Jazzer Gråberg også i Stockholms Stora?

Skrevet av Tom W. Johannessen,  12.06.2021
Artikkelbilde
Per-Anders Gråberg og Jazz Explosion hadde full kontroll i Pramms Memorial. Søndag jakter duoen gull i Stockholms Stora Pris. Foto: Svensk Galopp

Det er Super Sunday, sporten og spillet er stort på Bro: 99 hester starter, 28 er norsktrente. Stockholms Stora Pris har en førstepremie på 600 000. Og P-A Gråberg tror 1 Jazz Explosion (V64-3) kan vinne.

* Skal P-A og 1 Jazz Explosion (V64-3/V4-1, Bodil Hallencreutz trener, hesten kostet 70 000 kroner på en auksjon i Doncaster) gå til topps i Stockholms Stora, må duoen ta en ny, norsk storskalp: Sist i Pramms, på dirt'en i Malmö 23. mai, hadde de tidlig kontroll på storfavoritten Duca Di Como.
Nå kommer Niels Petersens 6 Kick On (V64-3/V4-1) ut i Stockholms Stora som klar favoritt. Han var årets hest i Norge i fjor, har fire strake, velkjente Pat Cosgrave er hentet over fra England for å ri ettersom Carlos Lopez er utestengt.

- 1 JAZZ EXPLOSION (V64-3/V4-1) er lettridd og lettplassert. Det var ikke tomt i mål sist. 6 Kick On er en naturlig favoritt og en veldig fin hest. Men han var "jättenervøs" og dum foran den første starten i fjor. Jazz Explosion kan vinne, absolutt! Det kan være et lite spørsmålstegn på underlaget, men han har prøvd det én gang som 2-åring og var bra da i et løp som Red Cactus vant. Jeg tror ikke gresset skal være noe problem. Men det er andre bra hester også:
Både 3 Match Maker, fra Cathrine Erichsen, og 4 Viktor Kalejs, som Roy Arne Kvisla trener, skal også regnes i toppen. Jeg har vunnet på begge i år. 8 King David er en fin hest, men han har ikke vært like bra så langt i 2021 som han var i fjor, sier P-A til ovrevoll.no.

HAN MENER begge Guineas-løpene er "helt åpne" (V64-5 og V64-6) - og tror at 6 Iron Butterfly (V64-6/V4-4, Pat Cosgrave, 9-prosenter) er foran 14 Donna Devarona (V64-6/V4-4, 10-prosenter) som han selv rir. Begge trenes av Niels Petersen. I 1000 Guineas har Wido Neuroth favorittduoen i 5 Miss Haven (Jan-Erik Neuroth, 35-prosenter) og 2 Voix D'Amie (Andreas Tapia Dalbark, 20-prosenter). Hele 581 000 svenske kroner venter vinneren.

7 VALENCE (V64-2) har vært et eventyr for Nathalie Mortensen. Og eventyret er ikke slutt. Fighter-duoen, som dundrer på i front,vant lett på Øvrevoll sist - og kommer ut som favoritter igjen på Bro søndag. Det er imdlertid et lite men som du finner i denne uttalesen fra Nathalie: - Jeg håper vi kan gjenta, men det er mye vekt, og Valence har ikke gjort sine beste løp på Bro. Jeg nevner det, sier hun til ovrevoll.no før Bobbie Killicks Minneslöpning søndag. 

NIELS PETERSEN har 13 hester til start søndag, fem kommer fra filialen i Danmark. Han er nøkkeltreneren med tre klare favoritter V64-spillet: 6 Queen Rouge (V64-1, Bloomers' Vase, Oliver Wilson, 64-prosenter lørdag kveld), 6 Kick On (V64-3/V4-1, Stockholms Stora Pris, Pat Cosgrave), 45-prosenter) og nyimporten 5 Could Be King (V64-4/V4-2, Bro Park Vårsprint, Pat Cosgrave). Alle tre har på papiret flotte oppgaver, men Queen Rouge og Kick On årsdebuterer.

OG STALLFORMEN til Niels har ikke vært stabil, noen har innnfridd, noen har skuffet. Lur ikke på om Niels fort er der han pleier å være, men spørsmålet er om han treffer blinken med alle de tre nevnte søndag?
6 Queen Rouge (V64-1), i Marc Stott-trening i fjor, ser ut som det sterkeste kortet.

WIDO NEUROTH starter syv, Annike Bye Hansen fire og Cathrine Erichsen fire hester: - Alle  mine fire kan være der hvis favorittene de møter skulle feile, sier Cathrine og er litt optimist på vegne av sin kvartett.

STRYKNINGER FRA NIELS PETERSEN: Verken 8 Face Of Energima (V64-2) eller 7 Yellow Submarine (V64-6/V4-4) kommer til start i dag.

ELIONE CHAVES leder i Sverige med 19 førsteplasser, Andreas Tapia Dalbark og Ulrika Holmquist har 16 hver. Jacob Johansen er nr. fire med 14 og er best på seiersprosent med nesten 27 så langt. Per-Anders Gråberg har 13 seire i Sverige; P-A har ellers vunnet syv løp i Danmark og to på Øvrevoll og er storløpsjockeyen så langt i Skandinavia i 2021. Verdt å merke seg.

DAGENS UNDERSPILL: 2 Shantou i V64-4/V4-2 (Bro Park Vårsprint, 165 000 til vinneren) var en 6-prosenter kl.11.00. Er spillbar i dag. - En fin hoppe med masse speed.Det var en forklaring på den skuffende 8. plassen sist ifølge trener Cathrine Erichsen. Er nok "taggad" og klar i dag. Her smyger vi og leter luker, sier P-A om hesten som starter i samme løp som nyimporten til Niels Petersen, 5 Could Be King (Pat Cosgrave, 35-prosenter kl. 11.00) som har pen Dubai-form på CV'n. I dette løpet starter også Annike Bye Hansens 4 General De Vega som en foreløpig 7-prosenter. Her skal også vinnersjansen være klart høyere enn prosenten. Jacob Johansen rir.