Bli kjent med programmet

Skrevet av Birger Christensen,  20.05.2010
Artikkelbilde
Full fart på Øvrevoll

På en løpsdag uten de helt store høydepunktene, har vi lyst til å ta med de litt ferske i sporten på en liten rundreise i Øvrevoll-programmet. Håpet og målet er å gjøre stoffet litt enklere å forstå.

Dette er helt gresk for meg, hører vi ofte når nye rekrutter skal forsøke å sette seg inn i galoppsportens navn og tall. Faktum er at det dreier seg mye om å ha rett innstilling. Det er ikke nødvendig å være verken Einstein eller Abel for å løse dette. Litt god gammeldags minusregning holder et godt stykke. Bli med en liten bit til.

Det finnes i utgangspunktet to typer løp. Alle hester får etter noen få starter et formtall, som er et uttrykk for hestens kapasitet og form. Går hesten bra, øker formtallet mens ved svake prestasjoner blir formtallet lavere. Vi ser på de to eksemplene:

Hoh Majestic løp (7.løp) : Dette er et løp for 3-årige og eldre hester. Vekten blir bestemt ut fra formtallet, og treåringene har noe bedre betingelser enn de eldre. For hver måned blir denne fordelen mindre og mindre, og på høsten er det kun i de litt lenger løpene at de har noen kilo å gå på. Mind the Gap bærer 12 kilo under formtallet, mens treårige Agent Boo har 16 kilo lavere enn formtallet på ryggen. Jockey Jan-Erik Neuroth skulle hatt to kilo lettelse, men rir ikke lavere enn 57 kilo, som dermed blir hestens ridevekt.

Noviseløp (2.løp): Her er det andre betingelser. Dette løpet er kun åpent for treåringer og som navnet sier et noviseløp. Det betyr at man ikke får starte om man har vunnet mer enn ett løp. De som har seiret, får to kilo ekstra. Noen ganger heter det maidenløp, og da er løpet kun for hester som ikke har seiret i det hele tatt.

Det ligger litt i kortene at sistnevnte type løp, maidenløp og noviseløp, er enklere å finne ut av enn løp hvor formtallet bestemmer vekten. Saddle the Storm bør vinne med formtall godt over de andre. Ellers gjelder det å finne frem til hvor stor vekt man skal legge på andre faktorer.

Her er noe man bør ta hensyn til:

Gress eller sandbane. For ganske mange hester varierer prestasjonene fra det ene underlaget til det andre. Det varierer også innenfor en banetype. Noen skal ha rask bane, mens andre liker seg når det er blytungt.

Distanse. Forsøk å finne ut hva som er hestenes beste distanse. Her kan hestens avstamning si noe om hva som bør passe.

Jockey. Viktig moment. Se på statistikker. Står du i valget mellom to hester, vil vi anbefale hesten med best jockey.

Form. Det er selvsagt lettere å løpe i nærheten av sitt formtall når hesten er i form. Men hvis hesten har vist høy kapasitet og er blitt sluppet ned i formtall, kan det være at hesten står så fint til, at det snart blir seier igjen.

Blinkers. Når en hest får på blinkers, eventuelt tar av blinkers, er det ganske vanlig at vi får en endring i prestasjonen. Ikke så uvanlig til det bedre, så vær litt obs her.

 

Det er nok andre faktorer som kan vektlegges i tillegg til de ovennevnte. Men ser man litt på denne listen, vil det i hvert fall være en start. Da vil man nok også finne ut at det ikke er noen enkel jobb å plukke ut vinnere på løpende bånd. Men det er i hvert fall helt sikkert at lite er mer tilfredsstillende enn å finne en vinner som ikke alle andre har. Da blir det også gode odds.

Med litt tålmodighet i starten, lover vi at dette kan bli en spennende hobby.  Lykke til.