen av juni, Hans siste start var i Derbydrømmen hvor han ble tredjehest etter 2 Osorios Trial og Whatasurprise.

 

Trener: Jacob Fretheim, Skoger

Jacob Fretheim trener på egen gård i Skoger utenfor Drammen og har vært i sporten i en årrekke. Han hadde sin beste sesong i 2002. Jacob Fretheim har trent vinnere av flere klassiske løp som 1000 Guineas med Turf Turtle og Cowrie som også vant Norsk Oaks. Jacob har ofte mange norskopprettede hester i stallen, og Royal Hill og Yorkshire Lad er dyktige representanter for de norskoppdrettede.

 

Rytter: Marie Fretheim, Skoger

Marie Fretheim begynte sin rytterkarriere i 1994. Så langt har hun ridd godt over 100 vinnere og har ridd inn i overkant av 6,5 millioner kroner. Hennes beste sesong så langt var i 2007 hvor hun red hele 19 vinnere på Øvrevoll. I 2006 vant hun både Breeder’s Prize og Norsk Rikstoto Grand Prix på Yorkshire Lad.

 

High Flyer 

 

12. HIGH FLYER (DEN)

e Linamix (FR) - Liberty (DEN) – Kris (GB)

Eier: Elkær Stutteri, Danmark

Oppdretter: Elkær Stutteri, Danmark

 

High Flyer gjorde sin første start 1. mai i år på Klampenborg da han startet i et maidenløp over 2200 meter og vant lett. Tre uker senere startet han i Derbytesten over samme distanse, og også det endte med seier. Dette var han siste løp før Dansk Derby 27. juni.  Igjen gikk han et godt løp og endte som tredjehest etter en knallsterk avslutning. Deretter tok han turen til Øvrevoll, og 22. juli vant han Skandinavisk Mesterskap for 3-åringer over 1800 meter. Så langt har han startet kun fire ganger og har vunnet tre løp samt en tredjeplass i Dansk Derby. En spennende hest å følge.

 

Trener: Søren Jensen, Danmark

Søren Jensen har vært trener i Danmark siden midten på 70-tallet. Han begynte å trene i Odense, men flyttet etter noen år til Klampenborg i København. I en periode på -80 tallet forsøkte han seg også som trener i England. Søren Jensen vant allerede som 19 åring sitt første Derby med Ascot, den andre seieren kom 20 år etter. Det er etter hvert blitt flere, senest i år da han vant Dansk Derby med Sir Henry. Han har også hatt suksess i Frankrike med blant annet Pompøs som var andrehest i Gruppe 1 løp. Søren Jensen har hatt klippekort på danske trenerchampionater og vunnet det meste av storløp i Skandinavia.

 

Jockey: Lennart Hammer-Hansen, Danmark

Lennart Hammer er en av de mest framgangsrike danske ryttere gjennom alle tider. Mesteparten av karrieren har han tilbrakt i Tyskland, hvor han gjennom mange år var en ledende rytter med hele 16 seire i gruppeløp. Etter et års pause i 2008 kom han tilbake og vant storløp på løpende bånd. Lennart har vunnet Norsk Derby tre ganger, første gang på Bye Bye Loev i 2005, Negra del Oro i 2006, og i fjor vant han på Touch of Hawk. I tillegg har han en derbyseier i Sverige. I år har han vunnet blant annet Norsk 1000 Guineas og Dianaløpning på Symbol of Arch. Sammen med Entangle har det blitt seire i Bloomer’s Vase (L), Polar Mile Cup (L) og i Morten og Torvald Klaveness Minneløp (L). På Touch Of Hawk Valley Chapel Memorial (L) og Hansinger Tæby Vårsprint (L).

 

 Chenango

13. CHENANGO (USA)

 

e Victory Gallop (USA) – Touch of Classic (USA) e Smart Strike (USA)

Eier: Stall Tandem, Sverige

Oppdretter: Warren og Jeanne Lyster, USA

 

Chenango startet fem ganger som toåring. Han debuterte med en andreplass slått av stallkameraten Halos in the Hall, før han vant over 1600 meter på Jägersro. Deretter ble det to tredjeplasser begge ganger etter årets svenske derbyvinner 15 Moe Green.  I år har Chenango vist meget god form og utvikling. Han åpnet med to annenplasser etter henholdsvis Halos in the Hall og Moe Green. Deretter ble det seier i Sødra Skåningarnas Derbytest og i BBAG Svensk Derby Trial. I Svensk Derby endte Chenango som femtehest.

 

Trener: Fredrik Reuterskiöld, Sverige

Fredrik er regjerende trenerchampion i Sverige og har sin stall på Jägersro. Han vant også tittelen i 2008. Fredrik har trent vinneren av Svensk Derby tre ganger, henholdsvis i 2004 med Zenato, 2006 Mad Dog Slew og i 2008 med Swing That Cat.

