Murphy toppmann - leder foran Buick

Skrevet av Tom W. Johannessen,  20.06.2021
Artikkelbilde
SAKEN ER KLAR: Oisin Murphy og Foxes Tales tar gull. Foto: Royal Ascot

Oisin Murphy jublet på ryggen av Foxes Tales i det nest siste løpet i Royal Ascot-uken. Han visste der og da at han var "crowned top jockey of the week". Murphy topper også i England to foran William Buick. 

DET HAR GÅTT i berg-og-dalbane for 25-årige Murphy denne måneden: Han ble, i en dominokabal, tatt av Adayar i tolvte time før Engelsk Derby, trener Charlie Appleby viste lojalitet til Adam Kirby som mistet rittet på John Leeper til Frankie Dettori. Adayar vant som kjent Derby-løpet på Epsom. På Royal Ascot var Murphy og Dragon Symbol først i mål i prestisjetunge Commonwealth Cup (Gr. 1), men her ble gull til sølv. - It's never nice winning in the stewards' room, but Oisin's horse drifted about eight lanes, sa Frankie Dettori som sammen med Campanelle fikk seieren Murphy mistet.

MEN JOCKEY-TITTELEN på Royal Ascot gikk til Murphy som vant fem, det hjalp ikke at Ryan Moore sylspurtet med tre seire lørdagen - da Dronning Elizabeth hadde tatt turen de drøye ni kilometrene fra Windsor Castle til Ascot for første gang på to år. William Buick vant tre og gjorde maks. ut av en uke uten topp-ammunisjon.
Han hadde ingen favoritter i noen av løpene. Med Reshoun vant han et maratonløp til 66 ganger i England: Han fikk imidlertid en 11-dagers "whip-ban" som gir Murphy en mulighet til å skaffe seg luke i championatkampen.
Nå krympet riktignok Murphy-fordelen da han, altså Murphy, fikk fire dager på gjerdet etter finishen i Commonwealth Cup. Stillingen søndag er 41-39 i favør Murphy i championatkampen.
Uansett blir det tøff fight til Champions Day 16. oktober, William lå 22 bak i fjor og knappet inn til åtte da sluttstrek ble satt.

PÅ PENGENE var Ryan Moore eneren på Royal Ascot etter to Gruppe 1-seire, blant annet med Love i "Prince Of Wales" der William var toer med Audarya, slått trekvart lengde. 396 000 pund var førstepremien her.
Ryan Moore er nr. 14 på jockeystatistikken, men har ridd inn mest foran mannen som er nummer 45; Franke Dettori. William Buick er tredje. Sistnevnte vant sprettlett med Wonderful Tonight i Hardwick Stakes (Gr 2), var dette ukens prestasjon?

FRANSKE, men englandsbaserte, David Menuisier fikk dermed sin første Royal Ascot-vinner. Treneren var imponert, det samme var William Buick: - A very, very classy filly, sa William i seiersintervjuet. Wonderful Tonight kommer ganske sikkert ut i Prix de l'Arc, hun er tungbanespesialist. Fem av de syv siste utgavene av storløpet har gått på tung bane. Men også Adayar, Snowfall og Mishriff er sterke på dette underlaget.
Hvilket race det kan bli i Paris denne høsten!    

JOCKEYSTATISTIKKEN ROYAL ASCOT: 1. Oisin Murphy - 2. Ryan Moore - 3 Frankie Dettori
TRENERSTATISIKKEN ROYAL ASCOT:   1. John og Thady Gosden - 2 Andrew Balding - 3 Aidan O'Brien