I tillegg til Derbyseierne har han vunnet åtte klassiske løp i Danmark, Norge og i Sverige. Skandinavia samt to Gruppe 3 løp, Stockholm Stora Pris og Marit Sveaas Minneløp med Jubilation.

 

Rytter: Jacob Johansen, Sverige

Jacob er dansk, men bor i Malmö. Han var norsk jockeychampion i 1999 og vant samme tittel på Jägersro i 2002 og på Klampenborg i 2008. Han har tre derbyseiere på merittlisten. I 1998 vant han det danske og det norske med Brown Ale og i 2008 vant han det danske med Master Kid. I tillegg har han vunnet en rekke andre klassiske løp i Skandinavia. På Øvrevoll har Jacob ridd godt over 200 vinnere og ridd inn mer enn 14 millioner kroner.

 

Lady Morgana 

14. LADY MORGANA

 

e Royal Experiment (USA) – Folita (GB) e Lomitas (GB)

Eier: Stall Nor og Lagulise Racing, Skoger

 Oppdretter: Fam. Einar Nagell-Erichsen, Horten

 

Lady Morgana hadde en flott sesong som toåring og vant tre løp blant annet Norsk Mesterskap for 2-åringer og Øvrevoll Hesteeierforening Vandresverd. I tillegg vant hun Norsk Rikstotos 2-årsløp.  I år sesongdebuterte hun på Klampenborg i et treårsløp hvor kun tre hester kom til start. Hun ble annenhest slått av den gode treåringen Buckham. Deretter var hun fjerdehest i Brukseier Eyvind Lyches Minneløp på Øvrevoll etter 6 Ferrozzo og Buckham.

Etter det har hun startet to ganger og endt uplassert i begge tilfellene.

 

Trener: Rune Haugen, Skoger

Rune Haugen har markert seg som en av de mest framgangsrike trenere i Skandinavia. Han begynte trenerkarrieren i 1995 etter å ha vært ledende hinderrytter gjennom mange år. Rune Haugen har vært trenerchampion på Øvrevoll i 2004, 2005 og i 2006. I tillegg har han vært champion hindertrener flere ganger. Rune har en norsk derbyseier, og det var i 2004 med Mick Jerome. Ellers har han hatt stor suksess med blant annet Alpino Chileno og ikke minst Tertullus som tidligere i år vant Gruppe 3 løpet Stockholm Stora Pris.

 

Rytter: Dina Danekilde, Sverige

Danske Dina er en av de mest framgangsrike kvinnelige jockeys i Skandinavia. Hennes største triumf så langt i karrieren var seieren i Gruppe 3 løpet Täby Open Sprint Championship med Bellamont Forest. Dina rir løp i Danmark Sverige og i Norge. På Øvrevoll har hun blant annet ridd vinneren av VG Sprinten på derbydagen to ganger. På Klampenborg har hun vunnet Dansk Breeder’s og Klampenborg Classic for å nevne noen.

 

Moe Green 

 

15. MOE GREEN (IRE)

 

e Xaar (GB) – Scripture (IRE) e Sadler’s Wells (USA)

Eier: Stall Genco Oil, Sverige

Oppdretter: E Nuzum, Irland

 

Moe Green kommer rett fra en overlegen seier i Svensk Derby på Jägersro. Ridd av Rafael Schistl gjorde han alt riktig under vanskelig baneforhold og tok dermed sin femte strake seier. Totalt har Moe Green startet 11 ganger i karrieren og har vunnet hele åtte seiere. Han debuterte som toåring med en fjerdeplass for deretter å ta sin første seier. Han har startet to ganger på gress og vunnet lett over 1600 meter på Täby før han ble fjerdehest i Vinterfavoriternas Pris på samme bane.

Som treåring er Moe Green ubeseiret så langt etter fire starter, og han blir uten tvil favoritt i Subaru Norsk Derby.

  

Trener: Francisco Castro, Sverige

Francisco Castro var trenerchampion på Jägersro fem år på rad fra 2003 til og med 2007. Francisco er opprinnelig fra Chile og ble trener på Jägersro i 1993. Han fikk sin første derbyvinner i 2009 da Inchiline vant Dansk Derby. I år kom den første svenske derbyseieren da Moe Green var helt overlegen på Jägerso 8. august. Totalt har Castro 8 klassiske seiere. Han har også trent vinnere av hele fire Gruppe 3 løp hvorav to i Norge. Aramus vant Polar Million Cup i 2002, og  Mandrake El Mago vant Marit Sveaas’ Minneløp i 2004.

 

Jockey: Rafael Schistl, Sverige

Rafael er brasilianer og ble lærlingchampion i hjemlandet etter å ha gjennomført jockeyskolen i Sao Paulo. Han kom til Norge i 2008 og vant sitt første storløp i Skandinavia på Relampago Plus i Täby Vårsprint. For to år siden flyttet han til Malmø og har siden hatt stor suksess. I år har han vunnet Dansk Derby med Sir Henry og Svensk Derby på Moe Green.